U centru Zagreba otvoren je poseban coffee shop Filteraj – isprobali smo odlične kave, limunade, sendviče i kolače
U centru Zagreba otvoren je poseban coffee shop Filteraj – isprobali smo odlične kave, limunade, sendviče i kolače

U centru Zagreba otvoren je poseban coffee shop Filteraj – isprobali smo odlične kave, limunade, sendviče i kolače

U najužem centru grada, na adresi Vlaška 10, ovih se dana otvorio presladak novi coffee shop Filteraj. Već ga je s ulice teško ne zamijetiti, a kroz mali prozorčić možete zaviriti direktno u šank i promatrati pripremu svoje kave ili kojeg drugog napitka.

Oduševljene njihovim plant-based i zero-waste pristupom i željom da svoja uvjerenja nenametljivo dijele s drugima, u Filteraju smo popile vrhunsku kavu, pojele odlične sendviče i slastice, uživale u ugodnom prostoru, a vjerujemo kako ćemo ovdje i naučiti i isprobati ponešto novo prilikom svakog dolaska.

Porazgovarale smo s mladom vlasnicom Filteraja, Lori Brnčić, koja nam je predstavila cijelu priču i koncept Filteraja!

Processed with VSCO with ku1 preset

Coffee Shop Filteraj

Filteraj je coffee shop iza kojeg stoji velika želja za prenošenjem vrijednosti i ideja plant-based i zero-waste načina života te njihovih prednosti. Osim kave i drugih zanimljivih napitaka te malih zalogaja, uskoro će ovdje biti i mali shop u kojemu će se moći kupiti razne reusable posudice i šalice za kavu, proizvodi za raditi kavu na zero-waste način, a u planu je i vending machine s proizvodima za dom te prehrambenim proizvodima kao što su ulja, octevi i soja sos.

U opuštenom coffee shop settingu gosti će se moći upoznati s proizvodima ali i drugim posjetiteljima. Uskoro će, naime, gosti na svoj stol moći staviti malu oznaku s natpisom “sit with me” koja će signalizirati drugim gostima da su otvoreni za upoznavanje, razmjenu ideja i casual razgovor. Također, u narednim danima ovdje će se početi održavati i razne radionice, debate, paneli i mala druženja.

Ime Filteraj dolazi od igre riječi, spoja sve popularnije “filter” kave te pojma “refill” – naravno, bilo je bitno da ime dobro zvuči te da bude “zagrebačko” i može se lako koristiti u slengu.

Uređenje Filteraja

Za uređenje cijelog Filteraja zaslužna je sama Lori. Presladak mali lokal uskoro bi trebao dobiti i terasu, koja će biti mirna oaza na samo par metara od glavnog gradskog trga. Cijelim prostorom prevladavaju nježni zemljani tonovi, svijetle boje i naravno, puno zelenila biljaka. Prostor popunjavaju i minimalistički detalji, a na policama možete pronaći i zanimljive knjige o zdravoj prehrani kao i odlične časopise o kavi. Ono što nas je pak oduševilo jest kako je velik dio namještaja došao u Filteraj iz nekog drugog ugostiteljskog objekta, pa je tako dobio novi dom.

Processed with VSCO with ku1 preset

Ponuda hrane i pića

U Filteraju imaju finu specialty kavu hrvatskog brenda Hug & Punch, a u ponudi je trenutno house blend Brazil, Meksiko i Kolumbija, dok se Kolumbija i Meksiko mogu kupiti i zasebno. U planu su i povremene izmjene različitih Hug & Punch kava, a osim kave tu su i čajevi, kakao, matcha, te limunade, cijeđeni sokovi, sode, kombuche, homemade ledeni čajevi i energy shotovi. Možete pronaći i odlična alkoholna pića poput Garden Brewery IPE i Pilsnera, a tu su i teranino, amaro i grappa. Za sode s okusima i ledene čajeve zadužena je ekipa iz Peaches & Cream bara.

 

Processed with VSCO with ku1 preset

Od hrane su u ponudi plant based sendviči iz susjednog restorana s Europskog trga, We are 50. Mi smo probale prefini sendvič s raženim kruhom, hummusom, pečeni patlidžanima i rajčicama. Lori nam kaže i kako će se ponuda sendviča još širiti, a u planu su sendviči s dimljenim tofuom te oni s pečenom ciklom, komoračem i tartufima.

Slastice za njih priprema Juraj Močilac, gastro bloger koji stoji iza bloga Žlica šećera; tu su gluten free keksići s tamnom čokoladom, fudge brownie i naš favorit – torta od limuna s jogurtom od kokosa.

Processed with VSCO with ku1 preset

Zero waste i plant-based pristup

Lori i njena obitelj već nekoliko godina i privatno žive prema zero waste principima pa joj taj aspekt života nije bilo teško primijeniti i u lokalu.

Iako je zero-waste pristup u ugostiteljstvu izazovno pratiti, u Filteraju se trude da ga slijede maksimalno, pa su sada već gotovo u potpunosti zero-waste lokal. Većina proizvoda kupuje se u rinfuzi, ambalaža koja se koristi je povratna, sav otpad se pažljivo razdvaja, čašice za van su potpuno razgradive, a goste se također potiče i da donose svoje, reusable šalice i posudice. Osim toga, ostatke hrane, primjerice bademovu pulpu koja ostaje nakon proizvodnje mlijeka koriste se za izradu kolačića kako bi maksimalno iskoristili svaku namirnicu.

Ono što nam je privuklo pažnju je super simpatična činjenica da su na meniju izražene cijene kava s biljnim mlijekom, dok je za kravlje mlijeko potrebno nadoplatiti 2 kn.

Lori nam kaže: “Plan je da kravlje mlijeko bude samo privremeno ovdje, dok se ne uhodamo. Kupujemo ga svježeg u rinfuzi, od OPG-a, dok biljna mlijeka pripremamo sami pa su nam cijene manje nego da ga kupujemo u dućanima. Isto tako, naša biljna mlijeka imaju puno veći postotak badema, indijskih oraščića nego ona kupovna mlijeka.”

Ovdje možete birati između bademovog, zobenog i mlijeka od indijskih oraščića, a mi smo s Lori u par minuta pripremili litru mlijeka od indijskih oraščića, kokosa i datulja. Samo mlijeko je nevjerojatno ukusno, iznenadila nas je svježina, nježan prirodan miris, a okus nema veze s kupovnim biljnim napicima. Jako je ukusno za piti samostalno, a za savjet oko odabira mlijeka za kavu najbolje da se posavjetujete na licu mlijeka. Lori nam je rekla kako neka mlijeka idu bolje u toplim kavama, a neka u hladnim napicima. Primjerice, za capuccino će vam preporučiti bademovo mlijeko koje se lijepo pjeni, a za ledene kave lagano zobeno mlijeko!

Processed with VSCO with ku1 preset
Processed with VSCO with ku1 preset

Osim što njihova domaća mlijeka pijemo u Filteraju, može ih se kupiti i za doma – možete kupiti staklenu ambalažu ili donijeti svoju.

Processed with VSCO with ku1 preset

Radno vrijeme Filteraja je pon-sub od 7 do 20, te ned 8-14 sati.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori