Kako smo se proveli na ovogodišnjem Chefs’ Stageu?

Kako smo se proveli na ovogodišnjem
Chefs’ Stageu?

Netom održani Chefs’ Stage, u Šibeniku je od 18. do 20. ožujka okupio skoro svakog tko je netko na gastronomskoj sceni Hrvatske, ali i regije i svijeta. Bilo je to drugo po redu izdanje ove vrlo ambiciozne gastro manifestacije, koju organizatori opisuju kao internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva, idealan za povezivanje svih sudionika gastronomske scene i razmjenu znanja i iskustava, ali i problematiziranje trenutne situacije u gastronomiji, ugostiteljstvu i turizmu, te kreiranje novog regionalnog gastronomskog okvira.

Chefica Julia Jaksic

U ljupkom Šibeniku, tijekom tri dana imao je priliku boraviti i tim Journal.hr-a, koji se s ovog mini putovanja vratio pun pozitivnih utisaka i danas definitivno zaključujemo kako Chefs’ Stage, u organizaciji Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog šibenskog restorana Pelegrini, treba vidjeti, osjetiti i doživjeti u svoj njegovoj raskoši. Ovo događanje, na koje Hrvatska može biti izuzetno ponosna, pretvorilo se vrlo brzo u pravi mali festival hedonizma, a kroz upoznavanje i svakodnevna druženja s vrhunskim chefovima, počeli smo još više cijeniti njihov posao i što sve rade za svoju publiku, svaki od njih u svom području djelovanja.

Chefovi koji su sudjelovali na Chefs’ Stageu

Chefs’ Stage 2019 – chefovi

Chefs’ Stage okupio je više stotina sudionika, a istaknuti domaći i internacionalni chefovi (ukupno ih je bilo 95) koji su upotpunili program svojim sudjelovanjem u gastro programima, masterclassovima i panel diskusijama bili su Elena Arzak, Anthony Genovese, Angelos Lantos, Sakai Fumiko, Vinesh Johny, Eric Vildgaard, Willem Schaafsma, Erik Kragh Vildgaard, Sakai Fumiko, Julia Jaksic, Maksut Askar, Antonio Begonja, Mojmir Šiftar, Vjeko Bašić, Ante Božikov, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Marina Gaši, Jurica Obrol, Hrvoje Kroflin, Ivan Pažanin, Mate Janković, Tea Mamut, Robert Hromalić, Jurica Jantolek, Melkior Bašić i mnogi drugi.

Oduševile su nas iskrena ljubav i strast koje su chefovi posvetili svakom pojedinom jelu koje je stvoreno za potrebe Chefs’ Stagea, a njihova virtuoznost također je došla do izražaja kada su ujedinjeni s drugim chefovima zajednički stvarali menu za spektakularne gala večere koje su u sklopu Chefs’ Stagea održane 18. i 19. ožujka. No, krenimo redom, jer smo doživjeli zbilja mnogo toga, od trenutka kada smo stupile na šibensko tlo pa do samog kraja, kada smo se (teška srca) vratile u realnost.

Prvi dan Chefs’ Stagea na brodu

Iako je kongres službeno započeo 18. ožujka, za predstavnike medija i chefove organizirano je druženje na brodu već na nulti dan Chefs’ Stagea, u nedjelju 17. ožujka. Tom smo se prilikom, odmah po dolasku u Šibenik, brodom otisnuli na dva slikovita otočića; najniže naseljeni otok u Hrvatskoj – Krapanj i treći po veličini otok šibenskog arhipelaga – Zlarin.

Na Krapnju smo se upoznali s franjevačkim samostanom svetog Križa, Muzejem spužvarstva i Muzej uljarom sv. Lovre, a sve je to bilo popraćeno biranim šampanjcima, vinima i delicijama u režiji naših chefova poput kamenica, bakalara, orzota s morskim pužem i mariniranih srdelica. Na Zlarinu smo s druge strane uživali u mesnim specijalitetima, rižotu s teletinom i fritulama/kroštulama, a šlag na kraju bila je igra balota u koju se uključila većina sudionika.

Marendin na šibenskoj tvrđavi Barone

Chef Rudolf Štefan

Chefica Elena Arzak

I ove godine Chefs’ Stage otvoren je na tvrđavi Barone, s predivnim pogledom na Šibenik i okolicu. Otvorenju su prisustvovali chefovi, mediji i općenito ljubitelji dobre hrane i dobra vina, a opušteno druženje upotpunjeno je marendinom na kojem su chefovi za nas pripremali ukusne i zasitne marende; obroke između doručka i ručka.

Gala večera u šibenskom HNK

Vinar Alen Bibić

Chef David Skoko

Gala večera u šibenskom HNK

U samom srcu Šibenika, u dva dana održavanja Chefs’ Stagea, održane su gala večere na ukupno tri lokacije. Mi smo prisustvovale jednoj od njih, na potencijalno najimpresivnijoj adresi, onoj šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta. Gledalište je za tu priliku pretvoreno u salu sa stolovima, a na pozornici su se našli najpoznatiji chefovi koji su za nas stvarali specijalitete u pet slijedova, uparene s biranim etiketama vinarije Bibich.

Gala večera u galeriji Krševan

Druge dvije večere održane su u restoranu Pelegrini i u Galeriji svetog Krševana.

Masterclassovi na brodu

Masterclass: Školjke

Plovidba po šibenskom arhipelagu i uživanje na suncu bili su dio ovogodišnjih masterclassova na brodu. Prvog dana održan je masterclass Dagnje pod vodstvom Davida Skoke i masterclass Baklava u NP Krka, a masterclassovi drugog dana Chefs’ Stagea započeli su u Nacionalnom parku Krka, gdje su chefovi Angelos Lantos, Ivan Erak i Vanja Puškar pripremali pastrvu.

Chef Ante Božikov

Chefica Sakai Fumiko

Chef Mojmir Šiftar

Masterclass: Dnevni ulov

Posljednji masterclass kojem smo prisustvovali bio je Dnevni ulov, a u sklopu njega su chefovi Ante Božikov, Jurica Obrol, Sakai Fumiko, Damir Tomljanović i Mojmir Šiftar pripremali svježe ulovljenu ribu.

Predstavljanje gastro projekta We Love Local

U Šibeniku smo na glavnoj pozornici Chefs’ Stagea, u hotelu Ivan u sklopu Solarisa, imali čast pred okupljenim mnoštvom predstaviti vlastiti gastro projekt We Love Local, koji u modu vraća lokalnu hranu i sezonske namirnice, a sve to uz podršku hrvatske tvrtke NORD PRODUKT.

Chef Marin Medak

Projekt smo pokrenuli uz podršku chefova Marina Medaka i Rudolfa Štefana te marketinške agencije A L e r t. Marin Medak za tu je prigodu osmislio mlinZZu – fantastičan spoj mlinca i pizze pripremljenu od isključivo hrvatskih namirnica.

Budi Foodie stipendije

Na samom finalu Chefs’ Stagea, dodijeljene su prve tri Budi Foodie stipendije za mlade talente u gastronomiji i ugostiteljstvu. Sretni dobitnici su Marina Levak, Nikolina Putica i Tibor Valinčić, a stipendije su rezultat suradnje Coca-Cole HBC Hrvatska i zaklade Budi Foodie.

Dobitnici Budi Foodie stipendije

Iako je inicijalno planirano da se dodijeli samo jedna stipendija, odlučeno je da će svo troje dobiti stipendije za daljnje usavršavanje. Marini Levak stipendija će omogućiti usavršavanje u slastičarstvu, Nikolina Putica će dodatno unaprijediti svoje kulinarske tehnike i kreativnost, a Tibor Valinčić nastavlja se educirati u području upravljanja i inovacija restorana.

 

Foto: Mateja Vrčković, Marija Laća i Nino Stojić (Chefs’ Stage)

Učitati još
Zatvori