Zagrebački bistro Pomerí ima novi meni, evo što sve možete isprobati

Zagrebački bistro Pomerí ima novi meni,
evo što sve možete isprobati

Poznati zagrebački bistro Pomerí predstavio je ovaj tjedan novi meni koji je osmislio chef Goran Sertić. Sertić je publici poznat iz restorana kao što su Noel, Apetit City i Peta četvrtina, a kreirao je mikrosezonski meni, što znači da se klasična podjela sezonskog menija (npr. proljetnog) cijepa u više menija u zavisnosti o sezoni dozrijevanja namirnica.

“Satelitska” jela, kako ih zovu u Pomeríu, su jela pripremljena od posebnih namirnica poput rijetke ribe ili na koji drugi način specifične namirnice i planirane su kao dio nadopune standardne ponude, a sastoje se od tri menija: S-meni čini jedan obrok uparen s čašom vina i ima svoju riblju, mesnu, vegetarijansku i vegansku opciju. R-meni je regularni a’la carte meni, a podrazumjeva pozdrav iz kuhinje, juhu, glavno jelo te desert, dok D-meni ili DeBistro je slow food inačica degustacijskog menija, gdje sljedovi dijelom (ili u cijelosti) podrazumijevaju jela s a’ la carte menija, uz prijedlog wine pairinga u classic i premium kategoriji.

Što smo probali s novog menija?

Na predstavljanju novog menija probali smo sedam jela od kojih izdvajamo brkatu krem juhu od kukuruza šećerca s ukiseljenim nitima od kukuruza, pečenim kokicama te uljem od čilija nas je oduševila kreativnošću i lijepim balansom. Kremasti rižoto od dimljene paprike s tostiranim pinjolima i ukiseljenom žutom mrkvom te mariniranim Jakobovim kapicama je iznenadujuće lagan i aromatski balansiran.

Chef Goran Sertić

File sabljarke s kremom od dimljenog celera i limuna, karameliziranom mrkvom te ribljim demi-glaceom. Na ovo jelo chef Sertić je jako ponosan jer daje maksimum kuhinje, naime, umak se kuha dva dana, tušt se nabavlja od obližnjeg OPG-a koji ga bere samo za bistro te se dodatno kiseli u kuhinji. Sva riba se nabavlja ovisno o ulovu ribara s Jadrana pa se tako mijenja i meni.

Vinska karta je proširena ponudom vina na čaše hrvatskih i nekolicinom ozbiljnih inozemnih vinara. Pomerí je jedini zagrebački bistro koji ima u ponudi vino od Albariño bijele vinske sorte tipične za najsjeverniju španjolsku regiju Galiciju. Uz Tomac Amforu, Testament Babić, Boškinac Cuvee, Bodren, Sancerre dÁntan, Chateau de Beaucastel bijelo i Simčićevu Opoku Chardonnay od sljedećeg tjedna u ponudi su vina Saints Hilla, Degrassia te naša domaća autohtona vina, Pušipel i Škrlet.

Klupska i neformalna atmosfera bistroa Pomerí uskoro će proširiti svoju ponudu zanimljivim događanjima. Naime, u suradnji s nekolicinom hrvatskih vinara Pomerí je kreirao poseban meni koji će uparivati s vinima vinarija Saints Hills, Testament, Degrassi i Feravino. Koncept druženja s vinarom kreće 18. studenog te će svoj vrhunac doživjeti 22. studenog pairing večerom s renomiranim zagorskim vinarom Bolfanom u sklopu zagrebačkog festivala vina Vinocom. Bistro Pomeri nalazi se na adresi Varšavska 8, a rezervacije možete ostvariti putem e-maila [email protected] ili telefona 01/5808-320.

Pozdrav iz kuhinje: Riblji pate na domaćoj tostiranoj focacci

Brkata juha od kukuruza

Domaća gusja jetra

Riblji cappellacci

Rižoto s dimljenom paprikom i Jakobovom kapicom

File sabljarke

Gin dunja (desert)

Foto: Damir Fabijanić

Učitati još
Zatvori