Engleska kao inspiracija za šestu humanitarnu večeru ‘Veseli stol’

Engleska kao inspiracija za šestu humanitarnu
večeru ‘Veseli stol’

Mjesec dana, koliko je prošlo od prošlog Veselog stola, nadali smo se sunčanoj nedjelji. Kako mnoge mudrosti i kažu, kad nešto jaaako i iz srca želiš, tako i bude. Kako bi onda tek moglo biti drugačije kad se mnoštvo nadanja i željenja u jedno spoji… Moglo bi biti samo sunčano, a sunčano i bijaše.

ŠESTI VESELI STOL ODVEO NAS JE NA GASTRO PUTOVANJE U ENGLESKU

Dvadeset i šestog svibnja održao se šesti Veseli stol – dobro druženje i večera s humanitarnim karakterom. Suncu se nadalo jer se ovo čudesno druženje održavalo u živopisnom The Garden Breweryju na Žitnjaku. Tko ga ne zna, neka ga otkrije, a tko ga zna, zna i to da osim najveće disko-
kugle na svijetu ponad plesnog podija Garden ima i jedno od zanimljivijih vrtnih dvorišta u Zagrebu. Smješteno u poslovnoj zoni i opkoljeno hangarima, te i sam bar-disko-pivovara u jednom, dvorište je mala oaza prvoklasnih gušta za sva osjetila.

Veseli stol projekt je Anite Kozine koja se krije iza food-bloga Veseli trbuh. Ideja je stvoriti prostor i iskustvo za dobro druženje uz dobru hranu. Svaki je događaj živopisna priča koja crvenu nit, odabranu temu večere, provlači kroz prostor, uređenje, uključene partnere. Tema večere je svaki put neka druga zemlja ili regija, a dosadašnjih je pet večera tematiziralo Meksiko,
Srednju Ameriku, Maroko, Liku i Koreju. Ova je bila inspirirana Engleskom. Ne radi trenutnih previranja, a niti jer je Garden po tati engleske krvi, no obje su ove činjenica zanimljiva poklapanja. Slučajnosti? Ovisi u što vjerujete…

Anita Kozina

Ovisi koliko ste pronicljivi, koliko ste se igrali eliminacije i tko zna što sve ne, da se radi o Engleskoj dalo se naslutiti već iz same pozivnice u plavo-crveno-bijeloj boji s ružama, čestim simbolom ove zemlje. Ovisi kako gledate na večere i kakve večere uobičajeno imate, vrlo vam vjerojatno ovakva večera neće biti “samo” večera, samo još jedno društveno događanje. Uz ugodne sastojke za sva osjetila, Veseli je stol ugodno iskustvo za dušu… jer duši je ugodno (i korisno) sve što je novo – posebno ako će to novo biti pouzdano ugodno, a još k tome i plemenito. Ako već ne znate, koncept večere je da temu i jelovnik saznajete kada dođete, ljudi su novi, mjesto je novo i u sasvim novoj “ulozi” od svoje uobičajene… Sve je relativni odmak od predvidivog i uobičajenog. Iskustvo iščekivanja i iznenađenja, nesvakidašnjeg upuštanja u nepoznato, a pouzdano dobro.

Sunce je dopratilo svih dvadeset pet gostiju pod krošnje stabala sve do gin-cornera gdje ih je dočekao Petar aka PK Gin Tonic Croatia osunčan i nasmijan, spreman s finim gin tonik kombinacijama koje slaže prema procjeni okusnih preferencija i ličnosti svakoga ponaosob. U stvari, pita i maksimalno ugađa okusima, omjerima pa čak i bojom slamke tako da se svatko osjeti barem na tren kao engleska kraljica. Pa i dečki.

Nakon što su se svi izguštali gin-tonik iskustva, bez velikih najava jednako suptilno i spontano kako je zapadalo sunce, krenula je večera. Na jelovniku od 4 slijeda našli su se engleski elementi, namirnice, okusi interpretirani na zanimljiv (i) ne-engleski način. Anita je čarobnica za kreiranje ukusnih i zanimljivih kombinacija, realizaciju istih u recepte – stvarna jela koja sprema na 3 špahera u improviziranoj kuhinji u dvorištu Gardena, nadijevanje inspirativnh imena svojim kreacijama i, last but not
least
, čarobnica za učiniti da vam to sve na tanjuru izgleda odveć lijepo da biste tu ljepotu narušili smo zato da biste jeli.

U prvom je slijedu, „fish and green friends“ brancin paniran u crnoj pivi s koprom i curryjem. Uz njega, krumpir-salata s dodatkom boba, graška i komorača. Sve u svemu prvi je slijed bio punokrvni gurmanski hommage fish&chipsu. Drugi slijed „we meet apples„ bio je ozbiljna kombinacija kuhane jabuke punjene junetinom s cheddar sirom i mikrozelenjem. Treći slijed „beef on meadow“ kombinirao je ramstek kuhan u crnom vinu 6 sati po starom engleskom receptu uz pečeno povrće; krumpir, mrkvu i šparoge. I na kraju, „sheep with raspberry“ čašice punjene mekim i sočnim desertom koji spaja ovčju skutu, limun i maline tako fino da vrijeme zastane.

Aniti su u ovom pothvatu, kao i uvijek, pomogli prijatelji i obitelj koji danima prije eventa pomažu u svemu; od logistike do moralne podrške i beskrajno pipkavog guljenja opni s boba, posao kojem nema kraja i konca kad se radi o jelovniku za 25 ljudi. Kroz ovaj format, Anita je pronašla način kako provesti u djelo ideju podrške malih i onih malo većih domaćih i dobrih proizvođača brendova.

Ovaj puta su se uključili i nesebično podržali akciju donacijom u obliku prostora, namirnica, usluga, ljudi: The Garden Brewery kao domaćin večere, namirnice su donirali Green Friends , OPG Džolan i, OPG Kuček i Lički krumpir za povrće i zelenje. Paška sirana za sireve, Cromaris za ribice i mesnice Igo- Mat doo za meso. Za piće su se pobrinuli Zlatan Otok – vina Plenković, Agropošta za sirupe i prirodne sokove, promili.hr za ginove i na kraju, „jack of all trades“ The Garden Brewery zaokružio je priču svojim craft pivima. Predivne pregače za domaćice, sve redom Anitine prijateljice, sašila je Zmajevna.

Službeni fotograf koji Anitu prati na svim večerama je dragi joj prijatelj Vlado Cvirn, sad već i poznati fotograf s vrlo individualnim pristupom i vrlo kvalitetnom stilizacijom Cvirn Weddings . Organizacijsko – marketinška podrška Veselog stola je Varga Vanja / djelovanje.

Svi su oni zajedno s gostima, udružili ruke i srca te podržali ovu veliku ideju koja je osigurala malu pomoć za djecu leptire o kojima misli i brine udruga Debra. Nakon prošle večere organizatori su simbolično posjetili bolnicu u Bistri kako bi zatvorili jednu priču, a ova je druga i nastavak u nizu koji
se planira još dugo nizati.

Pomagao bi svima odjednom i stalno, a ne ide. U biti toliko malo treba da se nekome pomogne. Bistra – o tome razmišljam svako malo. Iskustvo koje ne možeš ni opisati, već moraš doživjeti. Na koje nemaš što pričati, samo zašutiš… Koje te potakne da djeluješ. – podijelila je s nama Anita.

Tekst: Varga Vanja / djelovanje

Foto: Vlado Cvirn

Učitati još
Zatvori