Gin tonik palačinke su savršena vikend poslastica

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Aldridge (@seaofshoes) on

Palačinke u različitim varijantama popularne su u cijelom svijetu i to još od neolitika. Mješavina brašna s tekućinom poput mlijeka i vode, pečena ili pržena omiljena je delicija na svim kontinetima. Negdje ćete je dobiti posluženu sa slanim, a negdje sa slatkim dodacima, punjenjima i preljevima, ali svuda zauzima posebno mjesto na jelovnicima. Palačinke zadovoljavaju svačiji ukus.

Bilo da ste ljubitelj engleskih, ruskih i indijskih slanih inačica ovog popularnog jela ili pak skandinavskih, američkih i francuskih slatkih varijacija, palačinke su nezaobilazne u ponudi restorana, ali su i vrlo hvaljen dio tradicionalne kuhinje gotovo u svakoj kući. Recepti s tajnim sastojcima za što mekanije i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vrijeme najzahtjevniji specijalitet, ali i najjednostavniji koji vole pripremati čak i djeca. Upravo taj kontrast čini palačinku toliko zanimljivom. No, ono što uvijek izaziva oduševljenje je sočnost i mekoća tijesta te maštoviti dodaci koji je pretvaraju u maestralno djelo u svijetu kulinarstva kojemu je teško odoljeti. Palačinke za doručak, odnosno brunch i kao desert u samom su vrhu izbora istinskih gurmana.

Pisali smo o različitim inačicama palačinki, no postoji jedna varijanta ove delicije koja je idealna za petak. Baš kada pomislite da vas više ništa ne može obradovati nakon ekstremno zahtjevnog radnog tjedna, pronašli smo recept koji vrijedi isprobati. I zasigurno će vam izmamiti osmijeh na licu. Riječ je o palačinkama s gin tonicom koji će vam popraviti raspoloženje i učiniti da se osjećate radosno i poletno već od jutra. Uz ove palačinke dan će zasigurno biti pjesma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HANNAH CHE (@hannah__chia) on

Recept za gin tonic palačinke

Za sirup

  • 250 ml gin tonica
  • 2 žlice šećera
  • 1 limun

Za smjesu 

  • 200g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml gin tonica
  • ulje za prženje

Postupak

Da biste napravili sirup, ulijte gin tonic u tavu zajedno sa sokom od šećera i limuna i na laganoj temperaturi zagrijavajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane sirupasta. Uklonite s vatre.

Da biste napravili palačinke, stavite brašno, jaje, šećer i prstohvat soli u zdjelu, ulijte gin tonic i miješajte dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Manju količinu te smjese ulijte u tavu na srednju temperaturu i pržite 1 – 2 minute na svakoj strani. Ponovite s preostalim tijesto. Poslužite sa sirupom od limuna i dodacima po vašem ukusu. Osmislite punjenja i dodatke koji će vam vratiti energiju i učiniti da posljednji radni dan u tjednu bude savršen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sefra Isik (@sefraisik) on

Foto: Unsplash, Instagram

4