Journal.hr
gingerbread latte cake

Gingerbread Latte Cake je idealna zimska poslastica, spaja vaniliju, kavu i cimet. Imamo recept

Hladna posljepodneva imaju svoj tempo; sporiji, mirniji, obavijen mirisom kave i začina. U taj ritam savršeno se uklapa Gingerbread Latte Cake. Torta koja spaja sve ono što volimo kod prazničnih napitaka i domaćih kolača: aromu đumbira, note cimeta i prepoznatljiv, blagi okus kafe koji sve povezuje.

Gingerbread Latte Cake

Njena tekstura je meka, gotovo svilenkasta, sa slojem kreme od krem sira koja daje savršenu ravnotežu slatkoće i svježine. Nije prenapadna, a opet ima onaj faktor “ne mogu stati na jednom komadu”. Idealna je za trenutke kada želite napraviti mali predah od svakodnevice, uz šalicu kave, dobru muziku i mir u kući. U nastavku donosimo recept.

@freshbeanbakery

Gingerbread latte cake! ☕️ Made with a super moist & perfectly spiced gingerbread cake that’s soaked in coffee, and topped off with a *thick* layer of vanilla bean cream cheese frosting. Full recipe on my blog! #baking #gingerbread #gingerbreadcake #gingerbreadlatte

♬ Stompin At The Savoy - Benny Goodman

Recept za Gingerbread Latte Cake

Sastojci za biskvit:

  • 220 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 2 žličice začina za “gingerbread”
  • 120 ml mlijeka
  • 60 ml svježe skuhane kave
  • 115 g maslaca (omekšalog)
  • 50 ml ulja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 60 ml melase (ili gustog meda)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za preljev i kremu:

  • 60 ml jake kave (za natapanje biskvita)
  • 225 g krem sira
  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 175°C. U manjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine. U drugoj posudi sjedinite mlijeko i kavu.
  • Maslac, ulje i smeđi šećer umutite dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jaja, melasu i vaniliju.
  • Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Izlijte tijesto u pripremljen kalup i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.
  • Ohladite tortu 10 minuta, zatim je izbodite viljuškom i polako prelijte kavom. Pustite da se potpuno ohladi.
  • Umutite krem sir, maslac, šećer u prahu i vaniliju dok ne dobiješ laganu, glatku kremu. Ravnomjerno je rasporedi po torti.

Ako želite bogatiji okus za svoj Gingerbread Latte Cake, dodajte u kremu prstohvat cimeta. Tortu čuvajte u frižideru, ali je izvadite 15 minuta prije serviranja. Najbolja je kad se okusi sjedine i malo opuste. Odlično se slaže s kavom, ali i uz lagani čaj ili chai latte ako više volite blaže note.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram, Pexels, Dupe, TikTok (@freshbeanbakery)