

Bliži se kraj sezone rajčica: Iskoristite ih za domaći džem koji je savršen dodatak brojnim jelima
Ljeto je već polako na odlasku, ali vrtovi i tržnice još uvijek vrve sočnim, mirisnim domaćim rajčicama. Ovo je savršeno vrijeme da uživate u njima na razne načine, ali ne samo svježima, već i u pripremi posebnih delicija koje će obogatiti vaša jela tijekom jeseni i zime. Jedna od takvih ideja je džem od rajčica, neobično sladak i aromatičan, idealan za sendviče, sirne plate, pečenu piletinu ili jednostavno kao dodatak doručku.
Priprema nije komplicirana, a rezultat je nevjerojatno ukusan i elegantan dodatak svakom obroku.
Recept za domaći džem od rajčica
Sastojci
- 2 šalice šećera
- 1,300 g zrelih beefsteak rajčica, očišćenih i tanko narezaniih
- prstohvat soli
- naribana korica 1 limuna
- sok 1 limuna
- 1 štapić cimeta
- 1/2 žličice sjemenki komorača, lagano zdrobljenih
- 2 sušene crvene čili papričice
Postupak
U veliki plitki lonac ili posudu za pečenje naspite 1/3 šećera. Položite pola narezanih rajčica u slojeve. Dodajte prstohvat soli, 1/3 šećera i koricu limuna, sok limuna, štapić cimeta, sjemenke komorača i čili papričice. Pokrijte preostalim rajčicama i šećerom. Ostavite 30 minuta da odstoji. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 °C.
Posudu stavite u pećnicu, bez poklopca, i pecite 1 sat. Sokovi iz rajčica trebali bi lagano krčkati. Svakih 20 minuta provjerite i žlicom prelijte sokove po rajčicama. Ako se čili prepeče, uklonite ga.
Nastavite peći i provjeravati svakih 20 minuta. Sokovi će početi gelirati nakon otprilike 2 sata. Testirajte tako da žličicom uzmete malo soka, ohladite na tanjuru i povučete prstom – ako se formira trag, džem je gotov. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Džem možete odmah staviti u staklenke i čuvati u hladnjaku.