Doručak u znaku najukusnijih sendviča

Doručak u znaku najukusnijih sendviča

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Therese Elgquist (@plantbasedbythess)

Jedna od najzdravijih svjetskih kuhinja je skandinavska. Bogata je bjelančevinama, omega-3 masnim kiselinama, a na tanjuru Skandinavaca naći ćemo puno ribe, divljači, korjenastog povrća, bobičastog voća i cjelovitih žitarica. Sve to zajedno jako dobro zvuči i sastaviti cjelodnevni jelovnik od omiljenih skandinavskih namirnica izvrsna je ideja. Ovakva hrana osigurat će nam puno energije, utješit će nas kada nam padne raspoloženje i opskrbit će nas vlaknima, antioksidansima, flavonoidima, vitaminima i mineralima.

Smörgås – zdravi i slasni otvoreni sendviči

Čisti izvor sreće su tradicionalni skandinavski sendviči, idealni za doručak. Riječ je o smörgås ili smørrebrød sendvičima, ovisno o tome nalazite li se u Švedskoj ili Danskoj, odnosno otvorenim sendvičima. U kuharicama i kulinarskim priručnicima često ćete naići i na njihov drugi, internacionalni naziv open-faced sendviči budući da se sastoje od kriške kruha s različitim nadjevima i dodacima koji se ne zatvaraju s drugim komadom peciva ili kruha. Ime im vuče korijen iz riječi smor, što znači maslac i gas, što znači guska jer su stari Skandinavci na kruh nanosili maslac koji su izdvajali nakon kuhanja mlijeka, a potom su na to dodavali meso.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli toji (@nanatoji)

Ovi sendviči potpuno će razbiti monotoniju jutarnjeg jelovnika jer dozvoljavaju kombiniranje različitih namirnica i kao takvi stvaraju posebno neodoljive okuse. Njihova jednostavnost, ali zanimljiva punoća okusa brzi su i jednostavni zalogaji bez kojih će vam biti potpuno nezamislivo započeti dan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Local Haven (@localhaven)

Smörgås možete kombinirati bilo s vašim omiljenim kruhom ili krekerima na koji se nanosi sloj maslaca. Na to dodajte dimljenu ribu, poput lososa, ali dozvoljen je i komad haringe ili divljači. Postoje i vegetarijanske varijante ovog sendviča sa svježim povrćem poput krastavaca, rajčice i luka začinjenih s malo šarenog papra. Također, pravi gurmani ovim kombinacijama mogu dodati i pečeno ili poširano jaje i uživati u pravom skandinavskom doručku. God morgon!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori