Fave dei morti: Jednostavan recept za kolačiće koji se pripremaju uoči Svih svetih
Fave dei morti: Jednostavan recept za kolačiće koji se pripremaju uoči Svih svetih

Fave dei morti: Jednostavan recept za kolačiće koji se pripremaju uoči Svih svetih

Blagdani su vrijeme koje volimo provesti u društvu obitelji i najmilijih. A što ima bolje kada takvu prigodu iskoristimo i za uživanje u tradicionalnim jelima i desertima. Svima nam je poznato što se većinom jede za Badnjak, Božić i Novu godinu, no što pripremiti za blagdan Svih svetih? Pronašli smo jedan tradicionalni recept za kolačiće u kojima ćete uživati uz kavu ili topli napitak.

Jednostavan recept za kolačiće koji su brzo gotovi

Kolačići venecijanskog porijekla Fave dei morti spremaju se u raznim varijantama povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Mlečani su ih proširili duž naše obale gdje ih znamo pod nazivima favete i bobići, a najčešće ih nalazimo u dalmatinskim kuharicama. Veličinom podsjećaju na zrno boba, biljku za koju su stari Egipćani vjerovali da čuva duše pokojnika. Bob se nekada povezivao s pogrebnim ritualima te otuda kolačićima i neobično ime (fava = bob). Postoje razne varijante kako je nastao ovaj jednostavan i slatki kolač. Kako god bilo, ovi mali, šareni i nježni kolačići čija su osnova bademi, šećer i bjelanjak, izvrstan su desert ako želite pripremiti nešto brzo i jednostavno.

Fave dei morti dolaze u tri boje i svaka ima svoju simboliku – bijela simbolizira rođenje, roza život, a smeđa smrt. Kako biste postigli različite boje, tajna je u aromama i dodacima. Za roze koristite višnjevac i crvenu boju, a za smeđe kakao. A mi u nastavku donosimo jednostavan recept za bijele favete koje su brzo gotove.

Sastojci:

  • 200 gr cijelih badema za tostirane i mljevenje (ili bademovo brašno)
  • 100 gr brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 30 gr otopljenog maslaca
  • naribana korica manjeg limuna
  • 1 prstohvat cimeta
  • malo ruma ili vode ako tijesto zahtijeva

Priprema

Prvo treba oguliti bademe kako bi smjesa bila što svjetlija. Zakuhajte vodu pa uronite bademe u kipuću vodu na 1 minutu dok kožica ne omekša. Procijedite, uronite kratko u hladnu vodu pa opet procijedite. Bademe oslobodite od kožice. Oguljene bademe kratko prosušite na tavici pa sameljite, ali bez pretjerivanja inače će pustiti ulje.

bademi
za tijesto

Dodajte ih zajedno s brašnom i šećerom u zdjelu. U sredini napravite udubinu, dodajte sve ostale sastojke osim ruma i zamijesite. Tijesto mora biti mekano, zrnasto, masno. Ako je pretvrdo dodajte 1-2 žlice ruma ili vode. Nakon što ste dobili čvršću smjesu, vadite kuglice, smotajte tijesto u rukama i lagano pritisnite u sredini da dobijete oblik boba.

Favete stavljajte na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kad ste oblikovali tijesto, kolačići su spremni za pečenje.

tijesto

Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 – 16 minuta, samo da malo porumene! Ne smiju zagorjeti.

Favete izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Nakon toga ih poslužite uz omiljeni napitak. Dobra je stvar da se kolačići mogu čuvati u dobro zatvorenoj posudi te mogu stajati i duže vrijeme. Stoga u ovom okusu možete uživati cijeli tjedna (ako ih ne pojedete odmah). 🙂

favete u pećnici

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori