Posjetile smo novootvoren Cicchetti, lokal sa zalogajima i vinom koji je odmah postao hit u Zagrebu
Posjetile smo novootvoren Cicchetti, lokal sa zalogajima i vinom koji je odmah postao hit u Zagrebu

Posjetile smo novootvoren Cicchetti, lokal sa zalogajima i vinom koji je odmah postao hit u Zagrebu

Ovih je dana otvoren Cicchetti Zagreb, simpatičan lokal o kojem se u Zagrebu već danima naveliko priča. S nestrpljenjem smo dočekale otvorenje kako bismo isprobale talijanske zalogajčiće u kojima se uživa uz čašu vina i naravno, uz dobro društvo. U prostoru nekadašnjeg Blok bara u Tomašićevoj ulici, na samo nekoliko koraka od popularne Martićeve ulice, sada se smjestio lokal koji u grad donosi jedan sasvim novi koncept.

Među prvima smo ih posjetile, isprobale njihove venecijanske delicije i uživale u terasi uz vatru i odličnu atmosferu. Što se sve nudi i zašto ćete ih zavoljeti čim ih posjetite, donosimo u nastavku.

Što su cicchetti?

Najjednostavnije rečeno, cicchetti (čiketi) su venecijanska verzija popularnih španjolskih tapasa ili talijanskih crostina i bruschetta pretežito rađeni na svježem kruhu. Mali zalogaji složeni na kruhu tradicionalno se poslužuju u venecijskim cicchetterijama.

Cicchetti se jedu tijekom cijelog dana; od jutra kao doručak, kao brunch ili dnevni snack, ručak ili kao popularan talijanski aperitivo u after work terminu.

Cicchetti Zagreb

Cicchetti se naručuju po komadu, a cijena jednog je od 10 do 15 kuna. Kako se obično jedu uz čašu vina, tako se, kako druženje odmiče, naručuje još koji zalogaj i još koja čaša vina.

Druženja će ovdje biti još ljepša na ugodnoj, prostranoj terasi, na kojoj ćete i zimske dane moći ugrijati uz vatru. Ako pak pripremate druženje kod kuće, cicchette je moguće naručiti i u kutiji ponijeti kod kuće, samo je potrebno naručiti ih dan ranije.

Ponuda hrane i pića

Cicchetti

Glavne zvijezde jelovnika čak su 13 različitih vrsta cicchetta. U ponudi su mesni, riblji i vegetarijanski cicchetti, a svi mogu doći u veganskoj i gluten free verziji. Od mesnih cicchetta tako možete birati između onih s mortadelom, pikantnom salamom, pršutom, šunkom i milanskom salamom, dok su od ribljih u ponudi oni s inćunima, lososom i bakalarom. Cicchetti od sira dolaze s gorgonzolom, brieom ili Grana Padanom. No, iako zvuče vrlo jednostavno, svi su zalogaji obogaćeni jako zanimljivim namazima i bogatim kombinacijama okusa. Najvažnije od svega, pripremljeni su od isključivo najboljih talijanskih namirnica.

Veganski cicchetti dolaze na pirovom ili rižinom krekeru, s veganskim pestom ili tapenadom od maslina, cherry rajčicama i pistacijama.

 

Doručak

Cicchetti će ujutro do 11 sati posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske tramezzine sa šunkom i tunom, piadinu s šunkom i sirom, focaccia sendvič s black angusom i sirom te tost.

Vina i kokteli

Na vinskoj karti su vrhunska crvena i bijela, pretežito talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji radi u Restoranu Baltazar. Osim vina tu su i kokteli poput Aperol Spritza, Americana, Italian Mulea i Bellinija, žestoka alkoholna pića, sokovi i piva.

Iza prve zagrebačke cicchetterije stoje provjereni ugostitelji, Igor Čimbur i Jan Jerič, pa i ne čudi kako su Cicchetti od prvog dana privukli veliku pažnju publike.

Posebno nas veseli vijest kako povodom adventa pripremaju i posebnu ponudu koja uključuje kuhano vino i punč. Saznali smo i kako će druženja ovdje uskoro zasladiti i talijanske slastice, tiramisu i cannoli!

 

Radno vrijeme je od 7 ujutro (cicchetti su dostupni od 11 sati) do 22 sata, te nedjeljom od 8 do 15 sati. Cicchetti Zagreb nalazi se na adresi Tomašićeva 13.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori