

Kad pomislimo na palačinke, u Hrvatskoj ih uglavnom povezujemo s doručkom ili večerom kod kuće, ali i s obaveznim nadjevom od pekmeza ili čokolade. U Francuskoj, a posebno u Parizu, palačinke su nešto sasvim drugo. Tamo se zovu crêpes i predstavljaju najpoznatiji street food koji jednako obožavaju turisti i lokalci.
Iako na prvi pogled izgledaju slično, francuske crêpes su tanje, prozračnije i često veće od naših palačinki. Na ulicama grada peku se u malim kioscima, na velikim okruglim pločama, a tijesto razmazuju posebnom drvenom špatulom u savršeno ravan krug. Rezultat je lagana palačinka koja se može saviti, preklopiti ili zarolati pa je idealna za jelo u hodu.
Crêpes u Parizu
U Parizu ne morate dugo tražiti palačinke na ulici. Miris toplog tijesta i sira širi se s brojnih uličnih štandova, malih bistroa i kioska koji ih pripremaju doslovno pred vama. To je jedan od najpraktičnijih zalogaja u gradu. Dovoljno je uzeti crêpe poslužen u papiru i nastaviti šetati pariškim ulicama.
Francuzi ih obožavaju u svim varijantama, od klasičnih slatkih s čokoladom, voćem ili šećerom, do gurmanskih s karamelom od maslaca i morske soli. No najveći hit u street food ponudi ipak su slane verzije. Najtraženije su one sa sirom ili s kombinacijom šunke i sira, poznate kao crêpes jambon fromage ili crêpes fromage. Rastopljeni sir koji se proteže pri svakom zalogaju i sočna šunka čine ovu jednostavnu kombinaciju neodoljivom, pa gotovo da nema šetnje pariškim ulicama bez da ugledate nekoga tko uživa upravo u tom zalogaju.
Street food, ali i fancy zalogaj
Iako su ulični štandovi najpoznatiji, crêpes imaju i svoje “fancy” izdanje. U restoranima i bistroima poslužuju se od jutra do poslijepodneva, često u obliku sofisticiranih jela koja spajaju tradiciju i modernu gastronomiju. Posebno su popularne galette, slane palačinke od heljdinog brašna, koje se pune dimljenim lososom, jajima, povrćem ili finim sirevima, kao i fine slatke s preljevom od rastopljene čokolade uz dodatak tučenog slatkog vrhnja.
Gdje u Parizu probati crêpes?
- Breizh Café, kultno mjesto za ljubitelje galette i crêpesa, s više lokacija po Parizu, tradicionalni recepti dolaze u modernoj izvedbi.
- La Crêperie de Josselin, legendarna bretonska palačinkarnica u Montparnasseu, poznata po autentičnim heljdinim palačinkama i bogatim nadjevima.
- Crêperie Brocéliande, šarmantno mjesto u Montmartreu gdje se uživa u tradicionalnim receptima u romantičnom ambijentu.
- Ulični štandovi na Champs-Élysées ili uz Eiffelov toranj – tamo je iskustvo možda najturističkije, ali nema ljepšeg osjećaja od toga da u rukama držite topli crêpe dok gledate jedno od najpoznatijih pariških pročelja.
Foto: Instagram