U slatki vikend krećemo s francuskom delicijom – Éclair tortom

U slatki vikend krećemo s francuskom
delicijom – Éclair tortom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eᗰᗰᗩ (@delicious_tasty_) on

Francuska kuhinja u svijetu je poznata prije svega po slatkim zalogajima i desertima. Slastičari iz cijelog svijeta dolaze na razne tečajeve i školovanje kako bi usavršili tehnike i tajne za izradu najfinijih slastica. Macaron kolači u posljednjih nekoliko godina postali su planetarno popularni. No, postoji još jedna slastica koja je dobila ime po tome što se pojedete u brzini munje – éclair. Još jedan tjedan je iza nas, a ulazak u slatki vikend ne možemo zamisliti bez dobrog kolača. Stoga smo se odlučili na mali twist pa ćemo umjesto kolačića napraviti éclair tortu koja će nestati prije jutra, a recept potražite u nastavku.

Éclair: francuski klasik za svaku prigodu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by this brown kitchen (@suruchiavasthi) on

Francuski klasik kojeg svi vole s razlogom. Razne arome slatkih glazura ga prekrivaju, a duguljasti oblik od tankog tijesta ispunjen je finom kremom.  Budite maštoviti kod izrade glazure, ne možete pogriješiti s čokoladom, voćem, pistacijama i drugim orašastim plodovima. Klasični kolači trebaju malo više slobodnog vremena za oblikovanje i dekoraciju, stoga je kalup za tortu savršena zamjena za brzinski kolač koji će zasladiti vikend. Pad temperature volimo iskoristiti za pripremu kolača za najmilije. Uz to ćemo se uživiti u atmosferu te obiteljski ručak uz kavu i čaj završiti u francuskom tonu s éclair tortom za koju će se tražiti tanjur više.

Sastojci:

  • 1.5 šalica brašna
  • 3 žlice gustina
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica putra
  • 1/2 šalice kokosovog šećera 
  • 3 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 3/4 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 šalica tamne čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/3 šalice sjeckanih lješnjaka

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu željenog oblika obložite papirom za pečenje. U zdjeli izmiješajte brašno, gustin, sol i prašak za pecivo. Električnim mikserom izmiksajte jaja, šećer i putar. Postepeno dodajte vaniliju i mlijeko dok se smjesa ne izjednači te ju izlijte u kalup i pecite 60min. Ohladite 20min prije dodavanja glazure. Za glazuru rastopite čokoladu i kokosovo ulje, prelijte preko torte i posipajte sjeckanim lješnjacima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Family recipes by Sarah Barnes (@tamingtwins) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori