Najbolji gluten free keksi s matchom i bijelom čokoladom

Najbolji gluten free keksi s matchom
i bijelom čokoladom

Matcha prah već neko vrijeme privlači pozornost pobornika zdrave prehrane, a najčešće smo ju konzumirali u obliku matcha latte-a, napitka kojim su mnogi zamijenili kavu zbog velikog broja zdravih karakteristika matche. Matcha prah radi se od fino mljevenih, posebno uzgojenih i obrađenih listova zelenog čaja, pun je antioksidansa, vitamina i minerala.

Keksi od matche s komadićima bijele čokolade čine savršenu kombinaciju zdravlja i poslastice, vrlo su lagani i najvažnije, nisu preslatki. Matcha u keksima balansira slatkoću šećera i čokolade, a savršeni su i uz šalicu kave, mlijeka ili čaja. Koristite kvalitetan matcha prah te ga se nemojte bojati staviti malo više; dobit ćete predivnu zelenu boju (umjesto blijedo smeđe ako ga stavite premalo), a čak i ako vam matcha latte nije omiljen napitak, ne morate se bojati jer matcha u keksima nema toliko jak i intenzivan okus. Donosimo recept za bezglutenske keksiće koje ćete obožavati, a mogu i stajati nekoliko dana te će biti jednako dobri.

Recept za gluten free matcha kekse s bijelom čokoladom

Sastojci:

310g rižinog brašna

1 i pol žlica matcha praha

1/2 žličice soli

1/2 žličice sode bikarbone

100g bijelog šećera

100g smeđeg šećera

170g otopljenog maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije

1 jaje

1 žumanjak

230g bijele čokolade

Postupak:

Prosijati brašno i matchu u jednu posudu te dodati sol i sodu bikarbonu.

U drugoj zdjeli miksati šećer, otopljeni maslac i ekstrakt vanilije, pa dodati jaje i žumanjak. Dodati suhe sastojke, pa kada je smjesa kompaktna u nju ubaciti nasjeckane komadiće bijele čokolade. Neka smjesa malo odstoji na sobnoj temperaturi. Zatim oblikovati male loptice i poslagati na papir za pečenje. Ostavite dovoljno razmaka među lopticama jer će se keksi u pečenju povećati. Pecite 10-12 minuta, odnosno dok rubovi lagano ne posmeđe, na 160 stupnjeva. Pustite da se ohlade 10ak minuta a zatim poslužite.

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori