Ako ste ljubitelj čokolade, za vas imamo kolač će vas potpuno osvojiti. Spoj bogatog, sočnog biskvita i neodoljivog hrskavog sloja na vrhu čini ga pravom poslasticom za sva osjetila. Dok donji dio ostaje mekan i vlažan zahvaljujući kombinaciji kakaa, kave i ulja, gornji sloj donosi crunchy teksturu koju donose komadići keksa (ili pahuljica) u kombinaciji s čokoladnim namazom.
Taj kontrast upravo je ono što ovaj desert izdvaja od klasičnih čokoladnih kolača. Uz to, ganache između slojeva dodaje još jedan čokoladni bonus kojem je teško odoljeti. U nastavku donosimo recept!
Crunchy čokoladni kolač
Sastojci za sočan dio kolača:
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 350 g šećera
- 100 ml ulja
- 185 ml mlijeka, sobne temperature
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 280 g brašna
- 50 g kakao praha (nezaslađenog)
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žlice sode bikarbone
- 1 žličica instant kave
- 170 ml kipuće vode
Postupak
- Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite i obložite kalup za tortu promjera 23 cm.
- U velikoj zdjeli pjenjačom umutite jaja, šećer, ulje, mlijeko i vaniliju dok smjesa ne postane glatka i lagano pjenasta.
- U drugoj zdjeli prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu. Miješajte samo dok se ne sjedine, nemojte previše miješati.
- Otopite instant kavu u kipućoj vodi, zatim je polako ulijevajte u smjesu uz miješanje. Smjesa će biti rijetka, to je normalno i čini tortu sočnom.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 40–45 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta.
Brza verzija sa samo 6 sastojaka
Aka pak želite malo bržu varijantu crunchy čokoladnog kolača, pronašli smo ju na profilu @patrickzeinali. Za njegovu je verziju kolača potrebno samo 6 sastojaka.
Sastojci:
- 3 šalice zblendanih chocolate chip keksa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 i pol šalica mlijeka
- 2 šalice tamne čokolade
- 1 šalica vrhnja za šlag
- corn flakes pahuljice
Postupak:
- Pomiješajte zblendane kekse, prašak za pecivo i mlijeko, prebacite u kalup i pecite pola sata na 180 stupnjeva.
- Na laganoj vatri otopajte 1 šalicu tamne čokolade i dodajte joj vrhnje za šlag, dobro promiješajte.
- Kada se biskvit malo ohladio, prelijte ga čokoladnim preljevom.
- Otopite ostatak čokolade, malo ga ohladite pa njime prelijte kukuruzne pahuljice (corn flakes) i promiješajte.
- Čokoladne kukuruzne pahuljice lagano utisnite na vrh kolača.
Foto: Instagram, Dupe Photos