I ove godine će se na Fuliranju jako dobro jesti, imamo detalje
I ove godine će se na Fuliranju jako dobro jesti, imamo detalje

I ove godine će se na Fuliranju jako
dobro jesti, imamo detalje

Neki od vas na zagrebačkom Adventu imaju svoja omiljena događanja, a neki će pokušati obići sve lokacije i istražiti što više raznolikog programa i ponude. No kad je riječ o hrani na Adventu, jedno je sigurno: tko želi dobro jesti, ide na Fuliranje.

I ove su se godine na Fuliranju okupile najkreativnije perjanice gastronomske scene kako bi od 29. studenoga do 07. siječnja Trg Josipa Jurja Strossmayera pretvorili u gastronomsko središte zagrebačkog Adventa. Podsjetimo, ovogodišnju će rapsodiju okusa i mirisa na Fuliranju stvarati 17 kućica: Nebo by Deni Srdoč Streetstyle, Izakaya, Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab, Good Food, Beg’s Plant Based Streetfood, Pizza Social Club, Briocherie, Chef’s burger by Ivan Pažanin, Picnic Mingle & Fun, Kužinavanje by Damir Tomljanović, Full Circle, Rougemarin, Bistro&Pizzeria Public, Gingle bells, Rakijarnica i Punch house by Gin Garden. Prvi vam donosimo detalje što to oni ovih dana vrijedno kuhaju, testiraju i dovode do savršenstva kako bi vas i ove godine oduševili.

Picnic Mingle&Fun Winter burger
Picnic Mingle&Fun Winter burger

Nikad raskošnija gastro ponuda na Fuliranju

Ovogodišnje Fuliranje idealna je prilika okusiti kako je talentirani chef Deni Srdoč zamislio streetstyle verziju Michelinom ovjenčanog Neba. Doduše, bit će teško odlučiti se za tek jedno od četiri jela koja će spremati na Fuliranju. Jer kako odoljeti dry aged junećoj pljeskavici s cheddar sirom, Devil umakom, hrskavim lukom i raguom od gljiva u brioche pecivu? Kako ne kušati njegovu verziju bakalara koji će ponuditi u formi paniranog canellona punjenog bakalarom? Ozbiljnu okrijepu će pronaći i svi koji se odluče za moćnu Crnu slavonsku svinju ala burrito (obrazi crne slavonske svinje, krema crnog graha, riža limeta/korijander, kiseli kupus). Bit će tu i Potato & Cheddar & Jalapeno poppers, te prženi krumpirići kao prilozi, ali i fantazija nazvana Pržena pita od jabuke u kojoj su slani karamel, umak od kefira te lješnjak crumble.

Deni Srdoč
Deni Srdoč

Stiže Izakaya

Ljubitelje egzotičnih okusa posebno će razveseliti vijest da sa zagrebačke Trešnjevke na Fuliranje stiže i Izakaya – jedan od Zagrepčanima i gostima metropole najomiljenijih asian fusion restorana. Poznati po svojoj preciznosti i smirenosti, chef John Robert Tamonan i cijeli tim Izakaye posjetitelje Fuliranja odvest će na jedinstveno putovanje okusa i zadovoljstva kroz šest jela: Ebi tempuru, Lobster tempuru, Ebi bun, Karaage bun, Pork belly bun, te jedan novi vege bun koji će biti iznenađenje. Osim uživanja u sočnim bunsima i kreativnim tempurama, posjetitelje Fuliranja na Izakaya kućici očekuje i veliki novitet – jedinstveni kokteli po recepturi gospodina Ivana Leke, vlasnika iznimno hvaljenog Express Bara u Petrinjskoj. “Ovi se kokteli ne rade “barmen” metodom, već se sva priprema za koktele radi naprednim miksološkim metodama pomoću farmaceutske opreme”, ističu nam iz Izakaye, dodajući da će u ponudi imati jedan topli i jedan hladni koktel koji se do sad nigdje nisu mogli kušati. Malo je reći da jedva čekamo!

Na Fuliranje i ove godine stiže Picnic Mingle & Fun, vedra zadarska ekipa sa svojim osvježavajućim i autentičnim kulinarskim konceptom. Njihovo sveto trojstvo su: sezonske namirnice, lokalni proizvođači i inovacija u svakom zalogaju. Odlična vijest za sve koji su se prošle godine zaljubili u njihovu Drugačiju Sarmu – imat će ju i ove godine. Ako ju još niste kušali – ne poropustite jer to nije obična sarma – uz nju dolazi i espuma od krumpira i muškatnog orašćića, kapljice ulja peršina i dehidrirana dimljena paprika. Usto u ponudi će imati i nagrađivani Blackie burger, Burger od Kozica i Winter burger, te novitet Frenchie Burger – koji donosi prave blagdanske okuse. Već tradicionalno, Picnic će na Fuliranju nedjeljom ponuditi Nedjeljni ručak” – gastronomsku atrakciju Skradinski rižot. Za tu prigodu organiziraju dolazak gastro tima iz Skradina, koji više od dva desetljeća priprema rižot po originalnom tradicionalnom receptu, te će posjetitelji tri nedjelje za redom u 13:30 sati na Strossmayerovom trgu moći uživati u ovim starim hrvatskim okusima.

Izakaya Ebi bun
Izakaya Ebi bun
Izakaya Kaarage bun
Izakaya Kaarage bun
Izakaya Lobster and ebi tempura
Izakaya Lobster and ebi tempura
Picnic Mingle & Fun Cheez dog
Picnic Mingle & Fun Cheez dog
Picnic Mingle & Fun Sarma
Picnic Mingle & Fun Sarma
Picnic Mingle&Fun Truffle dog
Picnic Mingle&Fun Truffle dog

Kobasice, pašta fažol, fritule

No, kakvo bi to Fuliranje bilo bez kobasica? Na Picnic kućici ćete moći stvoriti svoju jedinstvenu kobasicu izborom između tri vrste – Dry Age ćevapa ili domaće sočne kobasice Black Angus sa farme M brothers. Bit će tu i Cheez Dog, Truffle Dog, zatim Asian Dog, a tradicionalne okuse u novom ruhu u Picnicu zaokružuje Fažol i kobasica – neobična, ali neodoljiva kombinacija s kremom od fažola, ukiseljenom kapulom, čipsom od pršuta i vrhnjem u brioche pecivu. Pored svega valjalo bi nešto i popiti, zar ne? Picnic Craft Bar nudit će neodoljive koktele među kojima svakako valja kušati Kuhani Cosmopolitan s Marshmellowom, a za Božić u čaši preporučaju Santa Gin s Domaćim Narom i Wildberry Pjenom.

Iz žirija popularnog kulinarskog showa MasterChef na Fuliranje dolazi najiskusniji od trojce sudaca, chef Damir Tomljanović. Jednostavnost, inovativnost i naporan rad – filozofija su kojom se vodi cijeli život, a spomenimo da je tijekom svoje 32-godišnje karijere između ostaloga vodio kuhinje restorana Foša u Zadru, Bevande i Ville Ariston u Opatiji, te Marenga u rodnom Novom Vinodolskom. Posjetiteljima Fuliranja na kućici Kužinavanje by Damir Tomljanović ovaj će vrhunski chef ponuditi autorske interpretacije četiriju zimskih hit jela: bit će to neodoljive fritule sa home-made umacima, zatim buncek u sendviču i tri različite vrste kobasica. Usto, posebna atrakcija na Strossmayerovom trgu ove godine bit će i četiri live cooking showa sa chefom Tomljanovićem na OFYR roštilju i to 13.,19., 21. i 24. prosinca. Ima li bolje pozivnice za sve gurmane i kulinarske entuzijaste od prilike da u opuštenoj atmosferi dožive vještine top chefa i usto uživaju u tik spremljenim jelima za dušu?

Picnic Craft Bar Santa Gin
Picnic Craft Bar Santa Gin
Picnic Craft Bar kuhani cosmo
Picnic Craft Bar kuhani cosmo
Kužinavanje by Damir Tomljanovic_Kobasa
Kužinavanje by Damir Tomljanovic Kobasa
Kužinavanje by Damir Tomljanovic Buncek
Kužinavanje by Damir Tomljanovic Buncek

Buncek burger

Još jedan vrsni kulinarski kreativac i genijalac, chef Marko Palfi dolazi na Fuliranje s konceptom Full Circle kojeg je razvio u suradnji s pivovarom The Garden. Njihova ponuda bazira se na prženoj piletini koja je posebna po tome što se marinira u jogurtu i pivu The Garden Pale Ale što ju čini mekanom i sočnom. Panira se u brašnu i mješavini 12 različitih začina. Ove će godine na Fuliranju posjetitelji moći kušati Italian katsu sendvič s prženim pilećim fileom paniranim panko mrvicama,  miksom talijanskih začina, parmezanom, majonezom od pistacija i bosiljka, salatom i rajčicom. A novost u ponudi su bao bunsi punjeni prženim pilećim fileom, majonezom od hrena i kopra, domaćim kiselim krastavcima i klicama. Full Circle će nuditi i svoje pileće stripse i wingman burger s prženim pilećim zabatkom i kimchi majonezom. A u ponudi će imati pržene krumpiriće s dodatkom prženog pilećeg filea, cheddar sira, parmezana i mladog luka. Kompletni obrok iz jedne posudice.

“Bez obzira na to koliko volimo piletinu, teško nam je odustati od našeg apsolutnog favorita svakog Fuliranja – buncek burgera. Pa će tako u ponudi biti i ovaj, sad već klasik, chefa Marka Palfija koji kombinira pljeskavicu od bunceka s ribanim cheddar sirom, brzo kiseljeno ljubičasto zelje, majonezu od hrena i kopra, prženi luk i brioche pecivo”, ističu za kraj iz Full Circle kućice.

Full Circle bao buns
Full Circle bao buns
Full Circle buncek burger
Full Circle buncek burger

Plant based + kokteli

Uvijek originalni Beg’s Plant Based Streetfood na Fuliranje donosi pet potpuno novih plant based jela, kojima će i ove godine oduševiti publiku Fuliranja. Burek Sarma krije Beyond Meat mljeveno meso u smjesi za sarmu s rižom i lukom, motano u kiselo zelje u formu bureka s creme fraiche umakom s posipom od slatke crvene paprike. Tu su još i Tikka Masala, zatim Dan-dan piletina z mlincima i weekend special Beef Wellington. Ljubitelje slatkog oduševit će pak Jack jabuke u šlafroku.

“Također, ove smo godine dogovorili suradnju s Peaches&Cream koktel barom, jednim od najboljih koktel barova u Hrvatskoj, koji su nam kreirali listu koktela koji će biti u svakodnevnoj ponudi tijekom Fuliranja na našoj kućici”, kaže nam Eduard Beg, dodajući da su kokteli Candy Cane, Apple Snapper, te Milk+Honey zaigrani, pitki, a opet ozbiljnog karaktera, te okusima kreirani kako bi odgovarali adventskom ugođaju. Usto, u najavi je i minimalno jedno gostovanje tima Peaches&Creama koji će kreirati posebnu ponudu koktela samo za taj dan.

Beg's Plant Based Streetfood_Burek Sarma
Beg's Plant Based Streetfood_Burek Sarma
Beg's Plant Based Streetfood Jack jabuke u šlafroku
Beg's Plant Based Streetfood Jack jabuke u šlafroku
Beg's Plant Based Streetfood Koktel - Milk + honey
Beg's Plant Based Streetfood Koktel - Milk + honey

Gin Garden

Na Fuliranju je idealno mjesto pronašao i jedan od najoriginalnijih zagrebačkih barova – popularni Gin Garden. Punch house by Gin Garden nećete moći promašiti u sklopu ovogodišnjeg Fuliranja – na našu kućicu privući će vas aromatičan miris našeg Hendrick’s puncha s Botanica začinima i dehidratima, kao i svjetleća slova koje ćete uočiti u masi.”, kažu nam, dodajući da su njihova kućica i punch tako posebni prvenstveno stoga što kod njih nema industrijskog puncha ili unaprijed pripremljenog vina iz tetrapaka. “Već osam godina, koliko sudjelujemo na Adventu, sami, svaki dan kuhamo svoj punch i kuhano vino. Iznimno nam je bitna i kvaliteta sastojaka pa koristimo premium gin Hendricks te aromatične začine i dehidrate hrvatskog proizvođača Botanica.” K tome, okus puncha možete prilagoditi svojem ukusu jer imate mogućnost biranja začina i dehidrata poput kriški naranče ili cimeta koji će mu dati pravi božićni okus. Ova kreativna ekipa ističe da ništa ne može zamijeniti super atmosferu koja vlada na Fuliranju, a koja je još toplija uz njihov punch, te najavljuju da će imati i nešto za prizalogajiti.

Već ovih sedam kućica nam daju i više nego dobre razloge da se ovogodišnjem Fuliranju istinski radujemo, a uskoro ćemo otkriti i s kakvim nas delicijama na Fuliranju očekuju: Institut za kobasice by Mate Janković, Boogie Lab, Good Food, Pizza Social Club, Briocherie, Chef’s burger by Ivan Pažanin, Rougemarin i Bistro&Pizzeria Public.

Kao savršena pratnja svim jelima, za zdravice koje ćemo dijeliti s najmilijma, za veselice s društvom i najtoplije blagdansko raspoloženje tu su legendarni Gingle Bells sa svojim godinama nenadmašnim autorskim koktelima i Rakijarnica s raskošnim izborom vrhunskih vina Šoškić, pjenušaca, najboljih rakija i kuhanog vina, te službeno pivo Guinness. Rasplesati će nas čak 13 DJ-a koji će nastupati tijekom cijelog Fuliranja od srijede do nedjelje, te gratis live koncerti Connecta, Songkillersa, Queen Tribute benda, bend iznenađenja i šlag za kraj ove i doček Nove Godine – koncert TBF-a. Više o glazbenom i svom popratnom programu Fuliranja donosimo već idući tjedan.

Punch House by Gin Garden
Punch House by Gin Garden
Punch House by Gin Garden
Punch House by Gin Garden

Sve novosti svakodnevno pratite na Facebooku i Instagramu Fuliranja

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 29. studeni 2023. – 07. siječnja 2024.

Radno vrijeme :  pon-pet: 𝟏𝟐:00 – 𝟎𝟏:00 /  sub-ned: 𝟏𝟏:00 – 𝟎𝟏:00

Božić i Štefanje: 𝟏𝟔:𝟎𝟎 – 𝟎𝟏:𝟎𝟎  / Stara godina: 𝟏𝟐:𝟎𝟎 – 𝟎𝟑:𝟎𝟎 / Nova Godina: 𝟏𝟕:𝟎𝟎 – 𝟎𝟏:𝟎𝟎

Ulaz: besplatan

Učitati još
Zatvori