Carrotcake točnije, torta od mrkve, jedna od omiljenih poslastica za tople dane. Lagana, ukusna i zdrava često dolazi u raznim verzijama i zahvaljujući mrkvi slatka je sama po sebi pa vam zaslađivači gotovo i ne trebaju. Na Instagramu smo pronašli i zanimljive varijacije u kojima se nalaze muffini i jedan slasan sendvič.
Dobrobiti mrkve za organizam dobro su poznate, a s razlogom glasi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu. Nutritivno bogata, a niskokalorična, idealna je za sve one koji su odlučili uravnotežiti prehranu i usvojiti zdrave navike bez odricanja. Bogata je vitaminom A i beta-karotenom koji dokazano djeluju na poboljšanje vida, kože i imunološkog sustava. Donosimo tri carrotcake recepta u kojima ćete svakim zalogajem uživati.
Carrotcake: torta od mrkve
Sastojci:
- 3 šalice mljevenih lješnjaka
 - 1 šalica mljevenog kokosa
 - 2 žličice praška za pecivo
 - 1 žličica ekstrakta vanilije
 - 1 žličica cimeta
 - 1 žličica đumbira u prahu
 - 1/2 žličice muškatnog oraščića
 - 1/2 šalice sušenih brusnica
 - 1 banana
 - 2 žlice kokosovog ulja
 - 2 šalice naribane mrkve
 - 3 žlice meda
 
** grčki jogurt, svježe voće za ukrašavanje
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli izmiješajte sve sastojke, a bananu ubacite u blender pa sipajte pri kraju. U kalup za pečenje stavite papir pa izliti smjesu i peći 70 minuta na 200 stupnjeva. Ostaviti da se ohladi prije posluživanja, ukrasiti jogurtom i voćem.
Muffini s mrkvom i maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 1/2 šalice od maslaca od kikirikija
 - 3 mrkve (skuhati i izblendati)
 - 2 žlice meda
 - 1 žlica kokosovog ulja
 - 1/2 šalice mljevenih badema
 - 1/2 šalice jogurta
 - 1 jaje
 - 1 šalica brašna
 - 2 žličice praška za pecivo
 - prstohvat soli
 
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Mrkvu skuhajte pa ubacite u blender i izmiksajte. Zatim sve sastojke sjedinite u zdjeli i sipajte u nauljeni kalup za muffine. Pecite 20 do 25 minuta.
Pecivo za sendvič
Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna
 - 2 šalice blendane mrkve
 - 2 žlice praška za pecivo
 - 1 žličica soda bikarbone
 - 1 šalica bademovog mlijeka
 - 1/2 šalice kokosovog brašna
 - 3 žličice lanenih sjemenki (mljevenih)
 - 1 žlica sezama (mljevenog)
 - prstohvat soli
 - 1 jaje
 - 2 žlice kokosovog ulja
 
** ideje za nadjev: maslac od orašida, čips od kokosa, dimljeni losos, avokado, poširana jaja
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu skuhajte mrkvu, napravite pire, a sjemenke ubacite u blender i usitnite. U zdjeli kroz sito prosijati brašno pa sve izmiješajte. Smjesu uliti u kalup obložen papirom i peći 30 do 40 minuta. Kruh dobro ohladiti prije rezanja, barem sat vremena, a još je bolji idućeg dana nakon držanja u hladnjaku.
Foto: Instagram
