Znate li da u Zagrebu možete probati prave talijanske piadine?
Znate li da u Zagrebu možete probati prave talijanske piadine?

Znate li da u Zagrebu možete probati
prave talijanske piadine?

Piadine su omiljen talijanski street food. Talijanski kruščić ili pogača nalik tortilji ili bilo kojem drugom flatbreadu, tradicionalno se priprema u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, ali popularan je diljem zemlje. Piadine se izrađuju od brašna, maslinovog ulja, vode i soli, a pune se šunkom, pršutom, sirevima, salatom i drugim svježim povrćem. Do sada u Hrvatskoj nije bilo lokala posvećenog samo piadinama, sve dok se prije mjesec dana nije otvorio maleni kiosk Fiorito na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Fiorito_Sanja Jagatić

Prva piadenerija u Hrvatskoj

Zaljubljenici u talijansku kuhinju i putovanja Italijom, Domagoj Mandić i Andrea Štimac stoje iza ove talijanske gastro priče. Istraživali su godinu dana što mogu ponuditi Zagrebu, a da bude posebno, kvalitetno i atraktivno. Nakon istraživanja i putovanja, zaljubili su se u piadine. Otputovali su u Italiju, u sam Rimini i tamo istraživali okuse, kombinacije i recepture.

Koncept se bazira na svježim, domaćim piadinama koje radimo svakodnevno sami, a koji ne sadržavaju nikakve konzervanse ili aditive. Piadine su punjenje najfinijem delikatesnim sirevima i salamama, te svježim povrćem. Bitno je naglasiti da su sve namirnice talijanske, originalne i visokokvalitetne, rekla nam je Andrea pri našem posjetu Fioritu.

Fiorito_Sanja Jagatić
Mortadella
Fiorito_Sanja Jagatić
Mortadella

Gourmet ponuda nudi najbolje iz Italije

U ponudi su piadine koje su svrstali u dvije kategorije. Prve su klasici i nešto su povoljnije. Radi se piadinama naziva Delicati, Verde, Pollo, Cotto i Salsiccia. Cijene se kreću od 5 do 7 eura, a u kombinaciji s pićem od pola litre od 6,50 do 8,50 eura.

Gourmet ponuda nudi najbolje iz Italije, delikatesne sireve i mesne specijalitete. U ponudi su Mortadella, Porchetta, Nduja, Prosciutto i Roastbeef. Cijene se kreću od 6,20 do 9 eura za piadinu ili sa pićem po izboru od 7,70 do 9,90 eura.

U Italiji je najpopularniji Prosciutto, a ista se pokazala i kod nas. Na drugom mjestu je Roastbeef, a na trećem Porchetta, kaže Andrea.

Ono što je nas oduševilo pri kušanju je bogatstvo punjenja (oko 120 grama mesa), punoća okusa u svakom sendviču, a kasnije i izostanak one težine jer kruha je u piadinama zapravo uistinu malo. Naš je favorit svakako Mortadella s pestom, ali ukusi su različiti i piadine su upravo toliko različite da se za svakog može pronaći omiljena.

Fiorito_Sanja Jagatić
Prosciutto
Fiorito_Sanja Jagatić
Prosciutto
Fiorito_Sanja Jagatić
Pollo

Osim piadina, Fiorito nudi i Arancine i panirane mini mozarelle po cijeni od 4,5 eura te salate od 6,20 do 7,70 eura. Od slastica nude sladolede poznatih svjetskih brendova, a ovdje možete kupiti i ledenu kavu Starbucks.

Za kraj, predviđamo, mali kiosk bit će veliki hit. Svratite do Cvjetnog, pogotovo ako još niste imali priliku probati piadine i uvjerite se zašto su talijanski street food broj jedan!

Fiorito_Sanja Jagatić
Arancini
Fiorito_Sanja Jagatić

Dodatne informacije

Lokacija: Preradovićeva 1, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do četvrtka, od 11 do 22 sata; petkom i subotom od 11 do ponoći; nedjeljom od 12 do 20 sati

Telefon: 01 2314 984

Tik Tok: @fiorito_food

Učitati još
Zatvori