Novo ime vinske scene nalazi se na brežuljcima čarobne Istre
Novo ime vinske scene nalazi se na brežuljcima čarobne Istre

Novo ime vinske scene nalazi se na
brežuljcima čarobne Istre

Istra je već odavno prepoznata kao regija vrhunske enogastronomije. Njezin zapadni dio posljednjih je godina postao mjesto radnje nekih od najuzbudljivijih vinskih priča. Upravo ovdje, na padinama podno Buja, nalaze se po mnogima najbolji položaji za uzgoj vinove loze. Posebnost bijele zemlje, čist zrak, sunce i tvrdoglavo korijenje koje crpi vodu iz dubina, čine sjajan temelj za stvaranje svježih vina punog okusa.

Bastiàn vinarija – novo ime na enogastronomskoj sceni

U čast jednog od zaštitnika Buja, sv. Sebastijana kojeg lokalno stanovništvo zove San Bastián, ovo je područje odnedavno bogatije za novo ime na enogastronomskoj sceni. Ono već svojim nazivom jamči sigurnost u očuvanju poznate istarske kvalitete vina.

Bastiàn vina nastala su kao rezultat ljubavi i strasti prema vinu dvoje supružnika – Petre i Ivana Leke. Njihova je spremnost i želja za stvaranjem nezaboravne i jedinstvene priče urodila plodom vrhunskih vina kompleksne strukture i čistih, svježih nota. Poštujući bioraznolikost između redova Bastián vinograda zasađeni su repica, zob, nigella, bob i druge kulture koje reguliraju hranjivost tla i omogućuju njegovanje vinograda u skladu s prirodom.

Bastiàn istarska malvazija okitila se zlatom

Potvrda dobrog smjera stigla je na ovogodišnjoj Vinistri, gdje su svoj debitantski nastup okrunili zlatom za Bastiàn Malvaziju istarsku. Osvojila je nepca i najzahtjevnijih sommeliera, ali i svih ostalih vinskih zaljubljenika. Radi se o vinu specifične cvjetno-voćne arome, limunasto-žute boje i zelenkastog odsjaja. Kompleksnost mirisa proizlazi iz ispreplitanja aroma bagremova cvijeta, vinogradarske breskve, grejpa i bosiljka. Cvjetno-voćni profil, čistoća i prirodna kiselost daju vrhunsku dužinu okusa te puni i osvježavajući završetak.

Naša vina su odraz terroira s kojeg dolaze. Ne namećemo se prirodi, već nastojimo sačuvati njenu stoljetnu baštinu koju najviše karakterizira bijela istarska zemlja“, ističe vlasnik vinarije Ivan Leko.

Još jedna od zvijezda vinarije svakako je Bastiàn Rosé, koji je odlično prihvaćen kod struke i vinske publike.

Prirodne prednosti podneblja Bujštine Bastián naglašava kroz stvaranje vina sa snažnim utjecajem terroira. „Loza na bijeloj zemlji pronalazi idealne uvjete za duboko ukorjenjivanje. Takvo tlo nikada ne pati od suše, nije ni škrto ni bogato, a loza je otpornija, što ga čini najboljim mjestom za ozbiljnu malvaziju”, istaknuo je enolog vinarije Milan Budinski.

Vinogradi Bastián se prostiru po osunčanim padinama bujskih brežuljaka na lokacijama Kaštanjari i Cupiga. Ova mjesta nadaleko su poznata po izuzetno čistom zraku i pogledu od kojeg zastaje dah. Stojeći na padinama i vrhovima ovih vinograda stvara se osjećaj istinske slobode i mira koji nadahnjuje te daje odmak od svakodnevice.

Istarska bijela zemlja tako ljubomorno čuva neka od najvećih enogastronomskih hrvatskih blaga, a priča o vinima Bastiàn otkrit će vam dio njezinih tajni.

Foto: Saša Četković, Maja Danica Pečarić

Učitati još
Zatvori