

Sendvič koji morate probati: French Onion Croque spaja topljeni sir, karamelizirani luk i hrskavu koricu
Postoji nešto neodoljivo u jednostavnom spoju finog kruha, sira i vruće tave, ali kada se toj kombinaciji doda duša francuske kuhinje, nastaje pravo čudo. French Onion Croque je sendvič koji spaja dvije legendarne francuske strasti: bogatu, karameliziranu juhu od luka i kultni Croque Monsieur. Rezultat su topli slojevi rastopljenog sira, slatkoća luka, hrskava korica i duboki umami tonovi koji podsjećaju na pariški bistro.
Naime, Croque Monsieur je klasičan francuski sendvič koji je nastao početkom 20. stoljeća u pariškim bistroima. Njegova esencija su hrskavi, zlatno-pečeni kruh s rastopljenim sirom i šunkom. Tradicionalno se priprema s gruyère sirom i bešamel umakom, a peče se dok ne postane kremast i zlatan. Ovaj jednostavan, ali luksuzan sendvič postao je simbol francuskog comfort fooda i inspiracija za mnoge moderne varijacije, poput neodoljivog sendviča French Onion Croque, za koji u nastavku donosimo i recept.
French Onion Croque
French Onion Croque je sendvič koji pretvara klasičnu francusku juhu od luka u bogat i topao obrok koji se može držati u ruci. Karamelizirani luk, polako kuhan u aromatičnom umaku od gljiva i vina, spaja se s obilnim slojevima rastopljenog gruyère i cheddar sira između kriški hrskavog sourdough kruha. Svaki zalogaj nudi kontrast između slatkoće luka, dubokih umami nota i zlatno-pečenog kruha. Ovaj sendvič pravi je spoj klasične francuske kuhinje i modernog comfort fooda.
Sastojci (za 2 sendviča)
Za luk:
- 2 velike bijele glavice luka, tanko narezane
- 2 žlice maslaca
- 1 šalica crvenog vina
- 1 grančica timijana
- 5-6 zrna crnog papra
- Sol po ukusu
Za sendvič:
- 4 kriške bijelog (sourdough) kruha
- ½ šalice naribanog gruyère sira
- ½ šalice naribanog cheddar sira
- Maslac za pečenje
Priprema
- U širokoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi.
- Dodajte tanko narezani luk i polako ga pržite 15–20 minuta dok ne postane duboko zlatno-smeđ i slatkast.
Miješajte i pazite da luk ne zagori. - Umiješajte crveno vino i kratko ga kuhajte dok alkohol ne ispari, a dno tave pusti svoje okuse. Dodajte timijan i papar.
- Smanjite vatru i pusti da se lagano kuha 20-25 minuta dok se umak ne reducira i postane gust, duboko aromatičan. Po potrebi posoli.
- Na dvije kriške sourdough kruha rasporedite obilnu količinu karameliziranog luka s umakom. Pospite mješavinu gruyère i cheddar sira. Poklopite s preostalim kriškama kruha.
- Zagrijte tavu na srednje nisku temperaturu i dodajte malo maslaca. Položite sendviče i lagano pritisnite špatulom.
- Pržite 3–5 minuta sa svake strane dok kruh ne postane zlatno-smeđ i hrskav, a sir potpuno rastopljen.
- Poslužite toplo, po mogućnosti odmah nakon pečenja, dok je sir još kremast i rastezljiv.
Foto: Instagram (@jackson_boxer)





