Pivo bogatog okusa kao stvoreno za zimska druženja

Pivo bogatog okusa kao stvoreno
za zimska druženja

Gurmani i ljubitelji finijih stvari u životu uz dobru hranu uvijek traže i nešto fino za popiti, a izbor je svake godine sve bogatiji. U jesenskim i zimskim danima, mijenjaju se i arome koje nam najviše odgovaraju, pa tražimo bogatstvo i punoću. Kad se radi o pivu, ono mora biti nešto posebno. 

900 godina tradicije 

Belgijski Grimbergen upravo je tako nešto – posebno.  Tradicija ovog piva datira iz davne 1128. godine, a od tada do danas ovo pivo je postalo sinonim za profinjenost i kvalitetu. Legenda kaže da je jednog dana u ranom 12.stoljeću usamljeni putnik došao u opatiju Grimbergen nakon mjeseci lutanja, iscrpljen preko svake mjere. Pokucao je na vrata opatije, a tamo su ga dočekali fratri i ponudili mu čašu domaćeg piva da mu ugrije duh.  

Od tog mračnog, hladnog doba srednjeg vijeka pa do danas opatija u Belgiji je prošla dalek put, ratove, gladi i bolesti, kao i tri velika požara. Ipak, svaki put je ponovno izgrađena iz pepela. Upravo zato fratri su odlučili usvojiti feniks kao simbol ponovnog rođenja, uz krilaticu ” Ardet Nec Consumitur “, odnosno “Spaljen, ali ne i uništen“. 

Feniks kao znak vrhunskog piva  

Kroz godine fratri su se sve ozbiljnije bavili pivarstvom i razvijali različite okuse Grimbergena, a pivo je označeno feniksom. Sve do danas opati su aktivno uključeni u odluke o načinu razvoja i promicanju ovog pivskog brenda, kako bi osigurali njegovu visoku kvalitetu. Kroz vrijeme Grimbergenov autentičan okus postao je poznat po jedinstvenom kontrastu između začinskih i voćnih nota, i posebnoj aromi koja dolazi od kvasca jednakog onom koji se koristio u podrumima opatije prije 9 stoljeća.  

Želite li otkriti nešto drugačije, posegnite zato za Grimbergen Pale Ale pivom. Njegove složene arome, osvježavajući okus i blaga gorčina otvoriti će vam sasvim novi svijet. Prepoznajte arome tropskog i žutog voća potpomognute karakterističnim začinjenim notama klinčića. Grimbergen Pale Ale odlično će istaknuti prirodnu voćnost i začinjenost poznatog Grimbergen kvasca i svakako je dostojan pratitelj i najprofinjenijeg obroka.  

Otkrijte i druge Grimbergen okuse  

Nakon što vas oduševi Pale Ale, upoznajte i druga piva označena znakom feniksa.  Za ljubitelje tamnijeg piva, otkriće će biti Grimbergen Double-Ambrée slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo procesom dvostruke fermentacije. Ako želite upoznati stil belgijskog piva, Grimbergen Blanche odlično će vam predstaviti weiss pivo, svijetložutih tonova i glatke kremaste pjene. Njegov istovremeno složen i osvježavajući okus oslikuju arome citrusa, bergamota, korijandera i žutog voća. Ili isprobajte Grimbergen Blonde – svijetlo i iznimno pitko pivo s okusom zrelog žutog voća i notama klinčića koje se ističe gustom pjenom kremaste boje. Jedinstvenim ga čini kombinacija aroma slatkog korijena, ananasa, marelica i žutih šljiva. Što god izabrali, sa znakom feniksa nećete pogriješiti. 

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori