Journal.hr
ditalini tjestenina_Instagram

Ditalini tjestenina s maslacem je hit comfort food s društvenih mreža. Priprema je brza i laka

Ako ovih dana pratite kulinarske trendove na društvenim mrežama, teško da vam je promaknuo novi hit – ditalini tjestenina s maslacem. Ovaj recept već tjednima puni feedove na TikToku i Instagramu, a razlog je vrlo jednostavan: radi se o jelu koje je istovremeno nepretenciozno, brzo gotovo i ukusno. Ljubitelji comfort fooda odmah će prepoznati o čemu je riječ – topla zdjela tjestenine koja savršeno spaja kremoznost maslaca, aromu češnjaka i svježinu limuna, uz onaj završni dodir parmezana koji sve podiže na novu razinu.

Ditalini tjestenina, mala kratka pasta koja se tradicionalno koristi u juhama, u ovom je slučaju dobila glavnu ulogu. Upravo njezin oblik pomaže da upije umak i arome, stvarajući bogat i pun okus u svakom zalogaju. Autor recepta (@perfectpastaa) inspiraciju je pronašao u svojoj postojećoj verziji “pijanih” rezanaca s vinom, no odlučio ju je prilagoditi viralnom trendu i pretvoriti u jednostavno jelo iz jedne posude. Upravo ta praktičnost jedan je od razloga zašto je recept postao toliko popularan – jer tko ne voli ukusnu večeru gotovu za manje od pola sata, bez gomile prljavog suđa?

Ono što ovu kombinaciju čini posebnim jest balans između maslaca, bijelog vina i limunovog soka. Dok maslac donosi bogatstvo i svilenkastu teksturu, vino dodaje laganu kiselkastu dubinu, a limun unosi svježinu koja jelo čini laganim, gotovo osvježavajućim. Sve to zaokružuje ribani parmezan i malo svježe mljevenog papra – jednostavno, a neodoljivo.

Recept za ditalini tjesteninu s maslacem

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka, naribana
  • 1 šalica ditalini tjestenine
  • 60 ml bijelog vina
  • pileći temeljac
  • 500 ml vode (ili temeljca)
  • 1–2 žlice soka od limuna
  • parmezan i svježe mljeveni papar za posluživanje

Priprema:

U tavi otopite maslac, dodajte češnjak i tjesteninu. Kratko pirjajte dok ne zamiriše, zatim ulijte vino i pustite da većina ispari. Dodajte pileću bazu i vodu (ili temeljac) te limunov sok. Kuhajte uz povremeno miješanje dok tjestenina ne upije tekućinu. Poslužite u zdjelama, obilno pospite parmezanom i svježim paprom. Rezultat je savršena zdjela punog okusa, gotova za manje od 25 minuta. Jednostavno, viralno i idealno za hladne jesenske večeri.

Foto: Instagram (@jasminsarakatariina, @chefsamoxley)