Hladna posljepodneva imaju svoj tempo; sporiji, mirniji, obavijen mirisom kave i začina. U taj ritam savršeno se uklapa Gingerbread Latte Cake. Torta koja spaja sve ono što volimo kod prazničnih napitaka i domaćih kolača: aromu đumbira, note cimeta i prepoznatljiv, blagi okus kafe koji sve povezuje.
Gingerbread Latte Cake
Njena tekstura je meka, gotovo svilenkasta, sa slojem kreme od krem sira koja daje savršenu ravnotežu slatkoće i svježine. Nije prenapadna, a opet ima onaj faktor “ne mogu stati na jednom komadu”. Idealna je za trenutke kada želite napraviti mali predah od svakodnevice, uz šalicu kave, dobru muziku i mir u kući. U nastavku donosimo recept.
Recept za Gingerbread Latte Cake
Sastojci za biskvit:
- 220 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 žličice začina za “gingerbread”
- 120 ml mlijeka
- 60 ml svježe skuhane kave
- 115 g maslaca (omekšalog)
- 50 ml ulja
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 60 ml melase (ili gustog meda)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za preljev i kremu:
- 60 ml jake kave (za natapanje biskvita)
- 225 g krem sira
- 60 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C. U manjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine. U drugoj posudi sjedinite mlijeko i kavu.
- Maslac, ulje i smeđi šećer umutite dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jaja, melasu i vaniliju.
- Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
- Izlijte tijesto u pripremljen kalup i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.
- Ohladite tortu 10 minuta, zatim je izbodite viljuškom i polako prelijte kavom. Pustite da se potpuno ohladi.
- Umutite krem sir, maslac, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobiješ laganu, glatku kremu. Ravnomjerno je rasporedi po torti.
Ako želite bogatiji okus za svoj Gingerbread Latte Cake, dodajte u kremu prstohvat cimeta. Tortu čuvajte u frižideru, ali je izvadite 15 minuta prije serviranja. Najbolja je kad se okusi sjedine i malo opuste. Odlično se slaže s kavom, ali i uz lagani čaj ili chai latte ako više volite blaže note.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram, Pexels, Dupe, TikTok (@freshbeanbakery)
