Klasični burgeri su prošlost! Popisali smo mjesta u Zagrebu na kojima možete probati nove verzije
Klasični burgeri su prošlost! Popisali smo mjesta u Zagrebu na kojima možete probati nove verzije

Klasični burgeri su prošlost! Popisali smo mjesta u Zagrebu na kojima možete probati nove verzije

Burgeri su u posljednjih nekoliko godina doživjeli pravi boom na street food sceni. Mesni odrezak koji se stavlja u okruglo pecivo, a zatim mu se dodaju razni umaci, povrće i ostali dodaci danas je najpopularnija vrsta sendivča na svijetu.

U svjetskim metropolama burger je prije nekoliko godina dobio restoranski twist i postao prava gastro poslastica za sve ljubitelje dobre hrane. Burgeri se jedu u cijelom svijetu, imaju i svoj dan (28. svibanj), a tko radi najbolje burgere na svijetu, stvarno je nemoguće reći jer svatko ima svog favorita. Jedu se s raznim umacima, povrćem, dodacima, krumpirićima i bez njih – ukratko, u svim zamislivim i nezamislivim verzijama.

U Zagrebu burgere danas možemo pronaći na nebrojeno gastro adresa, a u posljednje vrijeme i u nekim novijim varijantama koje postaju sve popularnije.

Smash burger

Smash burger je svjetski hit koji se odnedavno može probati i kod nas, a od klasičnog burgera razlikuje se po načinu pripreme. Baš kao što mu i samo ime govori, meso se za smash burger gnječi kako bi bilo sočno, ali i dobro zapečeno i puno okusa.

Od mesa se prvo trebaju oblikovati kuglice, a onda kada ih stavite na roštilj, potrebno ih je stisnuti, odnosno zgniječiti špatulom u tanku pljeskavicu. Na tu pljeskavicu se zatim stavljaju dodaci poput sira i luka.

Smash burgere prvi smo puta imali priliku probati na prošlogodišnjem Zagreb Burger Festivalu na kućici 4Burgers. Osim na Woltu, 4Burgers odnedavno možete pronaći i u Teslinoj 7. U ponudi imaju tri smash burgera u tri veličine – Original, Bacon i Smoke Jalapeño.

Institut za burgere by Mate Janković također nudi smash burgere u tri varijante – Onion cheese, Bacon cheese i Pesto smash.

Smash burger, Institut za burgere

Sliders

Sliders su mali kockasti burgeri koje odnedavno možete isprobati u prvom zagrebačkom slider baru Squad Sliders. U ponudi je osam različitih slidersa koje možete naručiti po komadu, ali i u kombinacijama po 2, 3, 4 ili 8. Uz burgere možete naručiti pečene krumpiriće, a ukoliko ne jedete meso, pripremit će vam slider u vege verziji. Squad Sliders nalazi se na adresi Ilica 148.

Sliderse u svojoj ponudi ima i Submarine koji nudi tri mini verzije svojih najpopularnijih burgera – Original, Smokehouse i Italian.

Burger u svježe pečenom tijestu

Još jedan poseban burger koji definitivno odskače od onog klasičnog pronaši smo u Restoranu Kvatrić. Nazvan Beba’s burger, riječ je o burgeru koji se doslovno peče u pecivu. Naime, svi sastojci se ubace u tijesto koje se zatim “zatvori” sa svih strana i ispeče se u pećnici.

U restoranu kažu da su njihovo tijesto, cheddar umak, karamelizirani luk i čista junetina spoj okusa koji se mora isprobati pa ako vas zanima kakvog je okusa ovaj sve samo ne običan burger, adresa je Maksimirska 9.

Foto: Sanja Jagatić, Instagram (@squadsliders)

Učitati još
Zatvori