Stolovi koje postavljaju sestre Anja i Hana Grgić nisu samo mjesto na kojem hrana čeka da je netko pojede. Oni su živi prizori – u isto vrijeme estetski savršeni i ukusni, zamišljeni da goste iznenade, oduševe i potaknu razgovor. Jedna klijentica ih je opisala kao catering kod kojeg hrana super izgleda, ali i jako brzo nestaje sa stola. Taj kompliment, kažu sestre, najviše im znači.
Njihova zajednička priča s hranom počela je mnogo prije HANJA koncepta, još u studentskim danima. Kuhale su jer su morale. Tada zagrebačka restoranska scena nije bila ni približno raznolika kao danas, a studentski budžeti zahtijevali su kreativna rješenja. Kuhanje je bio način da jedu nešto fino, a prijatelji su ubrzo otkrili da će kod njih pronaći neobične sastojke, recepte i inspiraciju. S vremenom su postale one sestre kod kojih se uvijek dobro jede.
Dvije adrese, jedna ideja
Život ih je vodio na različite strane svijeta. Anja je od 2010. do 2013. živjela na Tajvanu i u Kini, gdje je upoznala kuhinje koje su joj kasnije postale izvor inspiracije. Hana se, pak, 2017. preselila u Berlin, grad u kojem je isprva radila u NGO sektoru, ali je brzo shvatila da je privlači nešto drugo – kreativna scena koja spaja hranu, umjetnost i događanja. “Bila sam šokirana onim što sam vidjela u korporativnim eventima: koliko se naplaćuje i koliko često hrana nije ni približno kvalitetna. Znala sam da želim raditi drugačije.”
Prije nego što je nastala HANJA, Anja je pokrenula Banhmijadu – subotnja druženja u Proljeću oko podneva na kojima je pripremala vijetnamske sendviče. To je bio svojevrsni prequel HANJI, a pozitivni feedback, hrabrost i podrška koju je tamo dobila dali su joj poticaj da ubrzo zakorači u novi projekt.
I tako se rodila ideja o HANJI – cateringu koji neće nuditi standardne kanapee i piletinu u umaku, već hranu koja ima smisao, priču i estetiku. “Hrana je za nas jednako važna kao i njezina prezentacija. Ono što radimo zovemo kreativnim cateringom jer pristupamo svakom događaju kao cjelini – koncept, jelovnik i izgled stola uvijek se osmišljavaju iznova, prilagođeni prostoru, publici i sezoni.”
Udaljenost između Zagreba i Berlina postala je dodatni izazov. “Skupa radimo na idejama i moodboardima, ali sama izvedba često je odvojena. Za veće projekte spajamo se fizički – ja odem k njoj, ona dođe k meni,” objašnjava Hana. Pomalo ih je sputavala i nestalna avionska linija između Berlina i Zagreba, pa su se snalazile busevima, presjedanjima i improvizacijom.
Tablescaping i čupavci u boji
Prve manifestacije HANJE nisu bile luksuzni eventi, nego pop-up večere i sendviči. S vremenom su otkrile tablescaping, umjetnost oblikovanja stola, i počele ga spajati s hranom. “Skupljamo posuđe već godinama, a sad je sve to našlo svoju svrhu. Često koristimo i prirodne elemente – listove salate kao zdjelice, vinovu lozu kao podlogu. Stol mora izgledati kao scena.”
No ono što ih najviše veseli je igranje s okusima i reinterpretacija tradicije. “Volimo uzeti staro i dati mu novi twist. Recimo, čupavci – radile smo ih crvene, matcha zelene, pa čak i kobaltno plave. Orehnjaču smo obojile u zeleno s matchom. Ljudi se iznenade, nasmiju, a opet prepoznaju nešto domaće.”
Kreativni catering koji nije za svakoga
Berlin je Hani otvorio vrata u svijet eksperimentalne hrane i umjetničkih večera. “Otišla sam sama na jedan pop-up brazilskog umjetnika koji radi s hranom. Bila sam nervozna jer sam bila solo, ali na kraju sam izašla apsolutno oduševljena. Vidjeti kako se večera može pretvoriti u iskustvo, kako svaki slijed može biti mali umjetnički rad, to mi je otvorilo oči.”
Takvi događaji, kao i poznanstva s drugim kuharima i umjetnicima, dali su joj hrabrost da se i sama okuša. “U Berlinu je normalno da radiš pop-up u dućanu ili vinskom baru. Nitko te ne pita jesi li ‘pravi kuhar’. Ljudi dođu jer žele probati nešto novo. Taj duh slobode bio je jako važan za mene.”
HANJA, složile su se odmah, ne želi biti catering za sve. “Ako netko želi ‘od svega po malo’, to nije za nas. Mi radimo hranu koja priča priču i uklapa se u koncept. Hrana mora biti produžetak događaja – vizualno, tematski i okusom.”
Njihovi klijenti dolaze iz raznih područja: od PR agencija, galerija i modnih dizajnera, do privatnih proslava i vjenčanja. Radile su, između ostalog, za showroom Marije Kulušić, otvorenje cvjetnog ateljea Samonikla, beauty store Bloom, na predstavljanju magazina, vjenčanja, pa čak i na brodu u Berlinu. “To je bio logistički najstresniji event – pola sata da ukrcamo sve i postavimo stol. Ali uspjeli smo. Klijentica je htjela azijsku temu, i bilo je fantastično.”
Sezona, suradnje i budućnost
Ono čega se uvijek drže je sezonalnost. “U Hrvatskoj imamo luksuz sezonskih proizvoda vrhunske kvalitete i to želimo koristiti. U Berlinu smo se često spašavale na turskim tržnicama.” Velika je novost da će sestre uskoro biti na jednom mjestu, Hana se iz Berlina seli u Zagreb i konačno će sve raditi zajedno.
Veliki dio HANJINE filozofije je i suradnja. “Ne želimo raditi sve same. Puno radimo s drugim kreativkama i kreativcima – cvjećarima, pekarima, slastičarima. Voljele bismo u budućnosti imati i custom-made stolove, surađivati sa scenografima i umjetnicima. Naš catering uvijek ide prema interdisciplinarnom iskustvu.”
Planovi uključuju više kolaboracija, priče o hrani, recepte, kuharice ili posebno dizajnirane predmete za stol. “Najdraže nam je kad imamo dovoljno vremena da razradimo koncept do detalja. Last-minute narudžbe su uvijek izazov, ali volimo kada klijent dođe par mjeseci unaprijed i kaže: evo, imamo svadbu ili event, osmislite nešto posebno.”
Polagan rast, puno povjerenja
Iako ih mnogi već sada vide kao brend s velikim potencijalom, Anja i Hana ne žele juriti. “U Hrvatskoj trendovi znaju trajati kratko. Nama je draži polagan rast i organsko širenje. Važno nam je da imamo život, a ne da izgorimo.”
Možda je taj balans upravo razlog zašto HANJA Delights osvaja – jer se iza svakog stola osjeća povjerenje, intuicija i sestrinska povezanost. “Kada kuhamo zajedno, ne trebamo puno pričati. Pogled je dovoljan da znamo što treba napraviti. To je naša najveća prednost.”
A gostima ostaje samo da se okupe oko stola, uživaju i započnu razgovor.
Hanja delights možete pratiti na Instagramu.
*Zahvaljujemo Zdravici na ustupljenom prostoru za snimanje.
Foto: Matia Malenica, Alma Drnovac, Ivana Vareško, Marija Gašparović, Marie Baranes, Viviana Rea Doričić, Ana Orlić