Jeste li ikad pili bombon kavu? Evo kako ju možete pripremiti kod kuće

Jeste li ikad pili bombon kavu? Evo kako ju
možete pripremiti kod kuće

Kava je u gotovo svakoj kulturi neizbježan i mnogima omiljeni napitak, no ona se u različitim zemljama pije na različite načine. U Španjolskoj je tako vrlo popularna bombon kava koja se tradicionalno sastoji od espressa pomiješanim sa zaslađenim kondenziranim mlijekom. Osim u Španjolskoj, varijacije ove kave možemo pronaći i u neki zemljama Azije poput Tajlanda, Singapura i Malezije.

Bombon kava – slasni napitak iz Španjolske

I dok se u Španjolskoj pije espresso pomiješan sa zaslađenim kondenziranim mlijekom, u Aziji često koriste mljevenu kavu umjesto espressa. Ovo je vrlo slično ledenoj kavi u vijetnamskom stilu, koja se također radi od zaslađenog kondenziranog mlijeka.

Vjerojatno ste već shvatili da je upravo kondenzirano mlijeko glavni sastojak ovog napitka od kave. Poslužuje se u staklenim čašama ili šalicama pa jasno možete vidjeti slojevitost kave i mlijeka. Bombon kavu, na žalost, nećete pronaći u našim kafićima, ali ju vrlo jednostavno možete pripremiti kod kuće. Sve što vam treba je espresso i zaslađeno kondenzirano mlijeko u jednakim omjerima.

Kondenzirano mlijeko dobiva se dugotrajnim kuhanjem mlijeka s dodavanjem šećera. Slatko je i kremasto te ima lagani okus karamele. Koristi se u slastičarstvu i za domaće slastice. Možete ga kupiti u nekim specijaliziranim trgovinama, poput prodavaonice Boršč koja se nalazi u Staroj Vlaškoj, a možete ga i vrlo jednostavno napraviti kod kuće.

Kako napraviti bombon kavu?

U čašu prvo ulijte espresso. Kao što smo već spomenuli, najbolje će biti da napitak napravite u staklenoj čaši kako biste vidjeli podjelu kave i mlijeka. Nakon što ste ulili espresso, pažljivo napunite čašu zaslađenim kondenziranim mlijekom. Pripazite da ne uništite taj efekt slojevitosti.

Cijeli postupak možete napraviti i obrnuto, da prvo u čašu ulijete kondenzirano mlijeko, a zatim na vrh dodate espresso. I to je to!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori