Klasik iz djetinjstva: Mini hrenovke u lisnatom sada su još bolje, dolaze uz prefini umak
Klasik iz djetinjstva: Mini hrenovke u lisnatom sada su još bolje, dolaze uz prefini umak

Klasik iz djetinjstva: Mini hrenovke u lisnatom sada su još bolje, dolaze uz prefini umak

Postoje jela koja nas u trenu vrate u djetinjstvo. Za nekoga je to palačinka s domaćim pekmezom, za nekoga tanjur pileće juhe nedjeljom, a za mnoge od nas, uz klasike domaće kuhinje, tu su i brza jela. Jedno od omiljenih koje pamtimo su hrenovke u lisnatom tijestu. Jednostavne, mirisne i uvijek dobrodošle, ove male zalogaje često su bile zvijezde dječjih rođendana, školskih priredbi i spontanih obiteljskih druženja.

Poslastica koji svi vole

Sjećate li se onog trenutka kad bi se iz pećnice počeo širiti miris toplog lisnatog tijesta? Znao je značiti samo jedno – mini hrenovke u lisnatom tijestu su gotove! Hrskavo izvana, mekano iznutra, a uz to najčešće poslužene s kečapom ili senfom, bile su savršena kombinacija jednostavnosti i zadovoljstva. No, nakon niza godina otkako smo ih zadnji put jeli, odlučili smo da je vrijeme da ih vratimo u malo modernijoj varijanti – odnosno, uz neodoljiv umak.

Iako ih mnogi pamte kao tipično domaće jelo, hrenovke u lisnatom poznate su i širom svijeta. U engleskom govornom području zovu ih pigs in a blanket. 

Recept za mini hrenovke u lisnatom

Za pripremu ne treba više od nekoliko minuta, kao i tek tri-četiri sastojka.

Sastojci:

  • lisnato tijesto (gotovo, iz frižidera)
  • hrenovke
  • jaje za premazivanje
  • po želji za posip: sezam, krupna sol

Za umak:

  • ½ šalice majoneze
  • ¼ šalice Dijon senfa
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica soka od limete

Postupak:

  • Lisnato tijesto razvaljajte i zatim izrežite na tanke, duge trokutiće.
  • Hrenovke prerežite na 2 ili 3 komada (po želji) te ih položite na širi kraj trokuta i zarolajte.
  • Hrenovke u lisnatom poslažite na pleh obložen papirom za pečenje te premažite razmućenim jajem.
  • Po želji pospite sezamom ili krupnom solju.
  • Sve sastojke za umak spojite i dobro promiješajte.
  • Pecite ih oko 15 minuta na 200°C. Poslužite još vruće uz umak!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori