Isprobali smo specijalitete mladog perspektivnog chefa Martina Reljanovića. Donosimo dojmove
Isprobali smo specijalitete mladog perspektivnog chefa Martina Reljanovića. Donosimo dojmove

Isprobali smo specijalitete mladog perspektivnog chefa Martina Reljanovića. Donosimo dojmove

Špica ljetne sezone u Zagrebu uglavnom znači prazne gradske ulice, vrući asfalt, tople i mirisne večeri koje su stvorene za druženja. Izlazimo u parkove, na terase i balkone, okupljamo se za važne proslave ili samo tako, da obilježimo kraj još jednog radnog tjedna. Ali ključan je nazivnik druženje na otvorenom, upijanje svih vizualnih i olfaktornih elemenata koje daje ljeto u gradu.

Ovo nas je ljeto itekako iznenadilo po pitanju vremenskih prilika i neprilika. Možemo reći da smo nakon prve velike oluje, kada smo ovo snimanje prvi puta zakazali i otkazali, bili spremni na neočekivano, no nismo računali da će se još jednom prognoza na taj način okrenuti protiv nas. Kad su se zakovitlali prvi crni oblaci i vjetar počeo odnositi rekvizite s terase zaključak je bio samo jedan – ovog puta ne otkazujemo.

Vrata od terase smo zatvorili jer sve je drugo bilo na mjestu. Dobro raspoloženje – check, fina hrana – check, odlična ekipa – check, a u ruci čaša omiljenog ljetnog osvježenja – Aperol Spritza. Mood je bio postavljen točno onako kako smo zamislili, sad je samo preostalo uživati u zalogajima koje je za nas pripremio mladi perspektivni chef Martin Reljanović.

Aperol dinner Martin Reljanović

Martin Reljanović, chef trenutka

Martin Reljanović se kuhanjem bavi 15 godina, to mu je strast koja je proizašla iz ljubavi prema hrani, istraživanju namirnica i različitih stilova prehrana i svjetskih kuhinja. Po zanimanju je morski biolog i inženjer ribarstva i lovstva te voli provoditi vrijeme istražujući ljepote prirodnog svijeta Hrvatske. Osim kuhanjem, Martin se bavi i glazbom pod umjetničkim imenom Bunú.

Njegova glazba spaja ljubav prema prirodi, energiji i životu. Ako bi Martina trebali opisati sa samo tri riječi one bi bile: hrana, priroda i muzika. Martin često kuha na privatnim prigodama, smišlja unikatne food koncepte inspirirane svojim putovanjima i prilagođava se specijalnim potrebama klijenata.

Aperol dinner Martin Reljanović
Martin Reljanović

Summer vibes

Baš zbog ideje prilagođavanja idejama klijenata, Martin je bio logičan izbor za ovu našu ljetnu večeru. Na meniju su bile bruschette, salata s ananasom i lubenicom, salata s kvinojom i slanutkom i plate od finih sireva, voća i povrća.

U čašama se rosio savršeni Aperol Spritz, piće ljeta, koje svojom narančastom bojom i prepoznatljivim gorko-slatkim okusom evocira sjećanja na najbolja druženja. Sigurno su vam poznate vizure s talijanskih piazza gdje protagonisti svojih priča uživaju u ovom koktelu uz zdjelicu grickalica, vizure koje su u konačnici i popularizirale ovo piće. Jer uz sebe veže konotacije opuštanja, ljeta, šušura, intimnih razgovora… Naš aperitivo trenutak uz zalazak sunca bio je donekle prekinut olujom, no brzo smo se prilagodili situaciji i zaključili da je uz dobru ekipu i sve pred nama na stolu ipak najvažnije uživati.

Aperol dinner Martin Reljanović

Kako napraviti savršeni Aperol Spritz?

  • Puna čaša leda
  • 90 ml Mionetto Prosecco
  • 60 ml Aperol
  • 30 ml Gazirana voda
  • Dekoracija: svježa kriška naranče

U vinsku čašu punu leda uliti Mionetto Prosecco te dodati Aperol. Nadopuniti čašu gaziranom vodom te lagano promiješati i dodati krišku svježe naranče.

Aperol dinner Martin Reljanović

Što smo jeli?

Martin je pripremio tri jednostavna recepta te kao šlag na kraju posložio nekoliko efektnih plata. Kako sam kaže, nije važna forma, važno je da su namirnice svježe i kvalitetne. Te da se s receptima s ljubavlju zaigrate.

Bruschette

Sastojci:

  • ciabatta
  • domaće rajčice
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • cvijet soli
  • svježi bosiljak

Postupak:
Ciabattu narezati na kriške, zaliti maslinovim uljem i prepeći na tavi ili u tosteru. Dok je još vruća, u ciabattu utrljati češnjak i preliti maslinovim uljem.
Najbolje domaće rajčice nasjeckati na sitne kockice, posložiti na ciabattu. Sitno narezati svježi bosiljak i posipati po rajčicama.
Sve začiniti cvijetom soli i paprom po ukusu i na kraju sve još jednom zaliti maslinovom uljem.

Aperol dinner Martin Reljanović
Aperol dinner Martin Reljanović
Aperol dinner Martin Reljanović
Aperol dinner Martin Reljanović

Slatko-slana salata

Sastojci:

  • feta sir
  • ananas
  • lubenica
  • luk
  • bosiljak
  • menta
  • krastavac

Postupak:
Ananas uvaljati u šećer te staviti u pećnicu na 180 stupnjeva 60 minuta.
Ostaviti da se ohladi i isjeći na kockice. Lubenicu narezati na kockice iste veličine kao ananas dodati nasjeckani feta sir.
Sitno isjeckati luk, mentu i bosiljak.
Sve pomiješati i preliti sokom od limete, maslinovim uljem, solju i paprom.

Salata od slanutka i quinoe

Sastojci:

  • quinoa
  • slanutak
  • rajčice
  • krastavac
  • luk
  • maslinovo ulje
  • limun
  • sol

Postupak:
Oprati i skuhati quinou, oprati i skuhati slanutak (ili koristiti slanutak iz konzerve).
Nasjeckati rajčice i krastavac na kockice. Sitno nasjeckati luk.
Sve pomiješati s quinoom i slanutkom, preliti maslinovim uljem te sokom limuna. Posoliti i popapriti po želji.

Plate

Kombinacija tvrdih i mekih sireva, voća, povrća – pustiti mašti na volju i potruditi se oko slaganja.

Aperol dinner Martin Reljanović
Aperol dinner Martin Reljanović
Aperol dinner Martin Reljanović
Učitati još
Zatvori