Ne propustite jedinstveni gastro događaj ‘Pidoća & Debit’ se vole u Šibeniku!
Ne propustite jedinstveni gastro događaj ‘Pidoća & Debit’ se vole u Šibeniku!

Ne propustite jedinstveni gastro događaj ‘Pidoća & Debit’ se vole u Šibeniku!

Na šibenskoj rivi u subotu, 11. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija Pidoća & Debit se vole gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

U proljeće, kada zatopli počinje bujanje mesa u ljušturi dagnje ona postaje sve punija i ukusnija. Upravo ta školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu. Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju drugo izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibensko – kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže ‘Pidoća & debit se vole’.

 

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Lokalni uzgajivači pidoća na šibenskoj rivi pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Manifestacija počinje od 19 sati, a na samom događanju će se kupovati bonovi s kojim će se plaćati degustacijske porcije i čaše te će se koristiti plastic free tanjuri i beštek.

 

Pidoće na buzaru, latu, salatu ili dimljene, pohane ili u rižotu spremat će se baš sve, zato ne propustite! Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Šibensko-kninska županija i ovo ljeto će potvrditi svoj status omiljene destinacije za ljetne aktivnosti jer vas nakon duge stanke ponovno očekuju lokalne fešte, brojni festivali te zanimljivi koncerti.

 

Više informacija provjerite na webu ili Faceboook te Instagram profilu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Učitati još
Zatvori