

Kada se spomene tart, većina ljudi prvo pomisli na nešto slatko. Bilo da se radi o čokoladnoj ili voćnoj varijanti, slatki tart je desert kojem rijetko tko može odoljeti. Svoj naziv duguje francuskoj riječi tarte, što znači pita ili pecivo, a upravo zbog toga može se pripremiti i u slanoj verziji. Iako je u tom slučaju punjenje uglavnom sastavljeno od namirnica koje se tradicionalno koriste za pizzu, ovaj put glavna zvijezda slanog tarta je cherry rajčica. Zbog toga ovom jelu, čija će vam priprema vjerojatno oduzeti nešto više vremena, dajemo ime cherry tart. No, odlučite li se isprobati ga u danima koji slijede, sigurno nećete požaliti.


Sastojci:
25 g listova bosiljka
25 g parmezana
100 g maslaca
1 mala žličica soli
150 g brašna
25 g kukuruznog škroba
1 glavica češnjaka
2 do 3 rajčice
pršut
2 kutije cherry rajčica
mozzarella
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
U blender stavite listove bosiljka, parmezan, maslac i sol, pa blendajte dok ne dobijete zelenu smjesu. Na radnu površinu pospite brašno i kukuruzni škrob, zatim dodajte zelenu smjesu i mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Razvaljajte ga valjkom, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na otprilike 90 minuta.
Dok se tijesto hladi, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Prerežite glavicu češnjaka na pola, zamotajte je u aluminijsku foliju i stavite na lim koji ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pecite češnjak oko 45 minuta.
Rajčice narežite na kriške i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Prelijte ih s malo maslinovog ulja te začinite solju i paprom po želji. Poput češnjaka, i rajčice pecite oko 45 minuta – ali na gornjoj rešetki.
Kad se tijesto ohladi, utisnite ga u kalup za tart. Stavite ga u pećnicu i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. U međuvremenu operite cherry rajčice i prepolovite one veće.
U pečenu koru utisnite pečeni češnjak i razmažite ga žlicom. Preko njega složite tanki sloj pršuta i mozzarelle. Zatim dodajte pečene rajčice, a na vrh rasporedite cherry rajčice.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram @paris.starn