Crema al caffè: Ako volite kavu, obožavat ćete ovaj talijanski klasik
Crema al caffè: Ako volite kavu, obožavat ćete ovaj talijanski klasik

Crema al caffè: Ako volite kavu, obožavat
ćete ovaj talijanski klasik

U Italiji postoji izreka La vita inizia dopo il caffe ili Život započinje nakon kave. Kao i na mnoga kulinarska jela i tradiciju, Talijani su iznimno ponosni na svoju kavu. Često je piju stojeći za šankom, pogotovo ujutro. Kave s mlijekom kao što su latte macchiato, espresso macchiato i cappuccino više se ne piju nakon 11 sati. Ako u Italiji naručite ‘caffè’, dobit ćete espresso. Ni u kojem slučaju nakon večere ne naručujte cappuccino ili latte macchiato. Nakon večere se pije espresso. Kada ste u Italiji, obavezno naručite affogato al caffè (espresso s kuglicom sladoleda) ili crema al caffè (kremasta hladna kava koju možete jesti žličicom).

Crema al caffè je talijanski specijalitet koji se priprema s kavom i šlagom, najčešće u posebnim strojevima koji miješaju šlag i kavu. Rezultat je gusta, bogata i slatka kava koja se može poslužiti i kao desert. Često se ukrašava čokoladom ili kakaom, a može se poslužiti u staklenim čašama, šalicama za kavu ili zdjelicama za sladoled.

Brza priprema, samo tri sastojka

Ako nemate vremena za pripremu deserta za improviziranu večeru ili ručak, ova svježa i ukusna krema je upravo ono što vam treba. Kako biste zadovoljili svačiji ukus i potrebe, po istom receptu možete koristiti kavu bez kofeina i/ili vrhnje bez laktoze. Ili, da ga dodatno personalizirate, dodajte kavi okuse vanilije, karamele ili čokolade. Kako bi krema bila još ukusnija, stijenke čaše ili šalice prekrijete kremom od lješnjaka ili dodate malo vrhnja na vrh.

Crema al caffè priprema se s moka kavom ili espressom, slatkim vrhnjem i šećerom. Možete koristiti vrstu kave koju preferirate – klasičnu ili bez kofeina, da u kremi možete uživati ​​i nakon večere. Da vam se krema ne bi raspala bitno je koristiti vrlo hladne sastojke iz hladnjaka koje ćete nekoliko minuta mutiti električnom pjenjačom dok ne dobijete gustu i baršunastu kremu. Ako je ne potrošite odmah, možete kremu držati do dva dana u hladnjaku prekrivenu prozirnom folijom.

Crema al caffè

Za pripremu kreme od kave prvo pripremite kavu u moki, potrebno vam je 70 gr. Zatim kavu pošećerite i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, a zatim stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Potom tekuće slatko vrhnje ulijte u vrlo hladnu zdjelu. Vrhnje počnite mutiti električnim mikserom, a kad postane blago kremasto, polako dodajte prethodno zaslađenu kavu. Nastavite miksati dok se sve potpuno ne sjedini. Zatim prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena prije nego što poslužite kremu za kavu.

Cremu al caffè isprobajte kod kuće, u Italiji, naravno, a možete je kušati i u Zagrebu, u Mangia Paninoteci u Medulićevoj 14.

Foto: Pexels i Instagram (@organicitalian)

Učitati još
Zatvori