

Brownie tart spoj je to dva slatka svijeta koji se savršeno nadopunjuju: guste, intenzivne čokoladne smjese koja se topi pod žlicom i prhke, zlatne baze koja daje ravnotežu svakom zalogaju. Iako su na prvu neobičan spoj jer smo navikli tart jesti s kremastim završetkom, a često i dodatkom svježeg voća, morat ćete nam vjerovati da je ova kombinacija itekako dobra. Spoj bogate, fudge (guste i sočne) teksture brownieja s prhkim dnom tipičnim za tart (ili onim od keksa), kao stvoren je za trenutke kada baš želimo slatko i kada si baš dopustimo uživanje bez da pazimo na svaki zalogaj.
Priprema je jednostavna, cilj je da rubovi budu pečeni, a sredina još pomalo meka kako bi se dobio taj tipični brownie efekt. Najbolje ga je poslužiti još mlakog ili na sobnoj temperaturi, a ako vam spoj dvije slastice ne bude dovoljan, uvijek mu možete dodati kuglicu sladoleda od vanilije, malo šlaga ili svježeg voća.
Brownie tart
Sastojci za prhko tijesto:
- 230 g brašna
- 30 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
- 100 g kristal šećera
- 1 jaje
- 110 g maslaca
- prstohvat cvijeta soli
- 1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, cvijet soli i bademovo brašno.
- Dodajte maslac sobne temperature narezan na kockice, pa vrhovima prstiju utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
- Umiješajte jaje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Razvaljajte tijesto valjkom u tanki sloj, po potrebi pobrašnite površinu.
- Prebacite tijesto u kalup za pitu koji ste prethodno namazali maslacem i pobrašnili.
- Izbockajte tijesto vilicom, prekrijte papirom za pečenje i naspite rižu (ili suhi grah) kao uteg.
- Pecite 10 minuta na 200 °C.