Food blogerica nam je dala savjete kako pravilno čuvati namirnice da što duže ostanu svježe

Food blogerica nam je dala savjete kako pravilno čuvati namirnice da što duže ostanu svježe

U cijeloj zemlji danas su na snagu stupile drastične mjere suzbijanja koronavirusa. Na mjesec dana zatvara se sve što nije neophodno za život poput kafića, restorana, kina, kazališta, knjižnica itd. Pritom je važno naglasiti da otvorene ostaju trgovine s prehrambenim namirnicama, pekare i kiosci pa nema potrebe za bezumnim gomilanjem namirnica. Nacionalni stožer Civilne zaštite ponovio je da smanjimo socijalne kontakte i izlaske iz kuća, pridržavamo se mjera, vodimo računa o osobnoj higijeni i držimo distancu 1 metar vani te 2 metra unutra.

Osim boravka u kući, redovite higijene, pranja ruku i dezinfekcije prostora u kojima boravimo, ono što svatko od nas može učiniti u borbi protiv koronavirusa jest i jačanje vlastitog imuniteta. Jedan od načina kako to možemo učiniti je i kroz hranu koju svakodnevno konzumiramo o čemu smo već pisali ovdje.

Danas vam zato donosimo savjete food blogerice Marie Wasler, koju možda znate i kao PinkFoodie, a koji će vam pomoći da sve te namirnice (prvenstveno voće i povrće) pravilno skladištite i čuvate, odnosno da postignete da one što duže ostanu svježe.

Trikovi i savjeti za čuvanje namirnica

  • Dodavanje pola šalice octa na jednu šalicu vode nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom, smanjit će bakterije i spriječiti stvaranje plijesni, a na taj način će voće i povrće duže ostati svježe.
  • Korijenasto povrće (mrkva, celer, peršin, cikla itd.) čuvajte u zatvorenoj posudi s vodom, tako će duže ostati hrskavo.
  • Većina bilja će ostati svježa do 2 tjedna ako u hladnjaku ostavimo čašu vode. Vodu, naravno, promijenite s vremena na vrijeme.
  • Rotkvice mogu do 3 tjedna ostati svježe ako ih operete i pohranite u hermetički zatvorenu posudu dok su još vlažne.

  • Salata će ostati svježa i hrskava tjedan do dva ako ju operete, osušite i zatim ju spremite u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko papirnatih ručnika koji će upiti vlagu zbog koje salata obično propadne.
  • Blitvu i kelj prvo operite i osušite, a zatim ih zamotajte u papirnate ručnike i držite u hladnjaku.
  • Poriluk, mladi luk, ciklu, komorač itd. držite u hermetički zatvorenim posudama ili plastičnim vrećicama. Na taj način će duže ostati svježi.
  • I kruh možete ‘pospremiti’ za kasnije. Zamrznite ga dok je još svjež, a kada ga poželite jesti, nekoliko sati prije ga izvadite iz zamrzivača. Na taj način ćete imati svježi kruh u bilo kojem trenutku.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori