Blogerica Hungry Anja nas je ugostila u svom domu i pripremila nam najfiniju jesensku tjesteninu

Ako pratite scenu gastro blogera, velika je vjerojatnost da ste čuli za Hungry Anju. Njen Instagram profil na kojemu objavljuje svoje slasne recepte, među kojima se najviše ističu oni s tjesteninom koju Anja naprosto obožava, danas prati više od 34 tisuće ljudi. Iza ovog nadimka krije se Anja Maršić, simpatična Zagrepčanka koja se prije nekoliko mjeseci, nakon 7 godina života u Londonu, sa suprugom i kćerkicom vratila u Hrvatsku.

Početkom tjedna Anja nas je ugostila u svom zagrebačkom domu, gdje smo uz pravi jesenski ručak koji nam je pripremila prošli sve – od života u Londonu i iskustva od tamo, najdražih suradnji koje je ostvarila, kako je upoznala princa Charlesa, koja su joj omiljena food mjesta pa sve do odluke o povratku u Zagreb i planova za budućnost. Uživali smo u ugodnom druženju s njom, kao i u tjestenini koju nam je pripremila, a otkrila nam je i recept koji možete pronaći u nastavku!

  • Kako ste donijeli odluku o povratku u Hrvatsku? Što je prevagnulo da se nakon toliko godina vratite? Jeste li se uspjeli prilagoditi na novu sredinu u ovih par mjeseci?

Pa zapravo otkad smo postali roditelji, počeli smo intenzivnije razmišljati o povratku u Hrvatsku. Primarno smo željeli biti bliže obitelji i da Ema ima priliku odrastati uz bake, dide, ujake… I eto nas sad ovdje, stvari su se nekako poklopile, muž je dobio novi posao i sad polako opet slažemo život u Zagrebu. London će uvijek biti naš dom, tamo smo se vjenčali, tamo se rodila naša kćer i uz taj grad nas vežu samo najljepše uspomene. 

  • Prije odlaska u London, pisala si blog Biftek i Merlot. Možeš li nam ukratko opisati kako se iz bloga razvio tvoj Instagram profil koji danas prati više od 34 tisuće ljudi?

Tako je, Biftek i Merlot je bio moj početak. Blog je bio prepoznat od samog starta, makar sam u to vrijeme još fotkala mobitelom haha. Ali je ipak bio samo hobi uz full time posao u prodaji nekretnina.

Kad smo otišli za London, nastavila sam na blogu pisati o svojim danima u Londonu, naravno moje pratitelje tada je to jako zanimalo. Novo iskustvo novog grada, nove zemlje. Dugo sam se lomila trebala bih li pisati na hrvatskom ili na engleskom jer tada nisam mogla ni zamisliti da bi netko van Hrvatske zbilja čitao moj blog i recepte na engleskom. Kako smo muž i ja, tada dečko, puno izlazili i jeli po restoranima, ja sam sve to vrijedno bilježila na Instagramu i tako je polako krenulo. Povezala sam se s ljudima iz branše, došla na PR liste i pozivi za evente i otvaranja restorana su lagano krenuli. Cijelo to vrijeme povremeno objavljujem i svoje recepte i nakon što ostajem trudna, krećem ozbiljnije kuhati i surađivati s većim brendovima poput Waitrosea, Barille, M&S-a, Rana… gdje napokon odlučujem raditi full time ono što volim i prestajem raditi kao social media manager za druge.

  • Spomenula si suradnju s Waitroseom, najboljim lancem supermarketa u Engleskoj. Koje su ti općenito najdraže suradnje koje si imala i surađuješ li još uvijek s nekim brendovima unatoč tome što sada živiš u Zagrebu?

Suradnja s Waitroseom je nešto na što sam posebno ponosna. Velika je to stvar u našem poslu, imati dugogodišnju uspješnu suradnju s brendom čiji si veliki fan. Kao najdražu suradnju i općenito jedno posebno iskustvo izdvojila bih put u Škotsku, gdje sam bila pozvana na slavlje 25. godišnjice postojanja organske Waitrose Duchy linije koju je 1992. osnovao Princ Charles.

Dva mjeseca prije slavlja u Dumfries Houseu u Škotskoj, jednom od najvećih i najljepših imanja Velike Britanije iz 18. stoljeća, na moju je adresu stigla pozivnica ispisana zlatnim slovima od His Royal Highness Prince of Wales. Ukratko, na imanju smo imali priliku upoznati princa Charlesa, s njim piti čaj te prisustvovati black tie večeri gdje smo s njim i ostatkom njegove kraljevske svite i uprave Waitrosea dobro jeli i plesali do kasnih večernjih sati.

Godinu dana nakon toga bila sam pozvana u Veronu, rodni grad Giovannija Rane, vlasnika jednog od najvećih proizvođača svježe tjestenine na svijetu – “La Famiglia Rana”. Bili smo pozvani da se pridružimo njegovoj obitelji tih par dana i zajedno upoznamo brend, samu proizvodnju te da se okušamo u izradi tjestenine. Bilo je to putovanje za pamćenje, nema što oni za nas u tih par dana nisu organizirali, a ispratili su nas tako što su na svom privatnom imanju organizirali veliki tulum sa živom glazbom i hranom iz svih talijanskih regija. 

Jos uvijek aktivno suradujem s Tate & Lyle i Denby od većih brendova.

  • Kako je uopće biti gastro bloger u tako velikoj i kompetitivnoj sredini?

Zapravo odlično! Imam samo jako pozitivna iskustva i baš lijepe uspomene. 

Najveća prednost rada kao food blogera u Londonu su sve te silne mogućnosti. Tako sam jedne godine bila pozvana na festival Jamiea Olivera na farmi njegova prijatelja Alexa u predivnom Cotswoldsu, zatim sam imala priliku na jednoj radionici raditi tortu zajedno s Claire Ptak koja je najpoznatija po tome što je radila svadbenu tortu za Meghan i princa Harrya. Odlično iskustvo bilo je i kada sam učila kako raditi eklere od najvećeg svjetskog majstora za choux pastry, Joakima Prata

Na takvim radionicama, eventima, putovanjima onda imaš priliku upoznati ostale kolege iz branše i sprijateljiti se. Svi smo većinom jedni drugima podrška i nema tu mjesta konkurenciji. Svi radimo ono što volimo i to je jedino što je važno. 

  • Koje su prednosti i mane života u Londonu? Što je vama najviše nedostajalo dok ste bili tamo, a što vam sada (možda) fali kada ste u Zagrebu?

Prednosti su mnogobrojne, općenito mogućnosti tako velikog grada, multikulturalnost, dostupnost različitih namirnica iz cijelog svijeta, odlični restorani, uređena birokracija i mogućnost da sve riješiš online, ljudi koji poštuju sustav i pravila… Mana je definitivno visoka cijena stanovanja, vrtića i škola, mana je i činjenica da je London stvarno jako velik grad i ako ti živiš u istočnom dijelu, a prijatelj u zapadnom, vi se jednostavno nećete tako često moći vidjeti. Ljudi i partnere biraju prema tome u kojem dijelu grada žive 🙂

U Londonu nam je naravno uvijek nedostajala obitelj, a ponekad i dobar sir i vrhnje haha. A u Zagrebu nam sad nedostaju naši prijatelji, naš kvart Angel skupa sa svim našim malim ritualima. I restorani općenito. Ok, priznajem, jako mi nedostaje i Amazon Prime i njegov next day delivery 😀 

  • Možeš li nam otkriti svoja omiljena food mjesta u Londonu?

Uf teško! Toliko je dobrih mjesta u Londonu, ali evo nabrojat ću par kojima se nekako uvijek vraćamo. Pophams – naša omiljena artisan pekara, Smokestak – kultno mjesto za sve ljubitelje dobrog brisketa, Dishoom – moderni indijac divnog interijera i Padella za pojesti dobru pastu i najbolji Pici Cacio e Pepe. Volim otići na piće u Scarves bar Rosewood hotela, a za iskusiti pravi engleski afternoon tea izdvojila bi Hotel Cafe Royal

  • A britanska kuhinja? Znamo da tradicionalna britanska hrana i nije baš najpopularnija, međutim, koja bi nam tradicionalna britanska jela preporučila da probamo?

Britanci ako nešto dobro rade, to je onda njihov traditionalni Sunday roast! Znači njihovo mesno pečenje, ali servirano uz najbolji “gravy” i najhrskaviji pečeni krumpir! Njega pripremaju tako da ga prethodno skuhaju pa tek onda dobro zapeku u vrućem ulju ili masti. Volim pojesti i dobar Cottage pie i kremasti chowder s dimljenom ribom

  • Što najviše voliš kuhati, a što najviše voliš jesti? Što tvoji doma najviše vole da im pripremaš?

Pasta, pasta, pasta! Najviše volim kuhati tjestenine, a najviše volim jesti opet tjestenine! Nema mi draže nego u Istri kad naručimo dobre pljukance s tartufima, a pored dobru biftek tagliatu na rikuli. Uz to popijemo čašu vina pa završimo večeru tiramisuom. Mislim da mi nema draže kombinacije okusa! 

Što se ukućana tiče, oni sve jedu i nisu zahtjevni (što ne znači da sam lišena kritike!). Gušt mi je kuhati za njih, sve u čemu ja uživam, uživaju i oni i to je jedan idealni scenarij svakog zaljubljenika u kuhanje i dobru hranu.

  • Prije tri godine postala si mama djevojčice Eme. Voli li i ona kuhati? Pomaže li ti u izradi recepata? 🙂

Ema je moj najbolji i najdraži sous chef! Kuha sa mnom od početka, a vrhunac svoje Instagram karijere doživjela je u lockdownu kada je brend Tate & Lyle imao ideju da Ema i ja svaki tjedan radimo novi desert i tako inspiriramo sve druge obitelji s malom djecom da i oni nešto zajedno ispeku i zaslade se. Projekt se zvao #IsolationInspiration i uživale smo u njemu, te se baš dobro zabavljale. Kad Emu pitate hoće li peći kolač, ona uvijek kaže da hoće i onda brzo otrči po svoju pregaču 🙂

  • Mi tvoje recepte obožavamo, a pogotovo one koji uključuju tjesteninu po kojoj si i najprepoznatljivija pa je nekako najlogičnije bilo da nam za snimanje pripremiš upravo jelo s paštom. Možeš li s nama i našim čitateljima podijeliti recept? 

Hvala vam puno <3 

Tjestenina koju sam vam pripremila su Papardelle sa šumskim gljivama i mascarponeom.

Za dvoje je potrebno:

  • 200g papardelle 
  • 250g mix gljiva po izboru (jablanovace, shiitake, vrganji)
  • 50ml bijelog vina
  • 2 češnjaka
  • 20-30g svježe ribanog parmezana
  • 2 žlice mascarponea
  • tekućina u kojoj se kuhala tjestenina
  • svježe začinske trave poput vlasca, peršina, kopra…
  • maslinovo ulje
  • žlica maslaca
  • žlica limunovog soka

U plitkoj širokoj tavi na žlici maslinovog ulja i žlici maslaca prodinstajte narezane gljive. Pazite da ne pretrpate tavu da gljive ne puste vodu. Trebalo bi ih lagano zapeći, karamelizirati. Nakon par minuta dodajte nasjeckani češnjak. Stavite kuhati tjesteninu u zasoljenoj vodi.

Kada su gljive skoro gotove, podlijte ih vinom, dodajte usitnjene začinske trave po izboru, sol i papar. Kuhajte tjesteninu 2min kraće nego što piše na pakiranju jer je važno da ju dovršite u tavi u umaku, a da ju istovremeno ne prekuhate!

Direktno iz lonca prebacite tjesteninu na gljive, podlijte s malo te škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala. Ona će na neki način i progustiti umak. Dodajte mascarpone i parmezan, žlicu limunovog soka pa sve dobro izmješajte. Ako vam se čini pregusto, dodajte još tekućine u kojoj se kuhala tjestenina pa brzo servirajte uz jos parmezana i malo kvalitetnog maslinovog ulja. Tjestenina ne čeka nikoga i dobar tajming je sve 🙂

  • I za kraj – koji su ti planovi sada kad si u Zagrebu? Što trenutno radiš i u kojem smjeru bi se voljela razvijati?

Za sada nekih većih promjena neće biti, veselim se dalje dijeliti recepte sa svojom publikom. Vjerojatno ću nastaviti pisati na engleskom bez obzira što sam sada u Hrvatskoj jer moja publika je od svugdje. Voljela bih nekako sve ove godine kuhanja i isprobavanja različitih kuhinja svijeta zaokružiti kuharicom u neko skorije vrijeme. A tko zna, možda se bacim i u ugostiteljske vode jer mi je puna glava ideja… 🙂

Foto: Tatjana Bukvić

1