

Journal Gastro izbor za lipanj: Franko’s Pizza & Bar već je godinama najbolja pizzerija u Hrvatskoj
Početak ljeta najviše volimo obilježiti laganim ritmom, večerima koje imaju osjećaj kao godišnji odmor, naravno, najdražom hranom. A kada bismo morali izabrati samo jedno jelo koje savršeno odgovara opuštenim druženjima, toplim večerima i čaši hladnog piva ili osvježavajućeg koktela, naš bi odgovor uvijek bio isti; pizza. Upravo zato, naš gastro izbor mjeseca za lipanj je najbolje i najpoznatije mjesto za pizzu u Hrvatskoj i šire, Franko’s Pizza & Bar.
Smješten na dvije lokacije u Zagrebu, na adresi Ulica kneza Branimira 71 i Charlesa Darwina 4H, Franko’s već godinama osvaja goste savršenim tijestom i kreativnim kombinacijama vrhunskih sastojaka kakve se rijetko gdje mogu pronaći.
Franko’s Pizza & Bar mjesto je gdje pizzu shvaćaju ozbiljno, što dokazuje i činjenica da su već godinama na prestižnoj listi 50 Top Pizza Europe, a od 2021. pa sve do danas, svake su godine proglašeni i najboljom pizzerijom u Hrvatskoj. Posljednje dvije godine uvrstili su se u top 50 pizza na svijetu, a sva ova priznanja potvrđuju ono što njihovi gosti već znaju, da je Franko’s pizza nešto zaista posebno.

Journal Gastro izbor mjeseca: Lipanj
Nakon što smo u svibnju birali specialty kavu i lagane, ljetne zalogaje iz Brooma 44, pravi početak ljeta odveo nas je malo dalje od centra i gradske vreve, ravno prema pizzi i koktelima. Posjetile smo njihovu novu lokaciju otvorenu prije 6 mjeseci, Franko’s Pizza & Bar 2 u ulici Charlesa Darwina.
Ponuda u Franko’su daleko nadilazi standardne jedne klasične gradske pizzerije. Njihova pizza temelji se na pažljivo fermentiranom tijestu, sastojcima vrhunske kvalitete i pažnji prema detaljima.
Kombinacije okusa i namirnica koje smo danas proučavali na njihovom meniju kreativnije su i drugačije od svih mjesta kojih se možemo sjetiti, pa je odabir pizza bio dosta težak zadatak!

Naš izbor pizza za ljeto 2025.
Osim pizza koje rade u romana i napoletana izvedbi, meni obuhvaća i calzone pizzu te niz manjih jela za dijeljenje, salate, tjestenine, izvrsne deserte i, naravno, pomno osmišljenu listu koktela i vina. Ipak, mi smo se odlučili držati isključivo pizza.
U Franko’su se ponuda pizza redovito osvježava. Svakih nekoliko mjeseci na jelovnik dolaze nove, kreativne kombinacije. Poseban naglasak stavljaju na suradnju s domaćim proizvođačima i OPG-ovima, pa tako koriste sastojke isključivo iz hrvatskih regija.
Na primjer, pizza “Istra” priprema se od sastojaka koji dolaze isključivo iz Istre, dok se za pizzu “Island” koriste paški sirevi i ostali proizvodi s otoka Paga.


Što smo sve jeli?
Izbor pizza je velik, a mi smo naš za naš lipanjski izbor odlučile kušati raznolike okuse. Tako je ispalo da smo naručile četiri pizze, a svaka je stigla u drugačijoj boji!
Prva na redu bila je “No fake truffles 2.0 Istria“, plava pizza koja se sastoji od kreme od ricotte, šparoga, datulja, džema od smokve i plavog graška, fior di late pancetossa, crnog tartufa, ulja bijelog tartufa, istarskog sira, perla od plavog graška i svježeg bosiljka. Ova kombinacija vrhunskih sastojaka zaista je neočekivana, kreativna i bogata, Pizza je zasitna, ali tijesto je tanko i prozračno pa ne pada teško. Osim boje koja je na prvu posebna i wow, teksturom i okusom oduševile su nas nježne perle od plavog graška.
Iduća je na redu bila ljubičasta pizza, “Mixed Emotions“, s kremom od ljubičastog batata, fior di latte, polusešenom rajčicom, burratom, odležanom junetinom, Bra Dupo DOP, maslinovim uljem u Franko’s ljutim umakom. Složile smo se kako su upravo ove dvije pizze, plava i ljubičasta, naši favoriti!




Naravno, posjet nije mogao proći bez njihovog klasika, pizze “Calabrian Red“. San Marzano DOP, fior di latte, salsiccia kobasicom, ‘Ndujom, sušenim nitima čilija, ukiseljenim lučicama, maslinovim uljem i svježim bosiljkom. Ova crvena, pikantna pizza, napominju nam u Franko’su, već je dugo jedan od favorita njihovih gostiju.
Za kraj smo odlučile probati i zelenu pizzu, “Pistachio B.”, sa salsom od pistacija, mljevenom pistacijom, burratom, bresaolom i čipsom od Grana Padano sira. Priznajemo, baš nas je razveselilo vidjeti pizzu s pistacijama, a da ne dolazi u kombinaciji s mortadelom – iako obožavamo tu kombinaciju, malo nam je dosadila na meniju svake pizzerije! I ova zelena, orašasta kombinacija s burratom i bresaolom bila je pun pogodak.


Top 50’s pizza dovodi goste iz cijele Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta, svi dolaze kušati našu pizzu. – pričaju nam iz Franko’sa.
Slastice i kokteli
Uz pizze, uživale smo u Che-Che koktelu i klasičnom Pornstar Martiniju koji su bili savršeni dodatak našem ručku, a još će bolje pasati kao večernje osvježenje. U ponudi imaju velik broj koktela, od laganijih spritzeva pa sve do varijacija gin tonica i klasičnih koktela.
Za sam kraj, iako već site, nismo odoljele kada smo na meniju ugledale tiramisu! Kremast i sočan, bio je pravi “šećer na kraju” našeg posjeta.



Interijer Franko’sa moderan je, ali topao, spoj industrijskog dizajna i detalja stvara atmosferu zbog koje se ovdje lako zadržati satima. A kada su vani nesnosne vrućine, baš kao ovih dana, pizza i čaša hladnog pića na njihovoj terasi naš su omiljen recept za idealan kraj dana, opuštanje i resetiranje.



Dodatne informacije
Adresa: Ulica kneza Branimira 71 i Ulica Charlesa Darwina 4H, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: ned-čet 11:00-23:00, pet i sub 11:00-00:00
Instagram: Franko’s Pizza & Bar
Foto: Martina Movrić