Donosimo recept za crullere, malo drugačije krafne koje pečemo za fašnik

Donosimo recept za crullere, malo drugačije
krafne koje pečemo za fašnik

Sutra je fašnik, a to znači da je slatka sezona krafna pri kraju. Cijelu veljaču bombardirani smo ovom prefinom poslasticom sa svih strana i uopće nam ne smeta! Dapače, svaka vijest o novoj lokaciji s finim krafnama iznova nas oduševi, ali svi znamo da nema ništa slađe od vrućih, domaćih, slasnih krafna. Mnogi su se već okušali i u izradi krafna u kućnoj radinosti, a za sve one koji ih u zadnji tren planiraju peći, danas donosimo jedan potpuno drugačiji recept. Zapravo, slastica koju vam predstavljamo i nije krafna, već cruller. Neki ga zovu nizozemskim tipom krafne jer je nalik klasičnom donutu.

Cruller

Cruller je duboko prženo tijesto nalik krafni, a iako potiče iz Nizozemske, trenutno je iznimno popularan u Americi i Kanadi. Za razliku od klasičnih krafni, koje imaju meko, slatkasto tijesto s blagim okusom fermentacije, crulleri imaju laganu, prozračnu teksturu i hrskavu koricu, te se za njihovu izradu ne koristi kvasac.

Recept za crullere

Sastojci:

115 ml punomasnog mlijeka

115 ml vode

115g maslaca

žlica šećera

žličica soli

142g brašna

4 velika jaja

korica limuna

ulje za prženje

Postupak:

U velikom loncu s debelim dnom zakuhajte vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol.

Ugasite vatru, dodajte svo brašno i snažno miješajte. Ponovno upalite vatru, pa miješajte još 2-3 minute na srednjoj vatri. Kada dobijete gusto tijesto, okrećite ga i pritišćite o lonac.

Nakon par minuta, kada tijesto bude glatko, maknite ga s vatre i prebacite u veliku posudu za miksanje da se malo prohladi. Nakon 15-ak minuta, kada bude mlako na dodir, dodajte 2 jaja i limunovu koricu te miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte preostala dva jaja i miješajte dok se ne sjedine.

Tijesto prebacite u posudu koju potom hermetički zatvorite, te stavite u hladnjak na sat vremena. Za to vrijeme od papira za pečenje izrežite 18 kvadratića veličine 8 cm .

Nakon što se tijesto ohladilo, stavite ga u veliku plastičnu vrećicu s otvorom sa zvjezdastim vrhom (nastavkom). Na svaki kvadrat od papira nanesite krug od 7,5cm tijesta, pazeći da su krajevi spojeni.

U veliki lonac ulijte ulje za pečenje te ga zagrijte na srednjoj vatri. Kada se ulje zagrijalo, sa šupljikavom žlicom crullere stavljajte u lonac (tijesto je meko i ljepljivo pa ih stavljajte zajedno s papirom za pečenje, koji ćete nakon 1 minutu lako odvojiti i izvaditi iz ulja). Pržite oko 2-3 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Izvadite iz ulja, ostavite da se ohladi.

Crullere možete preliti glazurom po želji (čokolada, vanilija..) ili ih uvaljati u šećer s cimetom. Poslužite odmah – najbolji su svježi i topli!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori