Najbolje craft pekarnice u Zagrebu čiji kruh i peciva obožavamo

Posljednjih nekoliko godina u Zagrebu se otvorilo nekoliko novih, drugačijih pekarnica koje slijede majstorski način pečenja kruha. Radi se o craft pekarnicama koje svoje proizvode peku po originalnim recepturama i tradicionalnim procesima pravljenja, poštivajući namirnicu i prirodne zakone. Osim kruha koji nije pokvaren aditivima i mehaničkim tretiranjem, u njima možete naći veliki izbor ostalih pekarskih proizvoda, od raznih slatkih i slanih peciva do kolača. Iako su proizvodi u craft pekarnicama nešto skuplji nego u ‘običnim’ pekarama i trgovinama, nije nam teško stajati u redu kako bismo ih kupili. U nastavku smo izdvojili najbolje zagrebačke craft pekarnice u koje uvijek rado navratimo.

Korica

Otkako se otvorila, Korica u Preradovićevoj 39 osvaja ljubitelje kvalitetne i jako fine izrade kruha. A osim kruha, u ponudi imaju još nekoliko proizvoda koji su odmah dobili status broja jedan, možda u cijelom gradu. Croissant s bademima, rolica s cimetom i cruffini s različitim dekadentnim punjenjima samo su neki od bestsellera iz njihove ponude. Svi se proizvodi rade ručno, tradicionalnim i autentičnim metodama pripreme, uz korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina. Kako bi osigurali bogatstvo okusa i teksture, tijesto prije pečenja provodi i do 48 sati fermentirajući i razvijajući se. Prije nekoliko mjeseci Korica je otvorila svoju drugu pekarnicu u Zagrebu, u Martićevoj 19.

Bread Club

Redovi ispred pekarnice Bread Club u Trakošćanskoj 42 na Trešnjevci bili su sasvim uobičajena pojava kad se tek otvorio u travnju prošle godine jer su svi htjeli probati njihov sourdough kruh. Na sreću mnogih obožavatelja, Bread Club se ove godine otvorio na još jednoj lokaciji, u centru grada kod Langovog trga. Osim široke ponude kruha s prirodnim kvascem, u Bread Clubu obožavamo brioche peciva, kroasane s raznim punjenima, cruffine i sendviče.

Simple Bake

Pekarnicu Simple Bake je prije nekoliko mjeseci otvorila Jelena Tomašević, vlasnica veganskog restorana Simple Green By Jelena. Njena pekarnica na adresi Zelinska 5 je pekarnica s isključivo veganskim i bezglutenskim proizvodima. Proteinski kruhovi, kiflice, peciva, keksi, pizze i kolači bez glutena samo su dio onoga što možete naći u ovoj pekarnici.

Kuraž

Pekarnice Kuraž iza kojih stoji obitelj Galic iz Zagorja možete pronaći na zagrebačkim tržnicama Dolac, Dubrava, Špansko i Kvatrić. Obitelj Galic sama proizvodi kruh i peciva bez aditiva i umjetnih boja, a svi se proizvodi rade po starinskim receptima. Na imanju obitelji u mjestu Mače uzgajaju se žitarice koje se zatim melju i kamenom mlinu te mijese i peku u krušnim pećima grijanim na drva. Ime pekarnice dolazi od spoja kukuruz i raž, a dnevno proizvedu oko 600 kg kruha i peciva.

Foto: Instagram

0