Kombinacija slatkog i kiselog u savršenom balansu? Citrusna feta torta je upravo to. Naša opsesija neobičnim desertima ne staje, a sada je na redu kombinacija mnogima omiljenog feta sira s citrusnim voćem (narančama i limunom) i tamnom čokoladom. Bogata, kremasta, a opet lagana i osvježavajuća, ova citrusna feta torta bit će vaš omiljeni go-to desert. Donosimo recept.
Sastojci
Cheesecake:
-
200 g fete (jedan blok; može i 225 g)
-
400 g punomasnog grčkog jogurta
-
80 g slatkog vrhnja
-
2 jaja (veličina L)
-
Naribana korica jedne naranče
-
Naribana korica jednog limuna
-
1 žličica ekstrakta vanilije
-
200 g kristal šećera
-
21 g gustina
Preljev:
-
114 g tamne čokolade
-
1 žlica kokosovog ulja
-
2 žličice krupne (morske) soli
Dodatan savjet: Kako se torta hladi, može ispustiti višak vode. Da biste to spriječili, uvijek birajte punomasne verzije svih bitnih sastojaka i izvadite tortu iz pećnice dok joj je sredina još uvijek malo drhtava.
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 175 °C i postavite rešetku na sredinu pećnice.
-
U blender ubacite fetu, grčki jogurt, slatko vrhnje, jaja, vaniliju i naribane korice naranče i limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
-
U velikoj posudi pomiješajte gustin i šećer. Dobro umutite, pa ulijte u smjesu iz blendera i ponovo promiješajte da se sve sjedini.
-
Obložite kalup (18 cm) papirom za pečenje, zgužvan papir se lakše prilagođava obliku kalupa.
-
Smjesu za tortu procijedite direktno u pripremljeni kalup.
-
Pecite ju 30 minuta, zatim okrenite kalup za 180 stupnjeva i nastavite peći još 25–30 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina i dalje ostane blago drhtava.
-
Kada je gotova, tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki dok ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim ju prebacite u frižider i ostavite da se potpuno stegne.
-
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.
-
Otopite tamnu čokoladu, po želji dodajte žlicu kokosovog ulja da bi preljev bio tanji.
-
Skinite obruč s kalupa i pažljivo prebacite tortu na tanjur ili postolje za posluživanje. Odvojite papir s rubova torte.
-
Prelijte otopljenu čokoladu preko torte, ravnomjerno ju rasporedite.
-
Pospite vrh torte krupnom morskom solju.
-
Prije rezanja, nož potopite u vruću vodu i obrišite ga, tako će rezovi biti uredni.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram