Journal.hr
Guggenheim muzej_Unsplash

Zašto je bistro u sklopu Guggenheim muzeja must-visit adresa svakog food & art ljubitelja

Bilbao je baskijski grad s bogatom poviješću kojeg posjećuju i brojni turisti, naročito zahvaljujući Guggenheim muzeju, remek-djelu kanadsko-američkog arhitekta Franka Gehryja. Otvoren 1997. godine, muzej se smatra jednim od najvažnijih primjera suvremene arhitekture u svijetu i simbolom tzv. “Bilbao efekta”, kada impresivne građevine postaju pokretači turizma i kulturnog života. Skulpture poput poznatog pauka Louise Bourgeoise i šetnica uz rijeku Nervión čine posjet muzeju iskustvom za sva osjetila.

U sklopu muzeja smjestio se Bistró Guggenheim Bilbao, savršeno rješenje za one koji žele objedovati u okruženju koje odiše umjetnošću i modernim dizajnom. Smješten na prvom katu, bistro nudi pogled na rijeku i urbani puls Bilbaa, a svaki detalj, od stolova do podmetača, podsjeća na arhitekturu koja ga okružuje.

Dizajn koji priča priču

Bistro je više od običnog restorana – prostor je sam po sebi umjetničko djelo. Stolice Hat Trick i stolovi s potpisom Gehryja, šareni mural Juan Pérez Agirregoikoa i crvene fotelje koje daju pop art prizvuk stvaraju atmosferu koja je svijetla, prozračna i vizualno intrigantna. Prozori koji gledaju na rijeku Nervión upijaju dnevnu svjetlost, a terasa u toplijim mjesecima omogućuje iskustvo sjedenja unutar neobične arhitekture.

Gastronomski koncept

U Guggenheim Bistrou Baskija susreće suvremenost – jela čuvaju tradiciju, ali su predstavljena na način koji odražava moderan duh muzeja. Povrtni gulaš s artičokama, korjenastim povrćem i vrganjima odiše jednostavnošću, a istovremeno očarava bogatstvom okusa. Jaja pripremljena na niskoj temperaturi, poslužena uz kremasti umak od krumpira i Emmental sira, pokazuju kako i najpoznatija domaća jela mogu dobiti sofisticirani twist.

Za ljubitelje morskih plodova, bistrou posebno mjesto zauzimaju bakalar u pil-pil umaku i kokotxas, jela koja naglašavaju baskijsku strast prema svježoj ribi, ali u modernom ruhu. Ako se odlučite za mesna jela, patka u kaneloni ili druga jela s umacima pažljivo su pripremljena da aroma i tekstura svakog sastojka dođu do izražaja.

Deserti, iako ih nema puno u ponudi, itekako osvajaju – posebna verzija cheesecakea, voće u bijelom vinu sa sladoledom ili karamelizirani francuski tost sa sladoledom od vanilije savršeno zaokružuju obrok.

Posebno je zanimljivo što Guggenheim Bistró nudi i praktičan degustacijski meni od tri slijeda za oko 30 eura, što čini cijeli gastronomski doživljaj iznimno pristupačnim za lokaciju i kvalitetu. Time posjetitelji muzeja mogu uživati u modernoj baskijskoj kuhinji bez da pritom pretjerano opterećuju novčanik. Pritom, cijelo iskustvo nadopunjuje vizualni spektakl prostora koji ga okružuje.

Foto: Unsplash, Instagram (@bistroguggenheimbilbao)