Saznajte sve što vas je zanimalo o čajevima i napravite vlastiti kućni ritual

Saznajte sve što vas je zanimalo o čajevima i
napravite vlastiti kućni ritual

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo nedvojbeno nam uzrokuje stres i utječe na naše zdravlje i organizam. Zbog toga je iznimno bitno da jačamo svoj imunitet i pronađemo vremena za opuštanje. Nakon cijelog dana u kojem smo bombardirani novim informacijama vezanim za krizu s koronavirusom i svih obaveza koje smo odradili, važno je odvojiti vrijeme za sebe i opuštanje. I dok jutra ne možemo zamisliti bez prve kave, popodnevni sati rezervirani su za opuštanje uz šalicu omiljenog čaja. Čaj je jedan od najrasprostranjenijih i najzdravijih napitaka na svijetu, a iako ga najčešće pijemo zimi, kad se želimo ugrijati, njegove dobrobiti itekako nadmašuju to ‘grijanje’. Redovito konzumiranje čaja ima mnoge pozitivne učinke na naš organizam, a mnoga su istraživanja pokazala da pijenje tri ili više šalica čaja dnevno može biti bolje za naše zdravlje od pijenja iste količine vode. Naime, antioksidansi koji su prisutni u čajevima jačaju naš imunitet, a u trenutnoj situaciji to je važnije no ikad. Dobra je stvar što sada kad smo doma, možemo se stvarno potpuno posvetiti ritualu ispijanja čaja. Stoga, stvorite kod kuće svoju malu oazu, nabavite čajnik i lijepe šalice i uživajte u aromoma i okusima svojih omiljenih čajeva. Bolje ćete se osjećati, a vaš će vam organizam biti zahvalan.

Na svijetu postoji nebrojeno mnogo vrsta čajeva, ali ih možemo podijeliti u šest osnovnih kategorija. U nastavku donosimo koje su to glavne vrste čajeva, koje su njihove dobrobiti te kako ih pravilno pripremiti kod kuće.

Bijeli čaj

Kineska provincija Fujian najpoznatija je po proizvodnji bijelog čaja, a mnogi smatraju da je upravo bijeli čaj prva vrsta čaja na svijetu jer prolazi najmanje koraka obrade. Dobio je naziv prema običaju Kineza koji su nudeći vruću vodu gostima, nudili ‘bijeli čaj’. Jako je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji se zatim samo suše. Bijeli čaj je odličan u borbi protiv virusa i bakterija, za što su najviše zaslužni antioksidansi. Može se piti u bilo koje doba dana, ali najbolje ga je piti navečer jer djeluje opuštajuće. Pravilna priprema svakog čaja ovisi o temperaturi vode i vremenu namakanja čaja u vodi. Bijeli čaj je najbolje ostaviti 1-2 minute u vodi zagrijanoj do 70°C. Na kraju ga promiješamo kako bi imao konzistentan okus.

Žuti čaj

Žuti čaj potječe od iste biljke kao bijeli, zeleni, crni i oolong čaj, a to je biljka Camellia sinensis. Naziv je dobio prema boji listića i boji pripremljenog čaja, a dobiva se sličnim procesom kao i zeleni čaj, samo što se njegovo lišće dulje suši. Žuti čaj je bogat antioksidansima i enzimima, hidratizira naše tijelo, pomaže nam u održavanju željene tjelesne težine te općenito povoljno djeluje na naš metabolizam. Pripremamo ga na isti način kao i bijeli čaj (dakle, u vodi zagrijanoj do 70°C), samo što ga možemo ostaviti minutu dulje, odnosno 1-3 minute ukupno.

Zeleni čaj

Iako potječe od iste biljke kao i crni čaj, zeleni čaj ima blaži okus jer njegovi listići ne prolaze proces fermentacije. Ključan korak u procesu proizvodnje zelenog čaja je onaj koji zaustavlja oksidaciju. Najpopularniji načini proizvodnje zelenog čaja su sušenje listića u velikim tavama na visokoj temperaturi koji su popularni u Kini i Indiji, dok se u Japanu proizvodi parenjem. Zeleni čaj je nakon vode drugo najviše konzumirano piće na svijetu, a njegove zdravstvene prednosti su mnogobrojne. Redovito ispijanje zelenog čaja naše tijelo ispunjava energijom i povećava njegovu izdržljivost. Bogat je antioksidansima te sadrži dovoljno kofeina da nas razbudi i učini produktivnijima. Zeleni čaj se u pravilu priprema jednako kao i žuti. Naš prijedlog je Franck Zeleni čaj koji u vodi zagrijanoj na 70 °C ostavite 2-5 minuta.

Crni čaj

Crni čajevi su u potpunosti oksidirani čajevi i proizvode se u svakoj zemlji koja se bavi proizvodnjom čaja. Najpoznatije su Kina, Indija, Šri Lanka i Kenija. Crni je čaj omiljena vrsta u Engleskoj, Rusiji i Turskoj, a mnoge poznate europske vrste crnog čaja su zapravo mješavine raznih crnih čajeva iz različitih zemalja. Po sastavu je crni čaj sličan zelenom, a najveća razlika među njima je u kofeinu (crni čaj ima najdužu fermentaciju pa samim time i više kofeina). Jedan od najpoznatijih crnih čajeva na svijetu je English Breakfast, iako proizlazi iz britanske kulture ispijanja čaja i usko je povezan s tradicionalnim britanskim doručkom. Popularan je izbor za doručak, kao zamjena za kavu, ali se može konzumirati tijekom cijelog dana. Najčešće je pije s mlijekom, a osim toga, u njega možete staviti razne začine poput vanilije, kardamoma, cimeta, meda ili anisa. Osim Franck English Breakfast čaja, kad je crni čaj u pitanju biramo i Franck Indijski čaj raskošnog okusa, mirisa i teksture. Crni čaj u vodi zagrijanoj do 95°C ostavite 3-5 minuta.

Oolong čaj

Oolong ili wulong čajevi najšarenija su kategorija. U doslovnom prijevodu njihovo ime znači crni zmaj. Stupanj oksidacije oolong čajeva može biti između 10 i 99 %, a on određuje i njihovu boju, okus i izgled. Što je veći stupanj oksidacije, to će čaj biti tamniji. Oolong čaj se nalazi između zelenog i crnog čaja – bogatiji je od crnog, ali sadrži manje kofeina. Otklanja umor i pospanost te jača naš imunološki sustav.

Fermentirani čaj

Najpopularniji fermentirani čaj je pu’er, no on je samo jedna vrsta fermentiranog čaja. Fermentirani čajevi mogu biti zeleni ili tamni, ovisno radi li se o ubrzanoj ili prirodnoj fermentaciji. Fermentirani su čajevi vrlo često kompresirani u različite oblike, a oni zeleni postaju sve bolji starenjem.

Biljni i voćni čajevi

Iako ne spadaju u šest osnovnih vrsta, biljne i voćne čajeve, koji se kod nas nazivaju uvarci ili infuzi, ne smijemo izostaviti jer su najkonzumiraniji i najpopularniji. Toliko su široka kategorija da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Stoljećima su ljudi ubirali razno bilje, listove drveća i trave i bilježili njihovo djelovanje na zdravlje. Odabrane biljne sorte nježnih i svježih okusa idealne su za blag početak svakoga jutra i opuštajuće društvo tijekom cijelog dana. Mi najčešće za jutro biramo Franck Kamilicu, Šipak i Mentu, a za popodnevno opuštanje Franck Funkcionalne čajeve koji nam pomažu smanjiti umor i stres.

Voćni čajevi, s druge strane, nude brojne užitke u cvjetovima i mirisima najfinijih vrsta voća poput Aronije, Borovnice i Limunske trave i đumbira. Mirisom opojni, a okusom zavodljivi, po potrebi će pružiti dašak topline ili osvježenje ako ih se pije hladne. Obožavamo i Franckove Voćne + Moćne čajeve, iznimno ukusne kombinacije dobro poznatih plodova i egzotičnog voća koji će vas sigurno oduševiti. Voćni i biljni čajevi se pripremaju u vodi zagrijanoj na 100°C , a ostavite ih da odstoje 5-8 minuta.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori