Gdje možete pojesti najbolje krafne u Zagrebu?

Već smo na sredini veljače, mjeseca koji je, osim Valentinova, sinonim za fašnik, a to znači da je sezona krafni u punom jeku. Krafne su postale iznimno popularne za vrijeme Austro-Ugarske kad su nosile naziv Berliner. Legenda o nastajanju ovog svima omiljenog pokladnog kolača kaže da je jedan berlinski slastičar, pobočnik u vojsci Fridrika Velikog, pri povratku u Berlin na svoje radno mjesto ispekao prve krafne. Prvo su se zvale Berlinske kugle jer su ga podsjećale na topovske kugle, da bi kasnije dobile naziv krafne.

Svi znamo da je krafna slatki kolač od dizanog tijesta te da se najčešće puni marmeladom ili čokoladom, a ukrašava šećerom u prahu. Pekarnice, trgovine i slastičarnice ovih su ih dana pune pa ih možete pronaći na gotovo svakom koraku. Za posebnija izdanja morat ćete zaviriti u specijalizirane slastičarnice gdje ćete pronaći razne varijacije na temu u kojima će vaše nepce sigurno uživati. Kako bismo vam olakšali potragu, u nastavku pročitajte gdje u Zagrebu možete pojesti najbolje krafne.

Meet Mia

Osim klasičnih krafni punjenih marmeladom od marelice i vanilije, u slastičarnici Meet Mia u Vlaškoj 43 možete kušati i krafne s domaćim džemom od maline, zatim čokoladne krafne punjene kremom od čokolade ili lješnjaka te krafne s kremom od pistacija.

Vincek

Slastičarnica Vincek je u više od četrdeset godina postojanja promijenila slastičarsku sliku Zagreba. U njihovim sladoledima, kolačima, tortama i ostalim slasticama uživaju i veliki i mali, a redovi u slastičarnicama, koje možete pronaći na šest lokacija u Zagrebu, sasvim su normalna pojava. Ovih dana u Vinceku možete uz sve navedeno uživati i u njihovim mekanim i ukusnim krafnama punjenim marmeladom.

Torterie Macaron

Slastičarnice Torterie Macaron su, uz fine torte, sladolede i macaronse, poznate i po svojim slatkim i šarenim mini krafnama. Dolaze u četiri okusa među kojima su roze s punjenjem od jagode, čokoladne s lješnjakom, čokoladne glazirane i bijele sa šarenom šećernom glazurom. Osim u Centru Cvjetni, Torterie možete pronaći u Areni Centru, City Centru One East i West, Pointu i Avenue Mallu.

Princess

U slastičarnici Princess koja se nalazi u Gajevoj recept za krafne nisu mijenjali godinama zbog vjernih kupaca koji baš u takvima naprosto uživaju. Ručno rađene krafne punjene marmeladom od marelica i posute šećerom u prahu toliko su ukusne da ćete teško stati samo na jednoj. Zbog krafni u ovoj slastičarnici redovito se stvaraju redovi, a kada ih ponestane, možete svoje ime zapisati na listu čekanja jer da, toliko su tražene da i lista čekanja postoji.

Foto: Unsplash, Instagram, Facebook

0