Ovako izgleda doručak u najboljem slovenskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice
Ovako izgleda doručak u najboljem slovenskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice

Ovako izgleda doručak u najboljem slovenskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice

Hiša Franko u Starom selu kod Kobarida nedvojbeno je najbolji restoran u Sloveniji. Tako kažu u The World’s 50 Best Restaurants, koji ga svrstava na 32. mjesto najboljih restorana na svijetu, te u Michelinovom vodiču koji je chefici Ani Roš dodijelio čak tri zvjezdice. Njihov degustacijski meni zapravo nije ništa ekstravagantno, pompozno ili pretenciozno, ako ništa drugo, vrlo je prizemljen, promišljen i originalan. Za 16 sljedova koji vas vode Soškom dolinom i oživljavaju brojne okuse po kojima je poznata platit ćete 325 eura. A kako smo o njihovim vrhunskim jelima već dosta čuli, ovaj put nas je zanimalo kako izgleda doručak koji poslužuju svojim gostima u Hiši Franko.

Zajtrk Hiša Franko

Luksuz i domaća udobnost

Kuća Franko nudi i mogućnost smještaja u svojim sobama. Možete birati između 10 soba, odsjesti u seoskoj kući iz 1861. godine i u prekrasnom zelenom okruženju. Kuću održavaju s puno ljubavi i predanosti i trude se održati što autentičnijom, kako bi sačuvali njen karakter i dušu. Kako sami kažu, luksuz je to što se gosti u njemu osjećaju kao kod kuće. Izbjegavaju elektroniku u sobama, pa tako i televizor, jer je najbolja zabava vani, u prirodi. Svaka soba ima svoju kupaonicu, a neke od njih imaju i terasu. Budući da vjerujemo da se dobar smještaj može odvojiti od lošeg već nakon doručka, naravno da nas je zanimalo kakav doručak gosti mogu očekivati ​​iz ruku jedne od najboljih kuharica svijeta i njezinog tima s tri zvjezdice.

zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko

Kraljevski doručak

Ista filozofija koja karakterizira tanjure za degustaciju prisutna je i u ranim jutarnjim satima. Doručak se poslužuje od 8 do 10 sati, a u ponudi su i svježe domaće delicije odabranih ponuđača u neposrednoj blizini. Dan možete započeti svježe pečenim kruhom, džemovima, suhim i svježim voćem, suhomesnatim proizvodima, domaćim sirom, granolom i namazima. Također se možete odlučiti za à la carte jela poput omleta i kajgane. Uz izbor kvalitetnih čajeva, dostupni su domaći sokovi, a za desert će doručak završiti kolačićem uz opojno mirisnu kavu.

To je savršeno izbalansirano jelo spravljeno od najboljih namirnica, što ga i čini bogatim. Svježina, predanost lokalnih farmera i uzgajivača te ljubav prema tradiciji ono je što ovaj jednostavan doručak uzdiže na razinu vrhunske kuhinje.

zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko
zajtrk hiša franko

Tekst je preuzet s Journal.si

Foto: Suzan Gabrijan, Instagram (@hisafranko)

Učitati još
Zatvori