Novootvoreni multikulturalni gastro market u Savskoj

Novootvoreni multikulturalni
gastro market u Savskoj

Habibi 5

HABIBI ORIENT – NOVI DUĆAN ISTOČNE HRANE U ZAGREBU

Inspiriran klasičnim bliskoistočnim trgovinama poput onih u koje svraćaju sve generacije i nacionalnosti probijajući se kroz gužvu Istanbulskih ulica, u nešto mirnijoj Savskoj ulici u Zagrebu (Savska ulica 94, blizu Vijesnika) nalazi se dućan s ponudom na kakvu do sada nismo imali prilike naići.

Otvoren u prosincu prošle godine, od starta je zadobio veliku pažnju javnosti. Naime, Habibi Orient specijalizirao je svoju ponudu isključivo na namirnice koji se koriste na Bliskom Istoku. Novo, drugačije i neobično glavni su epiteti koji krase ovaj dućan s nevjerojatno bogatom ponudom proizvoda možda poznatijih Bošnjacima, pripadnicima islamske religije (svi proizvodi su halal) ili pak onima koji su često putovali po bliskoistočnim zemljama. Natpisi koji su rijetko latinični, pozadinska glazba koja se kod nas sluša eventualno na satovima trbušnog plesa, okusi koje naši nepci tek trebaju odobriti te egzotično voće i povrće za koje ćete se morati suzdržati da ne uslikate mobitelom.

Habibi 4

BESKVASNI ARAPSKI KRUH – DIJETNA VERZIJA KRUHA

Iz ponude bi istaknuli arapski kruh, nešto što će oduševiti sve one kruhojedce koji bi ipak voljeli pripaziti na liniju. Kruh je bez aditiva, beskvasni, a izgledom podsjeća na palačinku. Može se zamrzavati, tostirati, koristiti kao tortilja, a na sve to je niskokaloričan. Ono što će razveseliti mnoge jest da cijeli paket ima kalorija kao jedna šnita klasičnog bijelog kruha.

ŠARENILO SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA

Nemoguće je prošetati dućanom i ne zamijetiti mnoštvo boja i neobičnih oblika u odjeljku s voćem i povrćem koji samo pridonose šarenilu i veseloj atmosferi dućana. Radi se o kombinaciji klasičnih namirnica poput mrkve, salate i rajčice (ali po konkretno povoljnijim cijenama od tržišnih) te atipičnih poput plodova kaktusa, libanonskog mini krastavca, listova korijandera, libanonske metvice itd. Proizvodi se dostavljaju svježi, svaka dva do tri dana.

ZA SLADOKUSCE – QATAYEF, ARAPSKE PALAČINKE

Za sve one koji trebaju zadovoljiti instant želju za slatkim, predlažemo svježe slastice poput Qatayef, Ashta, baklave, halewet el jibn, knefe, Hareeseh… Također, u ponudi su gotove slastice uvezene iz Turske, Grčke, Libanona…

S druge strane, ako uživate u pravljenju vlastitih slastica i probali biste nešto drugačije od klasičnih kolača i torti – donosimo Vam recept za Qatayef – arapske slatke palačinke punjene kombinacijom orašastih plodova (u našem receptu je mljeveni pistacio kao najčešća opcija punjenja).

Habibi 1

QATAYEF

Qatayef je desert iz arapske kulture koji se često naziva arapska palačinka, a riječ qatayef se odnosi na tijesto koje se sipa preko vruće tave. Tijesto se tipično kuha na jednoj strani, napunjeno slatkim sirom ili kombinacijom oraha.

Vrijeme potrebno za izradu: 45 minuta (30 minuta pripreme + 15 minuta pečenja)
Količina: 8 komada

Sastojci za ‘palačinku’:
1/2 čajne žličice instant aktivnog suhog kvasca
1 žličica granuliranog šećera
1 1/4 šalice tople vode
1 1/2 šalice brašna
1/8 čajna žličica soli

Sastojci za punjenje:
1 šalica sjeckanih oraha
2 žlice šećera
1 žlica vode narančinog cvijeta (opcionalno)

Sastojci za sirup:
2 šalice granuliranog šećera
1 3/4 čaše kukuruznog sirupa
1/4 šalice vode narančinog cvijeta ili ružine vodice
1/3 Tople voda

Habibi 2

PRIPREMA

Otopiti kvasac i šećer u toploj vodi unutar mjerne posude, pustiti 10 minuta tj. dok ne postaje pjenasto. Ako se kvasac ne digne, znači da je kvasac loš ili da voda nije dovoljno topla / previše je vruća. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte pročišćenu smjesu kvasca i šećera. Pokrijte i ostavite da stoji na toplom području 30-45 minuta (pored radijatora, štednjaka koji radi). Dok se smjesa za palačinke diže, pripremite punjenje. U maloj zdjeli pomiješajte mljeveni pistacio/orašaste plodove sa šećerom. Ako želite, dodajte vodu narančinog cvijeta. Pokrijte i pustite na stranu.

Ovo je sada dobro vrijeme za pripremu sirupa. U srednjoj tavi umiješajte šećer, vodu i sirup kukuruza. Skuhajte i dodajte vodu narančinog cvijeta ili ružinu vodicu. Dobro promiješajte kako biste spriječili lijepljenje. Smanjite toplinu i dopustite da malo odstoji dok ne budete spremni za upotrebu. Zagrijte tavu na srednju toplinu. Kao da radite palačinke, ali manjeg promjera (10-15 com), ispecite pet palačinki od tijesta. Nemojte okretati, samo pecite jednu stranu. Nakon što popucaju mjehurići na tijestu, uklonite palačinke s ringa i stavite na stranu. Ponovite s preostalim tijestom. Zagrijte malo ulja u tavi na srednje visokoj vatri. Dok se ulje zagrijava, uzmite 1 žlicu punjenja (pistacio) i stavite je na vrh neobrađene strane palačinke. Preklopite na pola, kako biste oblikovali oblik polumjeseca i zalijepite rubove tako da pritisnete zajedno (možete i vilicom). Ponovite s preostalim palačinkama i punjenjem.

Ako želite, dodatno prepržite svaku stranu dok ne postane svijetlo zlatne/smeđe boje (oko 15-30 sekundi sa svake strane). Kad je gotovo, prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Sirovi sirup preliti preko Qatayefa i poslužiti.

LIBANONSKI RESTORAN

Osim Habibi Orient dućana, velika vijest jest i skoro otvaranje restorana s Libanonskom tradicionalnom kuhinjom, istih vlasnika. Restoran se trenutno uređuje, a nalazit će se na Zapadu Zagreba, 15tak minuta autom od Centra.

Osim svakodnevnih ručkova i večera, ovaj restoran može poslužiti kao idealna lokacija za organizaciju privatnih i poslovnih događanja i proslava zbog velikog kapaciteta od 80-100 sjedećih mjesta te osiguranim parkingom za goste. Ono što je posebno zanimljivo da svi kuhari i pomoćni kuhari u restoranu potječu iz bliskoistočnih krajeva što dodatno potvrđuje autentičnost ponud.

Habibi 3

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori