Bili smo u restoranu Baltazar 2.0 i isprobali novi jelovnik s potpisom chefa Matije Bregeša
Bili smo u restoranu Baltazar 2.0 i isprobali novi jelovnik s potpisom chefa Matije Bregeša

Bili smo u restoranu Baltazar 2.0 i isprobali novi jelovnik s potpisom chefa Matije Bregeša

Zagrebački fine bistro Baltazar 2.0, smješten u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica Novoj Vesi, predstavio je novi jelovnik za razdoblje jesen/zima 22. Jelovnik potpisuje renomirani chef Matija Bregeš, kojem je kao inspiracija poslužilo bogatstvo sezonskih namirnica, kao i gastronomsko nasljeđe svih hrvatskih regija.

Baltazar 2.0

Kako i samo ime govori, Baltazar 2.0 kruna je 40-godišnje izvrsnosti legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar, a zamišljen je kao mjesto u kojem će jednostavno genijalni chef Matija Bregeš usmjeriti svoju kreativnu energiju u stvaranje novih vizura hrvatske gastronomije. U kuhinji Baltazara 2.0 gotovo se isključivo koristi povrće uzgojeno vrijednim rukama vrtlara Bube u vrtu smještenom u mjestu Rečica Kriška, nedaleko od Ivanić Grada. Cilj predane i talentirane ekipe Baltazara 2.0 je očuvati gastronomsku tradicije Zagreba i Hrvatske tako što će joj odjenuti novo ruho, poštujući pritom njezinu esenciju i sve ono što ju čini toliko vrijednom čuvanja.

Kreacije chefa Matije Bregeša

Matija Bregeš je kuhinju legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar preuzeo prije nešto više od godinu dana, a stigao je iz paškog Boškinca kojem je prije dvije godine donio jednu Michelinovu zvjezdicu. Dodatno se usavršavao u slavnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geraniumu iz Kopenhagena, nizozemskom De Librije te možda ponajboljem svjetskom restoranu Azurmendi iz Bilbaa.

Bregeš je sljedećim riječima predstavio novi jelovnik:

„Premda zbog tehničke zahtjevnosti i elaboriranih prezentacija fine dining koncept može djelovati vrlo komplicirano, stvar je zapravo vrlo jednostavna; želim tradicionalnim hrvatskim jelima dati novu dimenziju te ih tako približiti nekim novim generacijama hedonista. Jelovnik ćemo osvježavati ovisno o sezonskoj dostupnosti namirnica, no cilj će, kako u Baltazaru, tako i u Baltazaru 2.0, ostati isti: stvarati jela koja će svakom gostu pružiti gastronomsko iskustvo te koja će pridonijeti stvaranju nacionalne kuhinje kakvu Hrvatska kao jedna od vodećih europskih turističkih destinacija odavno zaslužuje.”, zaključio je Bregeš.

Hrvatska kuhinja s twistom

Iz novog jelovnika Baltazara 2.0 izdvajamo jela koja na najprecizniji način dočaravaju misao vodilju Matije Bregeša, a to je crpiti inspiraciju iz bogatog hrvatsko gastronomsko naslijeđa te tehnički i prezentacijski dovesti tradicionalna jela do savršenstva.

Grincek se, kako i samo ime kaže, sastoji od raznog povrća za juhu (celer, mrkva, peršin) kakvo su koristile i naše bake i mame. Povrće se poslužuje u zdjeli te se zalijeva bogatom povrtnom juhom. U poklopcu zdjele nalazi se panna cotta od celera s mousseom od kelja koja je zamišljena kao osvježenje nakon bogate povrtne juhe.

Jesen i zimu gotovo je nemoguće zamisliti bez sarme, pa je Bregeš odao počast toj omiljenoj poslastici vlastitom fine dining interpretacijom koja se sastoji od rolade od junetine i teletine, umaka od sarme i kupusa te hrskavog kiselog kupusa.

Za kraj spominjemo još jedan zimski klasik, patku i mlince, koju je chef Baltazara 2.0 rekreirao uz pomoć dimljenih pačjih prsa mariniranih u jabuci, hrskavih mlinci, varijacije cikle te ukiseljene mrkva punjene pačjom jetricom. S obzirom na to da će gostima na izbor biti ponuđeno 4 ili 8 sljedova jasno je da ovo nisu sva jela, no onima koji žele znati više preostaje rezervirati stol za jedinstveno iskustvo za sva osjetila.

Vrhunski doživljaj gastronomije

Kao garancija pravog spoja hrane i vina, osoba čije je znanje o vinu i vještina u sljubljivanju s hranom jednaka Bregešovom umijeću u kuhanju tu je Goran Petrić, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera. Petrić je višegodišnje iskustvo stekao radom u servisu nekih od najuglednijih zagrebačkih restorana, a od otvaranja je bio dio ekipe Noela, za sada jedinog zagrebačkog restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom. Vinska karta Baltazara 2.0 dobrim se dijelom temelji na ključnim hrvatskim sortama, uz potporu vrijednih stranih etiketa, a gosti Baltazara 2.0 u njima će (odgovorno) moći uživati u sklopu pomno odabranog wine pairinga Gorana Petrića ili zasebno. U novom jelovniku može se uživati na dobro poznatoj zagrebačkoj adresi Nova Ves 4, isključivo uz prethodnu rezervaciju

Foto: Dean Dubokovič

Učitati još
Zatvori