

Ako volite tiramisu, ali biste radije preskočili kavu, ovaj desert je kao stvoren za vas. Ferrero Rocher tiramisu spaja sve što volimo – svilenkastu Nutella kremu, mekane piškote natopljene u čokoladnom mlijeku i hrskavi završni sloj od prženih lješnjaka. Rezultat je bogat, kremast i neodoljivo čokoladan desert koji izgleda kao iz vitrine talijanske slastičarnice, a priprema se bez pečenja!
Ono što ovaj recept čini posebnim jest savršena ravnoteža između laganog, prozračnog mascarponea i intenzivnog Nutella okusa. Tiramisu je dovoljno elegantan da zasja na blagdanskom stolu, ali i dovoljno jednostavan za vikend uživanje uz kavu (ili u ovom slučaju – bez nje). Recept smo preuzeli s bloga Archer’s Food, gdje se nalazi i originalna verzija.
Ferrero Rocher Tiramisu (bez kave)
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 8 sati (s hlađenjem)
Porcije: 9 komada
Način pripreme: bez pečenja
Sastojci:
Za piškote:
28 piškota (Savoiardi)
3 žlice Nutelle
100 ml mlijeka
Za kremu:
400 g mascarpone sira
300 g Nutelle
250 ml vrhnja za šlag (min. 35% masti)
20 g šećera
Za slojeve:
90 g Nutelle
Za dekoraciju:
150 g Nutelle
50 g prženih, nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
Pripremite čokoladno mlijeko
U lončiću lagano zagrijte mlijeko i umiješajte Nutellu dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.Napravite kremu
U većoj zdjeli sjedinite mascarpone i Nutellu sobne temperature te lagano izmiješajte špatulom dok ne postane glatko.
U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje i šećer do mekanih vrhova, zatim nježno umiješajte mascarpone smjesu.Složite tiramisu
Svaku piškotu kratko (1–2 sekunde) umočite u čokoladno mlijeko i složite prvi red u kvadratni kalup (oko 20×20 cm).
Premažite tankim slojem rastopljene Nutelle, pa dodajte polovicu pripremljene kreme.
Ponovite postupak s još jednim redom piškota i ostatkom kreme. Zagladite površinu.Ohladite
Prekrijte folijom i stavite u hladnjak najmanje 6–8 sati, idealno preko noći, kako bi se desert lijepo stisnuo.Završni sloj
Prije posluživanja zagrijte Nutellu, pomiješajte s nasjeckanim prženim lješnjacima i premažite cijelu površinu tiramisua.
Za uredne rezove, tiramisu prije rezanja možete kratko staviti u zamrzivač (20–30 minuta).
Foto: Instagram (@archersfood), archersfood.com, Dupe photos