

Postoje jela koja nas u trenu vrate u djetinjstvo. Za nekoga je to palačinka s domaćim pekmezom, za nekoga tanjur pileće juhe nedjeljom, a za mnoge od nas, uz klasike domaće kuhinje, tu su i brza jela. Jedno od omiljenih koje pamtimo su hrenovke u lisnatom tijestu. Jednostavne, mirisne i uvijek dobrodošle, ove male zalogaje često su bile zvijezde dječjih rođendana, školskih priredbi i spontanih obiteljskih druženja.
Poslastica koji svi vole
Sjećate li se onog trenutka kad bi se iz pećnice počeo širiti miris toplog lisnatog tijesta? Znao je značiti samo jedno – mini hrenovke u lisnatom tijestu su gotove! Hrskavo izvana, mekano iznutra, a uz to najčešće poslužene s kečapom ili senfom, bile su savršena kombinacija jednostavnosti i zadovoljstva. No, nakon niza godina otkako smo ih zadnji put jeli, odlučili smo da je vrijeme da ih vratimo u malo modernijoj varijanti – odnosno, uz neodoljiv umak.
Iako ih mnogi pamte kao tipično domaće jelo, hrenovke u lisnatom poznate su i širom svijeta. U engleskom govornom području zovu ih pigs in a blanket.
Recept za mini hrenovke u lisnatom
Za pripremu ne treba više od nekoliko minuta, kao i tek tri-četiri sastojka.
Sastojci:
- lisnato tijesto (gotovo, iz frižidera)
- hrenovke
- jaje za premazivanje
- po želji za posip: sezam, krupna sol
Za umak:
- ½ šalice majoneze
- ¼ šalice Dijon senfa
- 2 žlice meda
- 1 žlica soka od limete
Postupak:
- Lisnato tijesto razvaljajte i zatim izrežite na tanke, duge trokutiće.
- Hrenovke prerežite na 2 ili 3 komada (po želji) te ih položite na širi kraj trokuta i zarolajte.
- Hrenovke u lisnatom poslažite na pleh obložen papirom za pečenje te premažite razmućenim jajem.
- Po želji pospite sezamom ili krupnom solju.
- Sve sastojke za umak spojite i dobro promiješajte.
- Pecite ih oko 15 minuta na 200°C. Poslužite još vruće uz umak!
Foto: Instagram




