Bili smo u Biru, novoj craft pivovari i pivnici u Zagrebu, u kojoj uz pivo možete uživati i u ukusnim mesnim jelima

Bili smo u Biru, novoj craft pivovari i pivnici u Zagrebu, u kojoj uz pivo možete uživati i u ukusnim mesnim jelima

U Harambašićevoj ulici, nedaleko Ekonomskog fakulteta, prije dva dana otvorila se Craft pivovara i pivnica Bir, novo mjesto u Zagrebu gdje u ugodnom i lijepo uređenom barskom interijeru možete uživati u craft pivu koje se proizvodi na licu mjesta i ukusnim zalogajima domaćeg mesa s hrvatskih farmi.

Bir je otvorio Adrijan Mamlić, mladi kuhar i poduzetnik koji je iskustvo skupljao u Londonu, gdje je radio kod slavnog Gordona Ramsayja, u Ivy Chelsea Gardenu te u Smokestaku, redom poznatim i priznatim fine dining restoranima. Po povratku u Hrvatsku imao je želju otvoriti nešto svoje, ali se odmaknuti od fine dininga i tako je došao na ideju pivnice, u kojoj će sami proizvoditi svoje pivo i gdje će nuditi hranu koja je kvalitetna, ali cjenovno dostupna svima.

Nakon što se rodila ideja, trebalo je naći prostor pa se ovaj, inače u vlasništvu Adrijanovog oca, učinio savršenim za smjestiti pogon za proizvodnju piva i lokal, odnosno pivnicu. Pogon za proizvodnju možete vidjeti izvana, s velike terase prepune zelenila koja je idealna za uživanje u hrani i pivu za toplog i sunčanog vremena. S terase možete ući u prostran i prozračan interijer koji su vlasnici uredili potpuno sami. Iako moderno uređen, interijer je zadržao onaj prepoznatljivi štih pivnice, a ljubazno osoblje zaokružuje cjelokupni dojam mjesta na kojem ćete se osjećati ugodno i kao kod kuće.

U Biru sve što mogu, rade sami

Na Birovom jelovniku nema previše jela jer, priča nam Adrijan, to im nije cilj. Cilj im imati jednostavnu i prije svega, svježu i kvalitetnu hranu prihvatljivih cijena i da svaki gost, nakon što ju kuša, bude zadovoljan. Bitno je naglasiti da u Biru sve što mogu rade sami. Tako sami prerađuju meso koje nabavljaju s farmi kod Žumberka, sami peku svoje lepinje, kisele povrće i spravljaju umake.

Na meniju, koji zasad nemaju u planu širiti, možete pronaći tri vrste burgera od 100% junećeg mesa. Mi smo naručili Hot One s cheddar sirom, domaćom karameliziranom slaninom, lukom, zelenom salatom i ukiseljenim čili papričicama. Tu su još i BIR Classic s cheddar sirom, zelenom salatom, marmeladom od luka te BIR Truffle s cheddar sirom, rikolom, kiselim krastavcima i BIR umakom s tartufima. Cijene burgera kreću se od 35 kn za Classic, 38 kn za Hot One, dok ćete BIR Truffle platiti 40 kn. Ako ste ljubitelj burgera, onda ove morate probati jer će vas, vjerujte nam, oduševiti.

Hot One burger
BIR umaci

Od burgera preko jela s roštilja do deserta

Od mesnih i jela s roštilja možete birati između pljeskavice, šiš kebaba, ražnjića od svinjetine ili piletine i pivskih kobasa. Tu je još jelo pod nazivom Popeglano pile iza kojeg se krije otkošteni pileći zabatak sa slatko-kiselim umakom i BIR tankom lepinjom, a ponudu zaokružuje salata s piletinom i mesna plata. Isprobali smo pileće ražnjiće čije je meso marinirano u jogurtu i cimetu, a uz koje ćete dobiti BIR tanke lepinje i čili papričice. Salata s grill piletinom, sezonskim povrćem, cherry rajčicama, BIR Cezar dresingom i tankom lepinjom također nas je oduševila, isto kao i pivske kobase servirane sa senf umakom i lepinjama. Cijene mesnih jela kreću se između 38 i 42 kune. Mesnu platu (za dvije osobe) s 2 pivske kobase, 2 svinjeća ražnjića, pljeskavicom, 5 ćevapa i s tankim lepinjama platit ćete 90 kn.

Ražnjići piletina
Salata s piletinom
Pivske kobase

Uz svako jelo možete naručiti i prilog, a u ponudi su krumpirići, truffle krumpirići, povrće sa žara te krumpir na ružmarinu i maslacu. Krumpirići s umakom s tartufima i Grana Padano sirom bili su naš odabir i sjajno su pasali uz Hot One burger. Svježe salate (šopska, miješana i svježi krastavci s vrhnjem) zaokružuju ponudu jela, a ako u želucu nakon sve ove ukusne hrane pronađete malo mjesta, možete naručiti i desert. Trenutno su u ponudi BIR Lava cake i BIR Panna Cotta.

Craft pivo u kojem će pivopije uživati

U Biru trenutno kuhaju 4 piva po recepturi jednog Bavarca, a pivsku kartu planiraju mijenjati i nadopunjavati s vremenom. Zasad možete kušati Karantenu, koja je pitko, lagano lager pivo, Finjak (IPL), Red X, ljetno, amber pivo koje je aromatičnije od lagera te BIR IPA-u, najjače pivo od navedenih, s dosta voćnih aroma. Cijene se kreću od 16 kuna za pola litre Karantene do 23 kune za BIR IPA-u, što je za craft pivo i više nego prihvatljivo. Bir pivo nije namijenjeno za distribuciju te ga jedino možete piti ovdje i u kafiću Belgravia koji se nalazi pokraj Bira i u vlasništvu je Adrijanovog brata. U slučaju da pivo poželite odnijeti kući, možete ga dobiti u beer to go plastičnoj boci i držati ga u frižideru do 3 dana s obzirom da nije filtrirano ni pasterizirano.

Bir uskoro kreće i s dostavom, preko Wolt i Glovo servisa, a osim zaista ukusne hrane u kojoj ćete stvarno uživati, moći ćete naručiti i pivo u plastičnim bocama od pola litre.

U svakom slučaju, Bir je pivnica u kojoj ćete dobro jesti, piti dobro pivo i osjećati se ugodno pa ju svakako posjetite na adresi Harambašićeva 31.

Učitati još
Zatvori