Nađete li se u Beču, ovu kultnu kavanu ne biste trebali propustiti

Nađete li se u Beču, ovu kultnu kavanu
ne biste trebali propustiti

Café Central Wien

Kultura kavana u Beču jedna je od najzanimljivijih karakteristika ove austrijske prijestolnice. Jednom kada se zaputite u Beč i pronađete nešto slobodnog vremena za turističko razgledavanje o svom tempu, susrest ćete se s pravim morem tradicionalnih kavana i modernih, hipsterskih coffee shopova. I mladom i starom stanovništvu zajednička je upravo ljubav prema kavi, no još više prema tom ritualu izgrađenom oko kave, koji uključuje druženje, razgovor, također i uživanje u finim zalogajima, a naposljetku rezultira apsolutnom relaksacijom i dobro provedenim vremenom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rümeysa Karacabey (@rum.xii)

Jedno od mjesta koje se jednostavno treba i mora posjetiti ako želite zaključiti da ste kvalitetno obišli gradsku jezgru i upoznali srce Beča je Café Central Wien. Riječ je o tradicionalnoj bečkoj kavani koja se smjestila na adresi Herrengasse 14, u samom srcu prvog gradskog distrikta. Kavana se proteže prizemljem nekadašnje zgrade banke i burze, koja je danas poznata kao Palais Ferstel i nazvana po svom arhitektu Heinrichu von Ferstelu.

Kavana je otvorena 1876. godine i krajem 19. stoljeća postala je ključno mjesto za sastanke bečke intelektualne scene. Kroz nju su prodefilirali brojni političari koji su ovdje razmjenjivali ideje, planove i strategije, a ovdje se održavala i poznata škola šaha.

Kavana je prvi put zatvorena nakon 2. svjetskog rata, da bi se sama zgrada 1975. renovirala, i nakon toga kavana je ponovno otvorena, no u drugom dijelu zgrade. Finalni je renovirana 1986. godine i od tada uživamo u ovom jedinstvenom interijeru uz jednu od najboljih kava u Beču.

Učitati još
Zatvori