Chefovi Oldřich Sahajdák i Ana Grgić Tomić u Esplanadi pripremaju gala večeru s Michelinovom zvjezdicom
Chefovi Oldřich Sahajdák i Ana Grgić Tomić u Esplanadi pripremaju gala večeru s Michelinovom zvjezdicom

Chefovi Oldřich Sahajdák i Ana Grgić Tomić u Esplanadi pripremaju gala večeru s Michelinovom zvjezdicom

Na gala večeri u Esplanadi uzvanike očekuje jedinstvena gozba od pet sljedova delicija koju potpisuje chef Oldřich Sahajdák, koja započinje dobrodošlicom, a prati je selekcija odabranih vina i piva koja za ovu prigodu stižu iz Češke.

Etablirani chef Oldřich Sahajdák u svojoj je karijeri radio u prestižnim restoranima u Novom Zelandu, SAD-u, Italiji i Portugalu s međunarodno priznatim chefovima, a danas nadgleda kuhinju jednog od najpoznatijih restorana u Pragu te sa svojim timom redovito gostuje u poznatim restoranima u Europi i Aziji.

Ekskluzivna gala večera u Esplanadi

Oldřich Sahajdák chef je jednog od najprestižnijih restorana u srcu Praga, La Degustation Bohême Bourgeoise, koji je primio brojna priznanja te već punih deset godina zaredom nosi prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Sahajdák u Zagreb dolazi sa svojim timom kreativnih chefova kako bi s Anom Grgić Tomić, prvom damom Esplanadine kuhinje i cheficom godine 2022. prema izboru Gault & Millau, pripremao ekskluzivnu gurmansku večeru u restoranu Zinfandel’s.

Chef Oldřich Sahajdák potpisuje jelovnik i za ovu prigodu priprema neka od svojih autorskih jela, kao i neke novitete u koje unosi dašak češke kuhinje s twistom. Gala večera će ujedno biti jedinstvena prilika za goste da uz svaki slijed kušaju neka od priznatih čeških vina, kao i pivo vrhunske kvalitete. Tartufi, čvarci, patka, mak te tamno pivo s medom i lješnjacima samo su neke od namirnica kojima će se ovaj virtuozni chef poigrati tijekom večeri.

Hotel Esplanade već godinama priprema gala večere uz gostovanja poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Drago mi je što nastavljamo tu tradiciju i što će naši gosti moći uživati u još jednoj gurmanskoj poslastici, osobito jer ovaj put jela dolaze u spoju s pivom i vinom iz Češke. Mnogi znaju da je Češka poznata po pivu, ali nisu imali priliku kušati odlično pivo koje stiže iz autentične češke pivovare Fenetra, kao ni vino koje također dolazi iz priznatih čeških vinarija poput Petr Koráb, Petr Kočařík, Vino Loigi i Dva Duby. Sigurna sam da će se i ove godine tražiti stol više, naglasila je chefica Ana Grgić Tomić.

O chefu Oldřichu Sahajdáku

Chef Oldřich Sahajdák suvlasnik je restorana La Degustation Bohême Bourgeoise, otvorenog 2006. godine, na dan kada mu se rodio sin. Moglo bi se reći da mu je kuhanje zapisano u genima. Naime, njegovi roditelji, kao i baka i djed, također su bili kuhari i chefovi, te je odrastao gajeći ljubav prema hrani. Kao dijete provodio je mnogo vremena uz obitelj u kuhinji, isprobavajući nova jela.

Iako je u svojim tinejdžerskim danima želio postati nogometna zvijezda, to mu se nije ostvarilo. Kako sam naglašava, tada mu je preostalo samo jedno – da postane vrhunski chef. Od 1989. godine bavi se kuhanjem, a vrlo brzo odlučio je napustiti svoju rodnu Češku te putovati svijetom i učiti o kulinarskom zanatu. Nakon što je proveo tri godine u Njemačkoj, otišao je u Novi Zeland, zatim u SAD te Italiju i Portugal.

Umjesto da sanja o radu u velikim, poznatim restoranima, chef Oldřich odabrao je manja mjesta u selima, gdje je upoznao lokalnu tradicionalnu hranu svake zemlje i učio kuhati s nekima od najboljih chefova. Takvo načelo njeguje i danas, a u svom restoranu poslužuje isključivo tradicionalna jela sa svježim sezonskim namirnicama.

Tradicionalna jela spojena s modernim tehnikama

Sahajdák se potom odlučio vratiti u Češku, a 1996. je počeo raditi za Roc Ambiente Company, jednu od najrespektabilnijih restoranskih tvrtki u Češkoj. Godine 2003. pohađao je CIA (Culinary Institute of America) u gradu St. Helena u Kaliforniji. Putujući svijetom i istražujući najbolje gastrodoživljaje, odlučio je da je vrijeme da i Prag dobije jedno takvo mjesto – restoran u kojem se priprema hrana s najboljim lokalnim proizvodima i gdje se o gostima brine kao o prijateljima. Vlasnici grupe Ambiente pristali su postati njegovi poslovni partneri te je od 2006. godine postao suvlasnik restorana La Degustation Bohême Bourgeoise.

Chef Oldřich Sahajdák ističe da pri osmišljavanju jela zadire duboko u povijest svoje zemlje i Austro-Ugarskog Carstva. Pri kreiranju jelovnika bira tradicionalna jela upravo iz tih zemalja i spaja ih modernim tehnikama, tvoreći vrhunski gastrodoživljaj koji je danas prepoznat u cijelom svijetu.

Kod chefa Oldřicha Sahajdáka u obzir dolaze samo lokalne i sezonske namirnice, a u prilog tome govori i to da konačni jelovnik odobrava svakodnevno, i to tek nakon što se uvjeri u dostupnost svježih lokalnih namirnica tog dana.

U prilog popularnosti govori i to da gotovo da ne postoji poznata osoba koja za vrijeme boravka u Pragu ne posjeti i restoran La Degustation Bohême Bourgeoise, što je svakako potvrda njegovoj kvaliteti i prestižu koji njeguje u javnosti. Chef i njegov tim redovito gostuju u poznatim restoranima Europe i ostatka svijeta, od Londona do Singapura.

Jela ne voli potpisivati jer želi svakodnevno rasti, isprobavati različite namirnice i stapati ih u nove okuse, no ipak tartar od govedine i sendvič s tartufima njegova su autorska jela koja se poslužuju od samog otvaranja restorana, pa je preko njih na neki način postao i prepoznatljiv.

La Degustation Bohême Bourgeoise

Restoran La Degustation Bohême Bourgeoise nalazi se u srcu Praga, a poznat je kao mjesto tradicionalne češke kuhinje na osebujan način. Godine 2012. prepoznata je njegova kvaliteta te je nagrađen Michelinovom zvjezdicom koju posjeduje i danas. Jedan je od samo dva restorana u Češkoj nagrađenih spomenutim gastropriznanjem.

Iako je poznat kao vrhunsko gastronomsko mjesto, u restoranu se njeguje opuštena atmosfera. Posjetitelje se potiče da određena jela jedu rukama, baš kao što bi to činili da ručaju ili večeraju kod kuće. Chefovi i osoblje smatraju sve svoje goste prijateljima te se tako prema njima i odnose.

Restoran broji 35 mjesta, a poslužuje pet menija i 12 do 15 amuse-bouchesa, odnosno malih zalogaja. Chefov je običaj da svaki meni bude jedinstven i da se sastojci ne ponavljaju, ako ne računamo osnovne. Jelovnik je pomno usklađen s godišnjim dobima, uz svakodnevne minimalne izmjene. Svako jelo osmišljeno je na dan same pripreme, a ovisi o dostupnosti namirnica. Često chefovi sami ubiru gljive, love ribe iz lokalnih rijeka i jezera, a sve s ciljem da posjetiteljima pruže pravi gastrodoživljaj Češke, poštujući njezinu tradiciju i bogatu kulinarsku povijest. Svako jelo priča svoju priču.

Jedinstveni eno-gastro događaj s Michelinovom zvjezdicom

Ekskluzivna gala večera održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. u restoranu Zinfandel’s s početkom u 20 sati. Večer započinje gala dobrodošlicom u Lounge & Cocktail Baru, a nastavlja se večerom od pet sljedova uz odabranu glazbu. Cijena večere iznosi 195 EUR po osobi te uključuje odabrano vino i pivo uz svaki slijed te vodu, kavu, čaj i petit fourse.

Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se primaju telefonom na 01 45 666 44 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr.

Foto: Arhiva hotela Esplanade

Učitati još
Zatvori