

Kasno ljeto nosi posebni osjećaj nostalgije. Dani su još uvijek topli, ali u zraku već osjetimo prve mirise jeseni. Upravo tada uživamo i u posljednjim trzajima sezone sočnog voća. Breskve, šljive i, naravno, marelice, pravi su dar prirode i najbolja inspiracija za lagane, brze i neodoljive slastice.
Jedan od recepata koji nikad ne izlazi iz mode i kojem se uvijek vraćamo je voćni crumble. Riječ je o jednostavnom i rustikalnom desertu, ali nevjerojatno ukusnom. Kombinacija slatko-kiselkastog voća i hrskavog posipa savršeno utjelovljuje kraj ljeta na tanjuru. Volimo ga s raznim voćem, a naši favoriti su s breskvama, jabukama, kruškama – a kada se radi s marelicama, crumble postaje prava sezonska zvijezda!
Recept: Crumble od marelica
Sastojci (za 4 porcije):
1 kg svježih marelica
80 g smeđeg šećera (po želji prilagoditi količinu)
1 žličica ekstrakta vanilije
100 g glatkog brašna
70 g hladnog maslaca
50 g zobenih pahuljica
prstohvat cimeta
prstohvat soli
Priprema:
- Marelice operite, izvadite koštice i narežite. Stavite ih u zdjelu, dodajte polovicu šećera i vaniliju pa lagano promiješajte.
- Prebacite voće u manju vatrostalnu posudu ili keramičke zdjelice.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, ostatak šećera, cimet i sol.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite preko marelica.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, odnosno dok površina ne postane zlatno-smeđa, a voće počne lagano kipjeti.
- Poslužite toplo, idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu grčkog jogurta.


Zašto ga obožavamo?
Crumble je desert za čiju pripremu nije potrebno puno vremena ni kulinarskog iskustva. Spreman je za pola sata, a okusom uvijek nadmaši očekivanja. Sezonsko voće u ovoj kombinaciji dolazi do punog izražaja, a hrskavi sloj daje mu savršeni kontrast. Upravo zato ovaj klasik ostaje jedan od onih recepata kojima se vraćamo svake godine, iznova i iznova.
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash