Ovaj hrvatski dizajn studio napravio je SAL⊥, prijenosnu solanu inspiriranu mediteranskom tradicijom

Ovaj hrvatski dizajn studio napravio je SAL⊥, prijenosnu solanu inspiriranu mediteranskom tradicijom

  • SAL⊥ je posebno dizajnirana posuda koja funkcionira kao prijenosna solana za proizvodnju malih količina prirodne morske soli
  • B O I R je hrvatski interdisciplinarni dizajn studio kojeg su osnovali nagrađivana produkt dizajnerica Vlatka Leskovar – Zidar i Ivan Zidar, chef školovan na prestižnom Institutu Paul Bocuse
  • U sklopu projekta SAL⊥ studio namjerava mapirati autentične okuse Mediterana, dodavajući koncentriranu morsku vodu (salamuru) iz raznih tradicionalnih mediteranskih solana u svoju kolekciju
  • Tradicionalne solane su mjesta važna za očuvanje bioraznolikosti i kulinarske tradicije Mediterana

B O I R, zagrebački studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje i osmišljavanje fine dining rituala, predstavit će SAL⊥, svoj prvi projekt, na Londonskom festivalu dizajna (London Design Festival), u sklopu programa designjunction (19. – 22. rujna 2019.).

“SAL⊥ je mala prijenosna solana koja otkriva tajnu proizvodnje soli, od nastanka kristala do berbe. Nastalu sol možete brati na autentičan način, koristeći alat u obliku slova T koji podsjeća na tradicionalne drvene alate koje još uvijek diljem Mediterana koriste berači soli. Koristeći SAL⊥ možete uživati u neizmjerno važnom trenutku za kulinarsku kulturu, koji je većini gurmana potpuno nepoznat”, objašnjavaju osnivači studija Vlatka Leskovar-Zidar i Ivan Zidar.

SAL⊥ je vrlo jednostavan za korištenje: u keramičku posudicu ulije se tanak sloj salamure, koja stiže u kompletu. Posudica se zatim stavi na sunce sat vremena, ili se kratko zagrije u pećnici. Kada se na crnoj pozadini posudice pojave bijeli kristali, sol je spremna za serviranje i branje.

SAL⊥ je inspiriran održivim procesom proizvodnje soli, koji se na Mediteranu nije mijenjao tisućljećima.

Tradicionalne solane i slane močvare Mediterana od davnine su izuzetno važna staništa ptica močvarica. Izlov ribe, zagađenje i klimatske promjene već su ozbiljno narušili ravnotežu najvećeg zatvorenog mora na svijetu. Danas su mnoge tradicionalne solane na Mediteranu zatvorene ili prenamijenjene, najčešće zbog niže cijene industrijske proizvodnje soli. Nestanak tradicionalnih solana narušava bioraznolikost, također ugrožavajući i bogatu gastronomsku kulturu Mediterana.

U domaćinstvima se najčešće koristi obrađena sol, koja je izbijeljena kako bi bila ugodnija oku. Jadransko je more, primjerice, izuzetno bogato mineralima i oliogoelementima. Ima ih čak 80, no većina njih nestaje tijekom industrijske obrade. Sol pripremljena u prijenosnoj solani studija

B O I R zadržava sve oligoelemente. Projektom SAL⊥ studio namjerava sačuvati autentične okuse prirodne mediteranske soli.

“Plan nam je mapirati tradicionalne solane na Mediteranu i dodati njihovu salamuru u svoju kolekciju, tako da svatko koristeći SAL⊥ može uživati u autentičnim okusima prirodne morske soli, uspoređujući arome soli koje dolaze iz različitih mikroregija”, kažu Vlatka i Ivan.

Inspiracija za SAL⊥ došla je spontano, iz prirode. Ivan je primijetio bazenčiće mora zarobljene među stijenama. Na vrućem ljetnom suncu more je pomalo isparavalo, ostavljajući za sobom grumenčiće soli. Tada se rodila ideja za prijenosnu solanu. Ivan i Vlatka ideju su razvijali istražujući proces nastanka soli u tradicionalnim solanama na Jadranu.

“Tradicionalni proces proizvodnje morske soli sastoji se od pet faza. Tijekom prve četiri faze voda u bazenima postepeno isparava. Tako nastaje salamura, morska voda s izuzetno velikom koncentracijom soli, koja se u petoj fazi postepeno pretvara u kristale. Za nastanak prirodne soli potrebna su samo dva sastojka – sunce i more. Te dvije veličanstvene sile na našoj obali udružuju snage još od antike, kako bi stvorili jednu od najkvalitetnijih soli na svijetu”, kaže Ivan Zidar.

SAL⊥ su izradili vrsni hrvatski drvodjelci i keramičari. Elegantna drvena kutijica dostupna je u dvije varijante – prirodni orah i hrast lakiran tamnim uljem. Keramička posudica unutar kutiijice obložena je vodootpornom caklinom koja omogućava optimalnu kristalizaciju soli.

U kompletu s prijenosnom solanom dolazi i Nin 28 Bé°, koncentrirana morska voda (salamura). Zagonetno ime dolazi od kratice za Bauméovu ljestvicu, koja se koristi za mjerenje gustoće tekućina. ‘Nin’ u nazivu označava mjesto nastanka salamure. Nin 28 Bé° je prva u kolekciji salamura koje će pratiti SAL⊥.

Interdisciplinarni studio B O I R osnovali su 2018. godine produkt dizajnerica Vlatka Leskovar – Zidar i Ivan Zidar, chef i grafički dizajner.

Vlatka je radila kao kreativna direktorica u studiju Brigada, a Ivan je studirao kulinarstvo na Institutu Paul Bocuse i zatim  pokrenuo uspješnu gurmansku street food franšizu Mason burgers&stuff.

Ivanovo sveobuhvatno poznavanje lokalnih namirnica i beskrajna ljubav prema kulinarskom eksperimentiranju spojila se s Vlatkinim intenzivnim istraživanjem načina na koji fizički predmeti inspiriraju rituale i stvaranu uspomene.

B O I R prostire stol za kulinarske avanture i inovacije, kreirajući pribor za blagovanje koji fine dining iskustvo podiže na novu razinu.

“Suvremeni fine dining smatramo kazalištem za osjetila. Ako je stol pozornica, onda naš pribor za blagovanje predstavlja rekvizite i kulise. On otvara novi prostor za izvedbu, izazivajući kreativne umove chefova i gurmana”, objašnjavaju Vlatka i Ivan.

U drevnom istroromanskom jeziku kojim se nekoć govorilo u Istri, riječ ‘boir’ znači ‘kuhati’ ili ‘vreti’, a izgovara se jednostavno, kako je i napisana.

Studio B O I R svoje koncepte i prototipove konstantno pročišćava, sve dok ne kreiraju predmet koji utjelovljuje srž konkretne kulinarske ideje. Kada sve nepotrebno ispari, ostaje slobodan prostor za igru i istraživanje. Osnivači studija taj prostor za istraživanje vole toliko da su prazna polja utkali u samo ime studija.

Photo Credit:

Marija Gašparović, 2019 ( fotografije proizvoda)

Ivana Vareško, 2019 (Solana Nin)

Preporuka

Zatvori