![Isprobali smo specijalitete mladog perspektivnog chefa Martina Reljanovića. Donosimo dojmove](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-12.jpg)
![Isprobali smo specijalitete mladog perspektivnog chefa Martina Reljanovića. Donosimo dojmove](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic.png)
Špica ljetne sezone u Zagrebu uglavnom znači prazne gradske ulice, vrući asfalt, tople i mirisne večeri koje su stvorene za druženja. Izlazimo u parkove, na terase i balkone, okupljamo se za važne proslave ili samo tako, da obilježimo kraj još jednog radnog tjedna. Ali ključan je nazivnik druženje na otvorenom, upijanje svih vizualnih i olfaktornih elemenata koje daje ljeto u gradu.
Ovo nas je ljeto itekako iznenadilo po pitanju vremenskih prilika i neprilika. Možemo reći da smo nakon prve velike oluje, kada smo ovo snimanje prvi puta zakazali i otkazali, bili spremni na neočekivano, no nismo računali da će se još jednom prognoza na taj način okrenuti protiv nas. Kad su se zakovitlali prvi crni oblaci i vjetar počeo odnositi rekvizite s terase zaključak je bio samo jedan – ovog puta ne otkazujemo.
Vrata od terase smo zatvorili jer sve je drugo bilo na mjestu. Dobro raspoloženje – check, fina hrana – check, odlična ekipa – check, a u ruci čaša omiljenog ljetnog osvježenja – Aperol Spritza. Mood je bio postavljen točno onako kako smo zamislili, sad je samo preostalo uživati u zalogajima koje je za nas pripremio mladi perspektivni chef Martin Reljanović.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-3.jpg)
Martin Reljanović, chef trenutka
Martin Reljanović se kuhanjem bavi 15 godina, to mu je strast koja je proizašla iz ljubavi prema hrani, istraživanju namirnica i različitih stilova prehrana i svjetskih kuhinja. Po zanimanju je morski biolog i inženjer ribarstva i lovstva te voli provoditi vrijeme istražujući ljepote prirodnog svijeta Hrvatske. Osim kuhanjem, Martin se bavi i glazbom pod umjetničkim imenom Bunú.
Njegova glazba spaja ljubav prema prirodi, energiji i životu. Ako bi Martina trebali opisati sa samo tri riječi one bi bile: hrana, priroda i muzika. Martin često kuha na privatnim prigodama, smišlja unikatne food koncepte inspirirane svojim putovanjima i prilagođava se specijalnim potrebama klijenata.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-15.jpg)
Summer vibes
Baš zbog ideje prilagođavanja idejama klijenata, Martin je bio logičan izbor za ovu našu ljetnu večeru. Na meniju su bile bruschette, salata s ananasom i lubenicom, salata s kvinojom i slanutkom i plate od finih sireva, voća i povrća.
U čašama se rosio savršeni Aperol Spritz, piće ljeta, koje svojom narančastom bojom i prepoznatljivim gorko-slatkim okusom evocira sjećanja na najbolja druženja. Sigurno su vam poznate vizure s talijanskih piazza gdje protagonisti svojih priča uživaju u ovom koktelu uz zdjelicu grickalica, vizure koje su u konačnici i popularizirale ovo piće. Jer uz sebe veže konotacije opuštanja, ljeta, šušura, intimnih razgovora… Naš aperitivo trenutak uz zalazak sunca bio je donekle prekinut olujom, no brzo smo se prilagodili situaciji i zaključili da je uz dobru ekipu i sve pred nama na stolu ipak najvažnije uživati.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-1.jpg)
Kako napraviti savršeni Aperol Spritz?
- Puna čaša leda
- 90 ml Mionetto Prosecco
- 60 ml Aperol
- 30 ml Gazirana voda
- Dekoracija: svježa kriška naranče
U vinsku čašu punu leda uliti Mionetto Prosecco te dodati Aperol. Nadopuniti čašu gaziranom vodom te lagano promiješati i dodati krišku svježe naranče.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-4.jpg)
Što smo jeli?
Martin je pripremio tri jednostavna recepta te kao šlag na kraju posložio nekoliko efektnih plata. Kako sam kaže, nije važna forma, važno je da su namirnice svježe i kvalitetne. Te da se s receptima s ljubavlju zaigrate.
Bruschette
Sastojci:
- ciabatta
- domaće rajčice
- češnjak
- maslinovo ulje
- cvijet soli
- svježi bosiljak
Postupak:
Ciabattu narezati na kriške, zaliti maslinovim uljem i prepeći na tavi ili u tosteru. Dok je još vruća, u ciabattu utrljati češnjak i preliti maslinovim uljem.
Najbolje domaće rajčice nasjeckati na sitne kockice, posložiti na ciabattu. Sitno narezati svježi bosiljak i posipati po rajčicama.
Sve začiniti cvijetom soli i paprom po ukusu i na kraju sve još jednom zaliti maslinovom uljem.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-8.jpg)
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-9.jpg)
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-10.jpg)
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-11.jpg)
Slatko-slana salata
Sastojci:
- feta sir
- ananas
- lubenica
- luk
- bosiljak
- menta
- krastavac
Postupak:
Ananas uvaljati u šećer te staviti u pećnicu na 180 stupnjeva 60 minuta.
Ostaviti da se ohladi i isjeći na kockice. Lubenicu narezati na kockice iste veličine kao ananas dodati nasjeckani feta sir.
Sitno isjeckati luk, mentu i bosiljak.
Sve pomiješati i preliti sokom od limete, maslinovim uljem, solju i paprom.
Salata od slanutka i quinoe
Sastojci:
- quinoa
- slanutak
- rajčice
- krastavac
- luk
- maslinovo ulje
- limun
- sol
Postupak:
Oprati i skuhati quinou, oprati i skuhati slanutak (ili koristiti slanutak iz konzerve).
Nasjeckati rajčice i krastavac na kockice. Sitno nasjeckati luk.
Sve pomiješati s quinoom i slanutkom, preliti maslinovim uljem te sokom limuna. Posoliti i popapriti po želji.
Plate
Kombinacija tvrdih i mekih sireva, voća, povrća – pustiti mašti na volju i potruditi se oko slaganja.
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-12.jpg)
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-13.jpg)
![Aperol dinner Martin Reljanović](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/08/Aperol-dinner-Martin-Reljanovic-Foto-Martina-Movric-14.jpg)
Foto: Martina Movrić