Talijani ga obožavaju – pesche al vino je najjednostavniji desert ljeta
Talijani ga obožavaju – pesche al vino je najjednostavniji desert ljeta

Talijani ga obožavaju – pesche al vino
je najjednostavniji desert ljeta

Zamislite vrelu večer u Toskani, lagani povjetarac, čašu vina u ruci – i zdjelicu u kojoj se ljeskaju zrele breskve, okupane u rubin-crvenoj boji. To nije scena iz filma, već sasvim stvarna ljetna čarolija koju Talijani zovu pesche al vino.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno sofisticiran desert od bresaka i vina dolazi iz sjeverne Italije, gdje se od davnina koristi sve što ljeto nudi: sočno voće i domaće vino. U Pijemontu se tradicionalno priprema s crvenim vinom poput Barbere ili Dolcetta, dok se u drugim regijama sve češće poseže za bijelim vinom – za one koji vole laganiju, citrusniju notu.

Breskve u vinu
Breskve u vinu

Minimalistički desert s maksimalnim efektom

Recept za pesche al vino gotovo je minimalistički: svježe narezane breskve se preliju vinom i ostave da se prožmu nekoliko sati – ili još bolje, preko noći. Dodate li malo limunovog sokalistiće mente ili tek trunku šećera, dobit ćete desert koji izgleda kao da je izašao iz kuhinje talijanskog chefa.

Najbolje se poslužuje hladan, u prozračnoj staklenoj zdjelici ili čak vinskoj čaši, uz dodatni gutljaj vina sa strane. Idealno za ljetne večere na terasi, piknike ili kao lagani završetak većeg menija.

Breskve u vinu

Crno ili bijelo?

Ljubitelji crvenih vina uživat će u klasičnoj verziji – bogatoj, voćnoj, gotovo dekadentnoj. Oni koji vole bijela vina mogu posegnuti za Vermentinom, Trebbianom ili čak Proseccoom i dobiti svjež, gotovo pjenušav desert. U oba slučaja, važno je jedno: kvaliteta sastojaka. Breskve neka budu zrele, mirisne, a vino ono koje biste i sami rado pili.

Breskve u vinu

Kako se priprema?

Sastojci za 4 osobe:

  • 3–4 zrele breskve

  • 300 ml crnog ili bijelog vina po izboru

  • Po želji: žlica šećera, sok pola limuna, svježa menta

Priprema:

  1. Breskve ogulite i narežite na tanke kriške.

  2. Stavite ih u staklenu zdjelu i prelijte vinom.

  3. Dodajte šećer i limun ako želite dodatnu aromu.

  4. Pokrijte i stavite u hladnjak na barem 3 sata (ili preko noći).

  5. Poslužite hladno, s listićem mente na vrhu

Možete poglediati i u videu na linku koji smo pronašli na Instagram profilu @eratomediterraneo

breskve_Dupe

Talijanska jednostavnost koja nas uči – manje je više

Pesche al vino nije desert koji će vam uzeti mnogo vremena, ali će vas naučiti jednu važnu stvar: uživanje u sezoni, trenutku i jednostavnosti. Baš kako to rade Talijani.

Zato ovog ljeta, dok su breskve na vrhuncu, a večeri tople i spore, zamijenite klasične deserte ovim talijanskim klasikom. Jer ponekad su najljepše stvari u životu one najjednostavnije.

Foto: Unsplash, Dupe, Instagram (@eratomediterraneo)

Učitati još
Zatvori