Burbon i borovnice: Ljetna juha od pečenog povrća
Burbon i borovnice: Ljetna juha od pečenog povrća

Burbon i borovnice: Ljetna juha
od pečenog povrća

Ova juha je jako osvježavajuća, blago aromatična i onako prava ljetna. Za najbolji rezultat trebat će vam blender. Ako volite malo rustikalniju  teksturu (koja ovoj juhi zapravo jako dobro paše) slobodno koristite multipraktik ili štapni mikser. Postupak je super jednostavan; narežemo povrće koje onda ispečemo, izblendamo i još kratko prokuhamo s povrtnim temeljcem i spremni smo za uživanje. Dodatak đumbira meni osobno jako odgovara, ali ga slobodno možete izostaviti iz recepta. A ako umjesto juhe poželite umak – iz recepta samo izbacite povrtni temeljac i imate odličnu šalšu! 🙂

Recept za ljetnu juhu od pečenog povrća

Sastojci:

(za 3 tanjura)

  • -2 crvene paprike
  • 500 grama rajčica (zrelijih)
  • Glavica češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Mlaz aceta balzamica
  • Žlica miksa mediteranskih začina – ja sam koristila ružmarin, bosiljak i origano
  • Malo svježeg začinskog bilja- ja sam koristila peršin i bosiljak
  • 0.75 dcl povrtnog temeljca
  • Komadić đumbira, nariban
  • Manja chilli paprika, sitno nasjeckana

-Opcionalno – biljno kiselo vrhnje, svježi bosiljak, prepečeni komad kruha 

Postupak:

  • Narežite papriku i rajčicu. Prebacite ih u protvan za pečenje, posolite, začinite mediteranskim začinima i prelijte s mlazom aceta balsaminca i maslinovog ulja. (*ako nećete koristiti aceto, preporučila bih vam da stavite i žličicu šećera da malo izbalansira okuse*) 
  • Odaberite čvrstu i svježu glavicu češnjaka, odstranite vanjsku koru, ali da svaki češanj i dalje ostane u glavici. Zatim nožem odrežite otprilike pola centimetra s vrha glavice češnjaka i dodajte ostatku povrća, s odrezanom stranom na dnu. Ubacite i svježe začinsko bilje (peršin i bosiljak).
  • Dobro promiješajte pa pecite na 160  stupnjeva oko 45 minuta.
  • Kad je povrće gotovo, pustite ga da se malo ohladi. Češnjak istisnite iz “oklopa”. Prebacite  u blender pa blendajte do skroz glatke teksture.
  • Na malo maslinovog ulja kratko izdinstajte sitno nasjeckani đumbir i chilli papričicu. Dodajte izblendano povrće, povrtni temeljac pa dovedite do vrenja i smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Po želji na kraju kuhanja dodajte žlicu biljnog kiselog vrhnja.
  • Poslužite s malo nasjeckanog bosiljka i prepečenim kruhom.

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

Učitati još
Zatvori